2022. május 25.
//
Orbán névnap

Gannán ünnepelt a magyar atlétika

2008. május 19. 11:58
Gróf Esterházy Miksa diplomatára és sportszervezőre, a Magyar Atlétikai Club megalapítójára emlékeztek a klub vezető képviselői, Veszprém megye-, valamint a település és térségének elöljárói vasárnap a Pápához közei Gannán.
A modern versenysport atyjának nyughelyét amiatt jelölte ki ezen a településen a család, mert Ganna földbirtokaik középpontjában található.
Gróf Esterházy Miksa követségi attaséként éveket töltött az Egyesült Államokban és Angliában, ahol felismerte a szabadtéri versenysport értékeit. Angliából hazatérve 1875 április 8-án megalapította a Magyar Atlétikai Clubot. Május 6-án pedig – a Kontinensen először – nyilvános, szabadtéri atlétikai versenyt rendezett a jelenlegi Szabadság téren. Ezzel a versennyel indult el hódít útjára hazánkban a sport.
A vasárnapi ünnepség szentmisével kezdődött, majd a résztvevők átsétáltak az altemplomhoz, ahol a Szózat eléneklése után Reichhardt György plébános hálaadó imádságot mondott. Lasztovicza Jenő köszöntőjében méltatta gróf Esterházy Miksa hazai sportéletben betöltött szerepét, illetve a sport jelentőségét a nemzet életében. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: egy erős, egészséges és edzett társadalom alapja az ország felemelkedésének, a gazdaság fejlődésének.
Kálnoki Kis Sándor, a MAC-Népstadion SC elnöke a magyar történelem egyik legsikeresebb időszakának nevezte a reformkort, amely a sportban is jelentőset alkotott. Laczkovich Géza színművész szavalata után a megye, a MAC, valamint a település elöljárói koszorúkat helyeztek el gróf Esterházy Miksa nyughelyénél.


Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, több ágazat szereplőit kötelezik majd, hogy profitjuk nagy részét ezekbe fizessék be a következő két évben.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.