Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tavasz: ott vagyunk már?

2021. február 27. 21:08
Februárra a régi idők embereinek is tele volt a hócipőjük a téllel, így nem csoda, ha ez a hónapunk számos olyan népi megfigyelést tartogat, amivel a közelgő tavaszt igyekeztek megjósolni. De mit ígérnek 2021-ben elődeink bölcsességei?

Amint beköszöntött a február, az emberek máris a közelgő tavasz iránt ácsingóztak: másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medvék viselkedéséből igyekeztek az időjárásra következtetni. Napos időben a medve “megijed az árnyékától” és visszabújik a barlangjába, mert hosszú lesz még a tél, felhős időben azonban már tudja, hogy nem kell sokat várnia. Az idén a veszprémi állatkert lakóit hideg, szürke idő fogadta, amikor gondozóik gyümölcstortával kicsalogatták őket, ez pedig korai tavaszt jelent.

Kapcsolódó cikk
Tavaszt ígérnek a veszprémi medvék
A népi hagyomány szerint február másodikán a medvék megjósolják, hogy közeleg-e már a tavasz, vagy még sokáig kell nagykabátot hordanunk.

A Dorottya-napi időjárás szintén fordítottan arányos a tavasz érkezésével: ha február 6-án fagy, a tél hamarosan alább hagy, míg ha enyhe az idő, akkor még korai eltenni a télikabátot. Egyes megfigyelések szerint tíz nappal később, Julianna napján éppen ellentétes lesz az időjárás (már ami a fagyot illeti), mint hatodikán volt. Ez Veszprémben nagyjából be is vált: míg Dorottya-napon még éjszaka sem fagyott, február 16-án épp csak a legmelegebb órákban emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet.

Február 24. Mátyás napja, aki a népi megfigyelés szerint megtöri a jeget – ha viszont enyhe az idő, akkor újabb lehűlést hoz. Úgy tűnik, idén elmarad ez a fordulópont az időjárásban: bár szombaton hidegfront és lehűlés érkezett, kemény fagytól belátható időn belül nem kell tartanunk.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.