Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Mennyi időbe telik, amíg egy napelemes rendszer visszahozza az árát?

2021. február 11. 9:53

Azok, akik valamennyit foglalkoztak már a napelemes rendszerek témájával, tudják, hogy ez egy kezdeti nagyobb (egy számjegyű, milliós nagyságrendekről van szó) befektetés után ingyen termeli az energiát. Amikor a kezdeti befektetéssel (a napelemes rendszer árával) megegyező összeget termelt a rendszerünk, akkor mondjuk, hogy visszahozta az árát. De mikor jön ez el?

Nézzük a számokat!

Nagy általánosságban egy napelemes rendszer megtérülési ideje 8-10 év. Rendkívül fontos tudni azonban, hogy minden egyes eset nagyon egyedi. Először is az időjárás: magasabb napsütéses órák számával hamarabb térül meg egy napelemes befektetés. Tehát Afrikában jobban megéri napelemeket telepíteni, mint az Egyesült Királyságban. Befolyásoló tényező ez Magyarországon? Igen. Szegeden hamarabb térül meg egy rendszer, mint Győrben. De ez nem azt jelenti, hogy az ország északi részén nem érdemes telepíteni.

Nagyon fontos a rendelkezésre álló tetőfelület nagysága (esetleg a telek területe), a tájolás, a tető dőlésszöge is.

Teljesen átírja a szabályokat, ha valami leárnyékolja a rendszerünket néhány éven belül: például a szomszéd telken épített emeletes ház. Vagy éppen a saját diófánk, amely szépen felcseperedik az évek alatt. De még egy villanypózna is megváltoztatja a számokat.

És még egy óriási tényezőről nem beszéltünk: arról, hogy milyen napelemes rendszert választunk: rengeteg minden múlik a tervezésen és a kivitelezésen.

Le lehet csökkenteni a 8-10 éves megtérülési időszakot?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagyobb rendszerek hamarabb visszahozzák az árukat. Ahelyett, hogy a jelenlegi fogyasztásunkat vennénk figyelembe, gondolkodhatunk előre is: mi lenne, ha elektromos fűtési rendszert használnánk? Ha elektromos biciklivel és / vagy autóval közlekednénk? Ha új építésű ingatlanban gondolkodunk, akkor érdemes a ház építése előtt konzultálni szakértőkkel, hogy milyen napelemes rendszer (tájolás, tető dőlésszöge) és milyen fűtési rendszer lenne a legideálisabb. Könnyen lehet, hogy a gázfűtést nem is érdemes bevezettetni.

Magyarországi telepítésre bárhol van lehetőség, a SolarZone napelem rendszer árajánlatot tud adni a teljes napelemes rendszerre. Ne feledjük, néhány YouTube videó megnézése nem fog minket olyan szakértővé tenni, mint azok, akik napi szinten ezzel foglalkoznak, évek óta.

Csak a pénz miatt éri meg egy napelemes rendszer?

Nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé a megújuló energiát felhasználó rendszerek, köztük a napelem rendszerek. Amellett, hogy hosszú távon pénzt keresünk vele (egy napelem rendszer, 25, 30, akár 40 évig is jól működik), ez egy környezettudatos, zöld megoldás. Sőt, ezzel függetlenné is válunk a világpolitikától (gázárak, stb.) és abban is segítünk, hogy az ország kevésbé függjön külföldi energiaimporttól.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.