Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gannán ünnepelt a magyar atlétika

2008. május 19. 11:58
Gróf Esterházy Miksa diplomatára és sportszervezőre, a Magyar Atlétikai Club megalapítójára emlékeztek a klub vezető képviselői, Veszprém megye-, valamint a település és térségének elöljárói vasárnap a Pápához közei Gannán.
A modern versenysport atyjának nyughelyét amiatt jelölte ki ezen a településen a család, mert Ganna földbirtokaik középpontjában található.
Gróf Esterházy Miksa követségi attaséként éveket töltött az Egyesült Államokban és Angliában, ahol felismerte a szabadtéri versenysport értékeit. Angliából hazatérve 1875 április 8-án megalapította a Magyar Atlétikai Clubot. Május 6-án pedig – a Kontinensen először – nyilvános, szabadtéri atlétikai versenyt rendezett a jelenlegi Szabadság téren. Ezzel a versennyel indult el hódít útjára hazánkban a sport.
A vasárnapi ünnepség szentmisével kezdődött, majd a résztvevők átsétáltak az altemplomhoz, ahol a Szózat eléneklése után Reichhardt György plébános hálaadó imádságot mondott. Lasztovicza Jenő köszöntőjében méltatta gróf Esterházy Miksa hazai sportéletben betöltött szerepét, illetve a sport jelentőségét a nemzet életében. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: egy erős, egészséges és edzett társadalom alapja az ország felemelkedésének, a gazdaság fejlődésének.
Kálnoki Kis Sándor, a MAC-Népstadion SC elnöke a magyar történelem egyik legsikeresebb időszakának nevezte a reformkort, amely a sportban is jelentőset alkotott. Laczkovich Géza színművész szavalata után a megye, a MAC, valamint a település elöljárói koszorúkat helyeztek el gróf Esterházy Miksa nyughelyénél.


Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.