Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Versenyben a kvótákért

2021. február 20. 10:15 // Forrás: Szalay Péter – SzPress Sporthírszolgálat
Márciusban elérheti a százat, júniusban pedig meghaladhatja a százötven főt a Tokióba készülő magyar olimpiai csapat létszáma.

A női kézilabda-válogatotton a „világ szeme”

A jövő hét első napján, a visszaszámlálás 150 napos mérföldkővénél ugyan még a kilencvenet sem éri el a Tokióba készülő magyar olimpiai csapat létszáma, ám Fábián Lászlónak, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójának előrejelzése szerint március végén elérheti a százat, júniusban pedig a százötvenet is meghaladhatja. A 2004-es részvételi csúcs megközelítésével viszont akkor sem lehet már számolni, ha az elkövetkező hónapokban megtáltosodnának a magyar színek képviselői. Az athéni nyári játékokon ugyanis 209 fős csapat vette fel a versenyt a világ legjobbjaival, amelynek tagjai összesen tizenhét érmet, köztük nyolc aranyat hoztak haza. Hamarosan megoldódó kérdés, hogy miként teljesít a győri olimpiai kvalifikációs tornán a magyar női kézilabda-válogatott, amelynek hazai pályán a kínai, az orosz és a szerb válogatottal megküzdve kell legalább a második helyet megszereznie, hogy tovább menetelhessen – egészen Tokióig.

Úszók toronymagasan az élen

Valóban a női kézilabda-válogatottunkon a „világ szeme”, mert velük számolva összeállhat egy akkora csapat, amilyen legutóbb Rióban képviselte a magyar színeket, ellenkező esetben a 2016-os 156 fős részvételi létszámot aligha sikerülhet hozni

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Fábián László, aki öttusázóként az 1988. évi nyári játékokon az aranyérmes magyar triót erősítette.

A tokiói olimpiai stadion - Fotó: EPA – Tokyo OCA tokiói olimpiai stadion - Fotó: EPA – Tokyo OC

Az biztos, hogy a már most huszonöt olimpiai szintesével idén is az úszóválogatott lesz a tokiói olimpiai küldöttségünk legnagyobb „részlege”, amelynek tagjai között sok az éremvárományos, ahogy az egyelőre tizenhárom kvótával büszkélkedő, de még újabbakra pályázó kajak-kenu válogatottban is.

Az esélylatolgatásnál bizakodásra adhat okot, hogy a férfi és női vízilabda, valamint a női tőr- és a férfi kardválogatott már kiharcolta a részvétel jogát, ugyanez a bravúr jó eséllyel még a női kardvívóknak is sikerülhet. Magasan áll a mérce a férfi párbajtőrözők előtt, de nem leküzdhetetlen magasságban. Szász Emese, a vívásnem női címvédője ugyanakkor az olimpia előtti utolsó világkupa-viadal megnyerésével kerülhet a tokiói csapatba.

A jó hírek közé tartozik, hogy a női asztalitenisz-válogatottunk ugyancsak a kvótások társaságának tagja. A közelgő világversenyeken, illetve a világranglistán tokiói indulást biztosító helyeket kiérdemelve várhatóan lesz magyar induló a judo és a karate, a tékvandó, a súlyemelés és a tollaslabda sportágakban, a tornászok és az öttusázók, a birkózók, valamint az ökölvívók pedig újabb kvóták megszerzésével jeleskedhetnek

– folytatta a MOB sportigazgatója.

Különleges a helyzet a teniszezőknél, ahol a már biztos résztvevő Fucsovics Márton, Balázs Attila, és Babos Tímea közül utóbbi a világranglistán elfoglalt helyének és a páros számban kivívott győzelmeinek köszönhetően társat vihet magával, ráadásul, ha a menetrend engedi, Fucsovics oldalán még a vegyespárosban is pályára léphet. Kellemes meglepetést okozhat a sportlövészetben Péni István, ahogy a vitorlázók mezőnyében a már többször is bizonyított Berecz Zsombor és Érdi Mária. Bővülhet az olimpiai csapatunk a triatlonosokkal és a 3x3-as kosárlabdázókkal, az öt új olimpiai sportág, a baseball/softball, a sportmászás, a gördeszka, a hullámlovaglás valamint a karate közül az első négy hazai legjobbjainak viszont idén még nincs esélye a részvétel jogának megszerzésére.

Kammerer a hatodik, Gádorfalvi a hetedik előtt

Így aztán hiába emelkedett Rió után 28-ról 33-ra a nyári játékokon szereplő sportágak száma, ebből mi magyarok csak akkor profitálhatunk, ha Hárspataki Gábor és Tadissi Martial a karate olimpiai mezőnyében eddigi jó teljesítményét és képes lesz felülmúlni.

Az atlétáink közül a londoni kalapácsvető győztes Pars Krisztián és a 2016-ban a súlylökésben bronzérmes Márton Anita újra a csapat erőssége lehet, ahogy a vb-bronzérmes kalapácsvető Halász Bence is, de a sportági „válogatott” létszáma is folyamatosan bővülhet. Anita helyzete különleges, miután néhány nappal ezelőtt kislányt hozott a világra, így a kérdés az, hogy képes lesz-e ledolgozni a hátrányát a vetélytársaival szemben. Mindenképpen említést érdemel, hogy a már három ötkarikás aranyérmet begyűjtő Kammerer Zoltán 42 esztendősen sorozatban hatodszor ülhet kajakba olimpiai megmérettetésre vállalkozva. A résztvételek számát illetően csak a nála egy évvel idősebb Gádorfalvi Áron szörfversenyző múlhatja felül, amennyiben sorozatban hetedszer is olimpiai csapattagságot érdemelne ki

– mondta befejezésül Fábián László, hozzátéve, hogy a 2016-ban aranyérmet nyertek többsége Tokióban is a dobogós helyet célozhat meg.    

vehir.hu
további cikkek
Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Párizs 2024 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak. 2024. április 17. 14:32 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket Párizs 2024 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir örül, a férfi csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez szerint viszont nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket a párizsi olimpia keddi csoportsorsolásán. 2024. április 16. 20:57 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával Párizs 2024 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán. 2024. április 16. 18:21 Fellobbant a láng Olümpiában Párizs 2024 Fellobbant a láng Olümpiában Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja. 2024. április 16. 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.