2021. április 16.
//
Csongor névnap

Tények és számok a Veszprém megyei oltás helyzetéről

Folytatódik az oltási terv végrehajtása Veszprém megyében is, az aktuális számokról, az elérhető vakcinákról és a folyamat részleteiről Takács Szabolcs kormánymegbízott tájékoztatta a sajtót.

Magyarországon tavaly december 26-án kapta meg az első ember a COVID-19 elleni védőoltást, januárban pedig az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális szférában dolgozók beoltása zajlott, valamint az idős otthonok lakói kapták meg a vakcinát, emlékeztetett Takács Szabolcs kormánymegbízott az elmúlt időszak oltási tevékenységéről szerda délelőtt tartott tájékoztatóján.

Országos szinten február első hetében kezdődött a lakosság koronavírus elleni védőoltása, jelenleg a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek vannak soron.

Ezen a héten is zajlik a szociális otthonokban a védőoltás második körös beadása, ez azt jelenti, hogy így már védettséget szereznek azok a lakók és dolgozók, akik igényelték a védőoltást.

A megyében a veszprémi, az ajkai és a pápai kórházak 3-3 oltócsoportja járja ezeket az intézményeket, a koordinációt a Veszprém Megyei Kormányhivatalon belül működő Veszprém Megyei Oltási Munkacsoport koordinálja.

Dr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízottDr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízott

Jelenleg Veszprém megyében 3 fajta oltóanyagot használnak: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és a szerdai napon várhatóan megérkezik az orosz oltóanyag is.

Mivel a vakcinák tulajdonságai eltérőek, ezért a könnyebben kezelhető, mélyhűtést nem igénylő vakcinákat a háziorvosokhoz juttatják el, emellett pedig 4 kórházban (veszprémi, ajkai, tapolcai, pápai) működnek oltópontok, összesen 21 oltóhellyel. Itt Pfizer vakcinákkal oltanak.

Szerda délelőtt a sajtó képviselői előtt adott át Takács Szabolcs az AstraZeneca oltóanyagból 10 vakcinát Dr. Szeles Réka háziorvosnak, aki az oltásra regisztrált 18-59 év közötti páciensek közül olthat be 10 embert. Rajta kívül a megyében még 89 háziorvoshoz érkezik a szerdai napon oltóanyag ebből a típusból, ők szintén 10 embert olthatnak be ebből a csoportból.

Szintén ezen a héten a megye minden háziorvosi praxisa (összesen 168) kijelölhet 8 olyan pácienst, akik betöltötték a 60 éves kort és regisztráltak az oltásra, ők kórházi oltóhelyeken kaphatják meg a Pfizer vakcinát.

Ezen felül még 10 Moderna vakcinával gazdálkodhatnak a héten, ezeket szintén a háziorvosokhoz juttatja el a Megyei Kormányhivatal.

Az oltási tevékenységet a kormány oltási terve szerint egy országos munkacsoport szervezi, ők osztják szét az oltóanyagok mennyiségét megyei szintekre, ahol a megyei oltási munkacsoport szervezi a helyi szintű oltást a rendelkezésre álló vakcinamennyiség szerint.

 

Takács Szabolcs kiemelte, mostanra egyértelműen látszik, hogy egy szervezett és ütemezett oltási program zajlik, folyamatosan nő a beoltottak száma, nem csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozók körében, hanem a teljes társadalomban is. Megnyugtatott mindenkit, hogy aki regisztrált, biztosan meg fogja kapni a vakcinát, amikor sorra kerül, a regisztráltak listájáról csak az kerül le, akit már beoltottak.

 

  • Veszprém megyében közel 5000 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, főleg Pfizer vakcinával.
  • Az idős otthonok lakói és dolgozói közül közel 3000 embert oltottak már be, szintén Pfizer-rel.
  • A további beoltott állampolgárok száma a megyében, akiket Pfizer, Moderna és AstraZenca vakcinával is oltottak több, mint 3300.
  • Eddig összesen a megyében 10 800 embert oltottak be.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A megyében minden negyedik ember megkapta legalább az első vakcinát
A megyében minden negyedik ember megkapta legalább az első vakcinát
Takács Szabolcs kormánymegbízott a közösségi médiában adott tájékoztatást arról, hogy hogyan áll aktuálisan az oltási program Veszprém megyében. A héten négy különböző vakcinával folytatják az oltást.
Megérkezett a Janssen-oltóanyag első szállítmánya Magyarországra
Megérkezett a Janssen-oltóanyag első szállítmánya Magyarországra
Megérkezett a Janssen-oltóanyag Magyarországra kedden, az első szállítmány összesen 28 800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.
Még ebben a hónapban jöhetnek az újabb enyhítések?
Még ebben a hónapban jöhetnek az újabb enyhítések?
Két fontos előrejelzést is tett az oltási programmal kapcsolatban csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.
Orbán: a húsvét utáni első-második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott
Orbán: a húsvét utáni első-második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott
Orbán Viktor miniszterelnök húsvétvasárnap reggel meglátogatta a Hungaropharma X. kerületi telephelyét, ahonnan minden hajnalban elindulnak a vakcinaszállítmányok az oltópontokra - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.
Hétfő éjfélig kell oltásra regisztrálniuk az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozóknak
Hétfő éjfélig kell oltásra regisztrálniuk az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozóknak
Március 29-én éjfélig kell oltásra regisztrálniuk az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozóknak - erre hívta fe a figyelmet a koronavirus.gov.hu vasárnap.