2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint

Három ellenzéki önkormányzati képviselő, Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc fogalmazták meg kritikájukat az idei költségvetés számaival kapcsolatban, ami szerintük teljesíthető, de sok kockázatot hordoz magában.

A pandémia miatt az eddigiekkel ellentétben idén nem kerül sor a költségvetés hagyományos közgyűlési vitájára, sőt a polgármester egy személyben dönthet annak elfogadásáról. Ezen rendkívüli jogkörök ellenére online idén is lefolytatták a költségvetési vitát, ahol minden képviselő jelezhette észrevételeit, javaslatait Porga Gyulának, valamint – szintén online – informálisan szavazhatnak is a büdzséről.

Ezt Hartmann Ferenc (MSZP), ellenzéki önkormányzati képviselő mondta el a sajtó előtt szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen összefoglalták véleményüket, kritikájukat az idei tervezett számokkal kapcsolatban.

Veszprém költségvetése a benyújtott számokkal teljesíthető, de a jövőt kockáztató.

Kezdte Hartmann, aki az idei szűkös lehetőségeket a kormány elvonásaival indokolta. Elmondta, azáltal, hogy a járvány elleni védekezés érdekében az iparűzési adót és a gépjárműadót elvonták, valamint az ingyenes parkolás miatt is bevételkiesése van a városnak, összesen 2,4 milliárd forinttól esik el Veszprém. Ez 28%-os kiesés.

A képviselő ezen kívül kockázatosnak tartja, hogy a fejlesztések aránya rendkívül magas, a teljes költségvetés 66%-a, miközben arra nem látnak utalást a számokban, hogy az EKF keretében létrejövő beruházások hogyan lesznek fenntarthatóak a következő években.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Benczik Gabriella (Párbeszéd) a képviselői keret elvonását sérelmezte. Ez az a tétel, amivel az egyéni képviselők szabadon gazdálkodhattak minden évben a választókörzetükben, 2020-tól viszont már a központi büdzsé részét képezi, nem kerül egyéni hatáskörbe.

A képviselő ezen kívül nehezményezte azt is, hogy – megfogalmazása szerint – a takarékosságban nem osztozik mindenki, néhány civil egyesület, mint például a Lokálpatrióták, vagy a Virágos Veszprémért milliós támogatást kapnak, miközben más szervezetek kimaradnak ebből.

Harmadik kritikaként az óvodapedagógusok hiányát rótta fel, amire a megoldás Benczik szerint a szolgálati lakások és a lakhatás-támogatás lenne.

Benczik GabriellaBenczik Gabriella

Végül Gerstmár Ferenc (LMP) is kifejtette véleményét a költségvetéssel kapcsolatban. A képviselő tételesen kiemelte, hogy ők mely területekre fókuszálnának jobban:

  • az idősellátás férőhelybővítésére,
  • családok átmeneti otthonának fejlesztésére, főleg azért, mert a pandémia miatti összezártságban gyakoribbak a családon belüli erőszakos cselekmények,
  • a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményének elköltöztetésére nagyobb ingatlanba,
  • lakóépületek hőszigetelésére.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

A kormány amúgy kompenzálta részben az önkormányzatokat az elvonások után, Veszprém is milliárdos nagyságrendben jutott hozzá állami forrásokhoz, amiből a városi cégek működését fedezi. Ezt Hartmann is megerősítette, ugyanakkor hozzátette, hogy a legnagyobb problémát abban látják, hogy az EKF keretében bejelentett fejlesztéseknek nem látják az idei költségvetésben a hosszú távú fenntarthatóságát.

Az idei költségvetést egyébként még nem érintik az ilyen, működési jellegű kiadások, hiszen ezek a beruházások még a tervezés, vagy a kivitelezés első fázisában vannak, tehát javában a 2022-es, de inkább a 2023 utáni költségvetést fogják érinteni.

Újságírói kérdésre a képviselők elmondták, hogy ők nem támogatják az idei költségvetés elfogadását.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Fejlesztési javaslat van, pénz nincs
Fejlesztési javaslat van, pénz nincs
Új járda az Aradi vértanúk útja és az Aulich Lajos utca mentén, parkolóépítés a Deák Iskola környékén és közlekedésbiztonsági javítás a Pöltenberg utca-Jutasi út négyszögben. Jól hangzó ötletek, amelyek egyelőre csak azok, forrás hiányában ugyanis a 2021-es költségvetés elfogadása után sem rendelkeznek az önkormányzati képviselők választókerületükre vonatkozó fejlesztési tervekkel.
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.
Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható
Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható
A Fidesz-KDNP frakciója reagált a helyi ellenzék költségvetési kritikáira.
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
A város 46 milliárd forintból gazdálkodhat idén - mondta Porga Gyula polgármester pénteken.