2021. március 2.
//
Lujza névnap

Építőipari vállalkozások segítik a veszprémi vendéglátósokat

A Vemévszer és a Cemix Hungary Kft. együtt összesen ötmillió forinttal járul hozzá a nehéz helyzetbe került helyi vállalkozások megsegítésére létrehozott támogatási alaphoz.

A felajánlásról a felek kedd délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be a Városházán, ahol Porga Gyula polgármester emlékeztetett: a helyi vendéglátósokkal folytatott egyeztetés után egy valós segítséget nyújtó csomagot állítottak össze azon vállalkozások számára, akiket a járvány megfékezését szolgáló korlátozó intézkedések a legjobban sújtottak.

 

Kapcsolódó cikk
60 millió forintos városi támogatást jelentett be Porga Gyula a helyi vendéglátósoknak
Nyilvánosságra hozta a polgármester azt a csomagot, amellyel a város a nehéz helyzetbe került helyi vendéglátóipari vállalkozásokat segíti. Az anyagi támogatás mellett a bérleti díjak elengedéséről is szól a közlemény.

Az állami segítség mellett az önkormányzat a Vállalkozói Közalapítványon keresztül összesen 60 millió forint támogatást nyújt a bajba jutott vállalkozásoknak. Az összeg két részre oszlik: egyrészt 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásra, melyből a vállalkozások egyszeri, maximum 300 ezer forintra pályázhatnak

  • a meglévő alkalmazottak bértámogatására
  • működési költségekhez történő hozzájárulásra
  • eszközbeszerzésre vagy felújításra
  • vagy újraindítási kiadásokhoz történő hozzájárulásra.

A támogatásra nemcsak a vendéglátóiparban dolgozók, de akár edzőtermet működtetők, illetve rendezvényszervező cégek is pályázhatnak. Az erről szóló rendelet és a pályázat további részletei várhatóan a holnapi naptól lesznek elérhetők az önkormányzat honlapján.

Emellett a vállalkozások számára 30 millió forint kedvezményes hitel is rendelkezésre áll, egy éves türelmi idővel a visszafizetésre.

A polgármester hozzátette, a támogatások kihirdetésekor egy felhívást is közzétett, arra kérve a veszprémieket, hogy amennyiben jövedelmük nem csökkent a pandémia alatt és megtehetik, lehetőségeikhez mérten maguk is támogassák a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat a Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Alapítványon keresztül.

„A felhívásra rögtön jelentkezett két veszprémi cég, a Vemévszer Kft és a Cemix Hungary Kft (korábban Lasselsberger-Knauf Kft – a szerk.), akik munkaadóként, illetve iparűzési adófizetőként eddig is rengeteget tettek már a városért, ezúttal pedig elsőként ajánlották fel, hogy hozzájárulnának a tőkealap gazdagításához” – mondta el Porga Gyula.

A két cég fejenként egyaránt két és fél, összesen ötmillió forint támogatást nyújt a vállalkozásoknak. Ezzel kapcsolatban Boross Ottó, a Vemévszer ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, „építőipari vállalkozásként a rendszerváltozástól kezdve mi is átéltünk jó pár hullámvölgyet és hegyet, így pontosan átérezzük most a vendéglátóiparban dolgozók helyzetét. Bár Veszprém nagyváros, mégis szinte mindenki ismeri egymást, jó barátaink kerültek most nehéz helyzetbe, így jól esik, hogy tudunk segíteni.”

„Az építőipar jelenleg felfelé ível, és úgy néz ki, ez így is fog maradni a jövőben, ezért ha lehetőségünk van segítséget nyújtani a kevésbé szerencsés helyzetben lévőknek, mozgósítjuk az erőinket – tette hozzá Veit Tamás, a Cemix Hungary vezetője. – Csak arra tudom biztatni a vállalkozásokat, ha módjukban áll, ők is csatlakozzanak.”

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.
Gőzerővel dolgozik az úthibák javításán a Magyar Közút
Gőzerővel dolgozik az úthibák javításán a Magyar Közút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt két hétben a téli időszak végén keletkezett burkolathibák javítására helyezte a hangsúlyt, melynek során csak február második felében több mint 1600 tonna aszfaltot dolgozott be az országos hálózaton.
Több mint 721 ezer a beoltottak száma, 2764 az új fertőzött és elhunyt 130 beteg
Több mint 721 ezer a beoltottak száma, 2764 az új fertőzött és elhunyt 130 beteg
A gazdaságot is magasabb fokozatba kapcsolná a versenypálya
A gazdaságot is magasabb fokozatba kapcsolná a versenypálya
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Bartha-Kéri Bianka és Tóthné Stupián Anikó is lemarad az Eb-ről
Bartha-Kéri Bianka és Tóthné Stupián Anikó is lemarad az Eb-ről
Az SVSE atlétája, Bartha-Kéri Bianka pozitív koronavírustesztet produkált. Szintén a fertőzés miatt marad távol a fedett pályás Eb-től edzője, Tóthné Stupián Anikó, aki Varga Grétának, Kiss Gergőnek és Szögi Istvánnak is trénere.