Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!

2021. február 26. 10:02
Szűk körben, de fontos üzenetet megfogalmazva tartotta meg a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját Veszprémben. A csütörtöki csendes koszorúzáson részt vett Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az IKSZ országos elnöke is, aki rövid interjút adott portálunknak.

A fiatalabb generáció tagjai nem éltek abban a korszakban, amikor a kommunizmus diktatúrájának képviselői megfosztották az embereket a szabadságuktól és magántulajdonuktól, de a szülők és nagyszülők sokat tudnak mesélni ezekről a szörnyűségekről. Szinte minden családban vannak olyan felmenők, akiket ebben a korszakban meghurcoltak, bebörtönöztek, vagy akár kivégeztek Magyarországon

- mondta Nacsa Lőrinc Veszprémben a Brusznyai-emlékműnél tartott koszorúzáson csütörtök délután a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, amikor a KDNP és az IKSZ helyi szervezetének meghívására a megyeszékhelyre érkezett.

Nacsa LőrincNacsa Lőrinc

Nagyon fontos, hogy ez időszak alatt sem halt ki a szabadságszeretet a magyar nemzetből. Nekünk az a felelősségünk, hogy ezeket az emléknapokat időről időre megtartsuk, egyrészről emlékezzünk azokra, akik az életüket adták a haza szabadságáért, másrészről pedig ne felejtsük el azt, hogy nekünk az a feladatunk, hogy gondoskodjunk arról, hogy soha többé ne lehessen olyan időszak Magyarországon, amikor a magyar emberek szabadságát és szuverenitását bármi is korlátozhatja.

Az emléknapot 2001 óta tartják meg Magyarországon, elsősorban a középiskolákban, de több helyen városi megemlékezéseket is szerveznek, idén a járványhelyzet miatt csak jelképesen, egy-egy koszorú, vagy mécses elhelyezésével.

Nacsa Lőrinc portálunknak elmondta, az emlékezésben sokat segítenek – elsősorban a fiatal generáció tagjainak – a különböző történelmi tematikájú filmek és kiállítások, ezek jól átadják annak a korszaknak a történéseit, ami egyes kutatások alapján világszinten 100 millió áldozatot követelt.

Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Nacsa Lőrinc emlékeztetett arra, hogy a mai baloldalon is vannak olyan személyek, akik ennek a kommunista eszmének a szellemi örökösei, és most ők próbálnak visszatérni a hatalomba. Ezen kívül azt is látjuk, hogy a liberalizmus diktatúrája is folyamatosan beférkőzik az európai társadalmakba, amikor valaki addig toleráns, amíg szembe nem jön egy ellenkező vélemény. Abban az esetben egyből cenzúrázzák a politikai korrektség nevében, mondta.

Ez ugyanannyira veszélyes, mint a kommunizmus diktatúrája, hiszen azt a gondolatrendőrséget akarják visszahozni, ami egykor itt volt a szovjet tagállamokban.

A rövid megemlékezésen a Brusznyai-emlékművet Nacsa Lőrinc közösen koszorúzta meg Halmay Gábor önkormányzati képviselővel, valamint a KDNP és az IKSZ helyi tagjaival.

Az emlékműnél egyébként korábban Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester is közösen helyeztek el koszorút.

Ovádi Péter és Porga Gyula Ovádi Péter és Porga Gyula

Hajas Bálint
Simon Dani
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.