2022. augusztus 20.
//
István névnap

Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint

Három ellenzéki önkormányzati képviselő, Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc fogalmazták meg kritikájukat az idei költségvetés számaival kapcsolatban, ami szerintük teljesíthető, de sok kockázatot hordoz magában.

A pandémia miatt az eddigiekkel ellentétben idén nem kerül sor a költségvetés hagyományos közgyűlési vitájára, sőt a polgármester egy személyben dönthet annak elfogadásáról. Ezen rendkívüli jogkörök ellenére online idén is lefolytatták a költségvetési vitát, ahol minden képviselő jelezhette észrevételeit, javaslatait Porga Gyulának, valamint – szintén online – informálisan szavazhatnak is a büdzséről.

Ezt Hartmann Ferenc (MSZP), ellenzéki önkormányzati képviselő mondta el a sajtó előtt szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen összefoglalták véleményüket, kritikájukat az idei tervezett számokkal kapcsolatban.

Veszprém költségvetése a benyújtott számokkal teljesíthető, de a jövőt kockáztató.

Kezdte Hartmann, aki az idei szűkös lehetőségeket a kormány elvonásaival indokolta. Elmondta, azáltal, hogy a járvány elleni védekezés érdekében az iparűzési adót és a gépjárműadót elvonták, valamint az ingyenes parkolás miatt is bevételkiesése van a városnak, összesen 2,4 milliárd forinttól esik el Veszprém. Ez 28%-os kiesés.

A képviselő ezen kívül kockázatosnak tartja, hogy a fejlesztések aránya rendkívül magas, a teljes költségvetés 66%-a, miközben arra nem látnak utalást a számokban, hogy az EKF keretében létrejövő beruházások hogyan lesznek fenntarthatóak a következő években.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Benczik Gabriella (Párbeszéd) a képviselői keret elvonását sérelmezte. Ez az a tétel, amivel az egyéni képviselők szabadon gazdálkodhattak minden évben a választókörzetükben, 2020-tól viszont már a központi büdzsé részét képezi, nem kerül egyéni hatáskörbe.

A képviselő ezen kívül nehezményezte azt is, hogy – megfogalmazása szerint – a takarékosságban nem osztozik mindenki, néhány civil egyesület, mint például a Lokálpatrióták, vagy a Virágos Veszprémért milliós támogatást kapnak, miközben más szervezetek kimaradnak ebből.

Harmadik kritikaként az óvodapedagógusok hiányát rótta fel, amire a megoldás Benczik szerint a szolgálati lakások és a lakhatás-támogatás lenne.

Benczik GabriellaBenczik Gabriella

Végül Gerstmár Ferenc (LMP) is kifejtette véleményét a költségvetéssel kapcsolatban. A képviselő tételesen kiemelte, hogy ők mely területekre fókuszálnának jobban:

  • az idősellátás férőhelybővítésére,
  • családok átmeneti otthonának fejlesztésére, főleg azért, mert a pandémia miatti összezártságban gyakoribbak a családon belüli erőszakos cselekmények,
  • a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményének elköltöztetésére nagyobb ingatlanba,
  • lakóépületek hőszigetelésére.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

A kormány amúgy kompenzálta részben az önkormányzatokat az elvonások után, Veszprém is milliárdos nagyságrendben jutott hozzá állami forrásokhoz, amiből a városi cégek működését fedezi. Ezt Hartmann is megerősítette, ugyanakkor hozzátette, hogy a legnagyobb problémát abban látják, hogy az EKF keretében bejelentett fejlesztéseknek nem látják az idei költségvetésben a hosszú távú fenntarthatóságát.

Az idei költségvetést egyébként még nem érintik az ilyen, működési jellegű kiadások, hiszen ezek a beruházások még a tervezés, vagy a kivitelezés első fázisában vannak, tehát javában a 2022-es, de inkább a 2023 utáni költségvetést fogják érinteni.

Újságírói kérdésre a képviselők elmondták, hogy ők nem támogatják az idei költségvetés elfogadását.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
A költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója részéről Halmay Gábor szóvivő és Pálinkás Roland frakcióvezető szerdán.
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.