Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Citromfű illóolaj, a test és az elme támogatója

2021. február 16. 8:45

Rohanó világunkban számos negatív hatás ér minket. Sok oka lehet az aggodalomnak, ki saját vagy szerettei problémái, ki nagy társadalmi kérdések miatt szorong. Nem csoda, hogy időnként magunkra szeretnénk zárni az ajtót és ki szeretnénk vonulni a világból. Ilyen esetekben bölcs döntés a természet patikájához fordulni. Az egyik legjobb választás egy megfelelő illóolaj.

A citromfű (Melissa officinalis) igazi „nagyágyú” ilyenkor. Rendkívül jó hatással van a kedélyállapotra, csökkenti a stresszt és a szorongást.

A „Sarutlan Karmeliták citromfű vize”

A citromfű latin neve, Melissa, egy görög női név. Jelentése: mézelő méh. Júliusban és augusztusban a citromfű kis fehér virágaiban sok-sok nektár rejtőzik. A méhek rendkívül kedvelik. Az idősebb Plinius római író is megemlékezett erről. A növény 70-150 centiméter magasra is megnő, tojásdad levelei enyhén csipkézettek, fűrészesek és citromillatuk van. Évelő, lágyszárú növény. A Földközi-tenger medencéje az őshazája, de az egész világon elterjedt.

A növény a Bencések révén jutott el Nyugat-Európába a IX. században. Nagy Károly császár 810-ben rendeletben írta elő termesztését. A XVII. században hisztériás rohamok vagy görcsös rángatózások csillapítására használták a „Sarutlan Karmeliták citromfű vizét”. Még ma is kapható a német patikákban. 

A rosszkedv és a szomorúság elűzője

Sebek kezelésére és vérzéscsillapításra használták eleink. Arab gyógyítók a citromfüvet a rosszkedv és a szomorúság elűzőjének nevezték. Paracelsus az idegrendszer támogatásához hívta harcba. A citromfűolajban található rozmaringsav bizonyítottan növeli az agyban az ún. GABA (Gamma-aminosav) szintet. Ez a neurotranszmitter stressz esetén a neuronok kommunikációját szabályozza. Ha kevés van belőle, szorongást és alvászavart tapasztalhatunk. Optimális szintje pedig segíti az összpontosítást, és jótékonyan hat az alfa agyhullámokra.

A citromfű virágaiból és leveleiből gőzdesztillációs eljárással nyerik a tiszta illóolajat. Igen kis mennyiséget, ezért a valódi Melissa olaj nagyon drága. 60%-a aldehidekből és 10%-a monoterpenolokból áll. A citrál aldehid adja finom citromaromáját, de ebből sok már allergizálhat. A Melissa illóolajat ezért bőrön szigorúan csak hígítva szabad alkalmazni. Fürdővízben kerülni kell használatát. 

Friss zöld illat

Vírusölő, ajakherpesz ellen igen hatékony. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Fejfájás, álmatlanság, alvászavarok, de ADD és ADHD esetén is segíthet. Nyugtató, stresszoldó és antidepresszáns főként eugenol tartalma miatt. Segít csökkenteni a magas vérnyomást és a triglicerid szintet is, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Általános görcsoldó szer. Az illóolaj párologtatásra és inhalálásra ajánlott, bőrön csak hígítva. Pattanás és ekcéma kezelésére javasolt hidroszolként alkalmazni. Terhességben szigorúan tilos a használata.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.