Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tények és számok a Veszprém megyei oltás helyzetéről

2021. február 17. 14:42
Folytatódik az oltási terv végrehajtása Veszprém megyében is, az aktuális számokról, az elérhető vakcinákról és a folyamat részleteiről Takács Szabolcs kormánymegbízott tájékoztatta a sajtót.

Magyarországon tavaly december 26-án kapta meg az első ember a COVID-19 elleni védőoltást, januárban pedig az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális szférában dolgozók beoltása zajlott, valamint az idős otthonok lakói kapták meg a vakcinát, emlékeztetett Takács Szabolcs kormánymegbízott az elmúlt időszak oltási tevékenységéről szerda délelőtt tartott tájékoztatóján.

Országos szinten február első hetében kezdődött a lakosság koronavírus elleni védőoltása, jelenleg a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek vannak soron.

Ezen a héten is zajlik a szociális otthonokban a védőoltás második körös beadása, ez azt jelenti, hogy így már védettséget szereznek azok a lakók és dolgozók, akik igényelték a védőoltást.

A megyében a veszprémi, az ajkai és a pápai kórházak 3-3 oltócsoportja járja ezeket az intézményeket, a koordinációt a Veszprém Megyei Kormányhivatalon belül működő Veszprém Megyei Oltási Munkacsoport koordinálja.

Dr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízottDr. Szeles Réka háziorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízott

Jelenleg Veszprém megyében 3 fajta oltóanyagot használnak: Pfizer, Moderna, AstraZeneca és a szerdai napon várhatóan megérkezik az orosz oltóanyag is.

Mivel a vakcinák tulajdonságai eltérőek, ezért a könnyebben kezelhető, mélyhűtést nem igénylő vakcinákat a háziorvosokhoz juttatják el, emellett pedig 4 kórházban (veszprémi, ajkai, tapolcai, pápai) működnek oltópontok, összesen 21 oltóhellyel. Itt Pfizer vakcinákkal oltanak.

Szerda délelőtt a sajtó képviselői előtt adott át Takács Szabolcs az AstraZeneca oltóanyagból 10 vakcinát Dr. Szeles Réka háziorvosnak, aki az oltásra regisztrált 18-59 év közötti páciensek közül olthat be 10 embert. Rajta kívül a megyében még 89 háziorvoshoz érkezik a szerdai napon oltóanyag ebből a típusból, ők szintén 10 embert olthatnak be ebből a csoportból.

Szintén ezen a héten a megye minden háziorvosi praxisa (összesen 168) kijelölhet 8 olyan pácienst, akik betöltötték a 60 éves kort és regisztráltak az oltásra, ők kórházi oltóhelyeken kaphatják meg a Pfizer vakcinát.

Ezen felül még 10 Moderna vakcinával gazdálkodhatnak a héten, ezeket szintén a háziorvosokhoz juttatja el a Megyei Kormányhivatal.

Az oltási tevékenységet a kormány oltási terve szerint egy országos munkacsoport szervezi, ők osztják szét az oltóanyagok mennyiségét megyei szintekre, ahol a megyei oltási munkacsoport szervezi a helyi szintű oltást a rendelkezésre álló vakcinamennyiség szerint.

 

Takács Szabolcs kiemelte, mostanra egyértelműen látszik, hogy egy szervezett és ütemezett oltási program zajlik, folyamatosan nő a beoltottak száma, nem csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozók körében, hanem a teljes társadalomban is. Megnyugtatott mindenkit, hogy aki regisztrált, biztosan meg fogja kapni a vakcinát, amikor sorra kerül, a regisztráltak listájáról csak az kerül le, akit már beoltottak.

 

  • Veszprém megyében közel 5000 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, főleg Pfizer vakcinával.
  • Az idős otthonok lakói és dolgozói közül közel 3000 embert oltottak már be, szintén Pfizer-rel.
  • A további beoltott állampolgárok száma a megyében, akiket Pfizer, Moderna és AstraZenca vakcinával is oltottak több, mint 3300.
  • Eddig összesen a megyében 10 800 embert oltottak be.
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.