2021. július 23.
//
Lenke névnap

Tények és számok a Veszprém megyei oltás helyzetéről

Folytatódik az oltási terv végrehajtása Veszprém megyében is, az aktuális számokról, az elérhető vakcinákról és a folyamat részleteiről Takács Szabolcs kormánymegbízott tájékoztatta a sajtót.

Magyarországon tavaly december 26-án kapta meg az első ember a COVID-19 elleni védőoltást, januárban pedig az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális szférában dolgozók beoltása zajlott, valamint az idős otthonok lakói kapták meg a vakcinát, emlékeztetett Takács Szabolcs kormánymegbízott az elmúlt időszak oltási tevékenységéről szerda délelőtt tartott tájékoztatóján.

Országos szinten február első hetében kezdődött a lakosság koronavírus elleni védőoltása, jelenleg a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek vannak soron.

Ezen a héten is zajlik a szociális otthonokban a védőoltás második körös beadása, ez azt jelenti, hogy így már védettséget szereznek azok a lakók és dolgozók, akik igényelték a védőoltást.

A megyében a veszprémi, az ajkai és a pápai kórházak 3-3 oltócsoportja járja ezeket az intézményeket, a koordinációt a Veszprém Megyei Kormányhivatalon belül működő Veszprém Megyei Oltási Munkacsoport koordinálja.

Dr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízottDr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízott

Jelenleg Veszprém megyében 3 fajta oltóanyagot használnak: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és a szerdai napon várhatóan megérkezik az orosz oltóanyag is.

Mivel a vakcinák tulajdonságai eltérőek, ezért a könnyebben kezelhető, mélyhűtést nem igénylő vakcinákat a háziorvosokhoz juttatják el, emellett pedig 4 kórházban (veszprémi, ajkai, tapolcai, pápai) működnek oltópontok, összesen 21 oltóhellyel. Itt Pfizer vakcinákkal oltanak.

Szerda délelőtt a sajtó képviselői előtt adott át Takács Szabolcs az AstraZeneca oltóanyagból 10 vakcinát Dr. Szeles Réka háziorvosnak, aki az oltásra regisztrált 18-59 év közötti páciensek közül olthat be 10 embert. Rajta kívül a megyében még 89 háziorvoshoz érkezik a szerdai napon oltóanyag ebből a típusból, ők szintén 10 embert olthatnak be ebből a csoportból.

Szintén ezen a héten a megye minden háziorvosi praxisa (összesen 168) kijelölhet 8 olyan pácienst, akik betöltötték a 60 éves kort és regisztráltak az oltásra, ők kórházi oltóhelyeken kaphatják meg a Pfizer vakcinát.

Ezen felül még 10 Moderna vakcinával gazdálkodhatnak a héten, ezeket szintén a háziorvosokhoz juttatja el a Megyei Kormányhivatal.

Az oltási tevékenységet a kormány oltási terve szerint egy országos munkacsoport szervezi, ők osztják szét az oltóanyagok mennyiségét megyei szintekre, ahol a megyei oltási munkacsoport szervezi a helyi szintű oltást a rendelkezésre álló vakcinamennyiség szerint.

 

Takács Szabolcs kiemelte, mostanra egyértelműen látszik, hogy egy szervezett és ütemezett oltási program zajlik, folyamatosan nő a beoltottak száma, nem csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozók körében, hanem a teljes társadalomban is. Megnyugtatott mindenkit, hogy aki regisztrált, biztosan meg fogja kapni a vakcinát, amikor sorra kerül, a regisztráltak listájáról csak az kerül le, akit már beoltottak.

 

  • Veszprém megyében közel 5000 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, főleg Pfizer vakcinával.
  • Az idős otthonok lakói és dolgozói közül közel 3000 embert oltottak már be, szintén Pfizer-rel.
  • A további beoltott állampolgárok száma a megyében, akiket Pfizer, Moderna és AstraZenca vakcinával is oltottak több, mint 3300.
  • Eddig összesen a megyében 10 800 embert oltottak be.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kaphat harmadik oltást, aki kér
Kaphat harmadik oltást, aki kér
A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre - jelentette be a miniszterelnök.
Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Aki külföldi nyaralást tervez, előbb-utóbb szembesül vele, hogy a magyar nyelvű védettségi igazolványát nem fogadják el a határon. Elvileg már van erre megoldás kétnyelvű oltási igazolás vagy a védettségi app képében, a megszerzésük azonban nem mindig zökkenőmentes.
A klinikai tesztek harmadik fázisának eredménye szerint hatásos a kínai Sinopharm két vakcinája
A klinikai tesztek harmadik fázisának eredménye szerint hatásos a kínai Sinopharm két vakcinája
A klinikai tesztek harmadik fázisának eredménye szerint hatásos a koronavírus okoztav Covid-19 betegség ellen a kínai Sinopharm két, inaktivált vírust tartalmazó vakcinája - számolt be a kínai sajtó csütörtökön, miután a kínai oltóanyaggyártó vizsgálati dokumentációja szerdán megjelent az amerikai orvosi kamara lapjában.
A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak Pfizert
A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak Pfizert
A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak időpontot és helyet a Pfizer-vakcinára - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
Nem baj, ha szorongunk, de ne csináljunk egyéni sorstragédiát az oltásból
Nem baj, ha szorongunk, de ne csináljunk egyéni sorstragédiát az oltásból
Hol van már a tavalyi nyár, szól a sláger, mi pedig kérdezhetnénk, hol van már a tavalyi tavasz, amikor tapsoltunk az egészségügyi dolgozóknak, önkénteskedtünk és hatalmas volt a szolidaritás bennünk. Tizennégy hónap telt el a pandémia kezdete óta, és bár elvileg az oltások közelebb hozták a normális élet reményét, a mindennapokat inkább az apátia, a frusztráció és a vakcinairigység jellemzi. De mi lehet a kiút ebből az állapotból?