Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A gazdaságot is magasabb fokozatba kapcsolná a versenypálya

2021. március 1. 21:34 // Forrás: Ecoport
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.

Milyen műszaki tartalom valósulhat meg Hajdúnánáson és ennek milyen költségvonzata lesz?

Ezt egészen pontosan akkor tudjuk majd megmondani, ha elkészül a pályázati tervkoncepció. A pontos költségvetést is a műszaki tartalom véglegesítése után állapíthatjuk meg – jelenleg az üzemeltetői csapat, aminek én is tagja vagyok, ezen dolgozik. Egy multifunkciós pályarendszer jön majd létre, ami alkalmas a motorsport különböző szakágainak, autó- és motorversenyeknek a befogadására. A MotoGP és a Suberbike, a két legnagyobb kétkerekű szakág szerepel a célkeresztünkben, de a Formula-1 kivételével minden autós szakág versenyeinek is helyet tud majd biztosítani. A versenyek mellett autós és motoros szabadnapokat, teszteket is be tud majd fogadni – a nagy események a régiót és a turizmust erősítik, míg a mindennapos tevékenységek a pálya bevételét teremtik meg.

Több mint harminc éve rendez Formula-1-es futamot Magyarország, és még mindig visszatérő kérdés, hogy megéri-e ez nekünk? Most ugyanez a kérdés két keréken: megéri idehozni a MotoGP-t?

A MotoGP az országimázs szempontjából fontos marketingfelületet jelent az országnak. Ez a világ negyedik legnézettebb sportja, az átlagos helyszíni nézőszám 150 ezer. A népszerűsége pedig egyre nő, mert a szabályrendszer kedvez a versenynek, bármelyik márka esélyes lehet a győzelemre és izgalmas futamok vannak.

TALMÁCSI GÁBOR

1981-ben született, és négyévesen kezdett motorozni. Versenyzőként 2001 és 2010 között tíz szezont teljesített a gyorsaságimotoros világbajnokságban, 2007-ben a 125 cm3 géposztályban világbajnoki címet szerzett. Visszavonulása után sem szakadt el a motorozástól: 2014-ben Talmácsi Racing néven csapatot alapított, mellyel az utánpótlás-nevelésben vállalt szerepet. Az édesapja által 2010-ben alapított versenypályán keresztül a pályaüzemeltetés terén is tapasztalatot szerzett, így a motorsport minden szintjén értékes tudással rendelkezik.

Nagyon fontos tudni, hogy sorban állnak az országok azért, hogy bekerülhessenek a versenynaptárba. Jelenleg húszfutamos a bajnokság, 2022-től pedig a Dorna, a MotoGP jogtulajdonosa 22-ben maximalizálja az egy szezonon belül megrendezhető nagydíjak számát. Erre a kettő üresen maradt helyre több ország is pályázott – Oroszország, Portugália, Brazília és Indonézia is bejelentkezett, tehát hozzánk képest nagy országokkal versenyeztünk. Mi 2023-ra vonatkozóan megállapodtunk a Dornával, a szerződés megkötése előtt már csak az utolsó simítások vannak hátra. Hatalmas lehetőség ez Magyarország számára.

Ezt a felsorolást hallva meglepő, hogy a Dorna választása az alig tízmillió lakosú Magyarországra esett.

A létesítmény regionális jelentőségű lesz Közép-Kelet-Európában. A Dorna azért is támogatja, mert a magyarok mellett Szlovákia, Románia, Ukrajna motorsport-rajongói számára is könnyen elérhető lesz. Ráadásul új építésű pályaként a 21. század minden kihívásának meg fog felelni.

Milyen hatással lehet a leendő pálya a szűkebb értelemben vett régió, Kelet-Magyarország gazdaságára?

A pálya Nyíregyháza, Debrecen és Miskolc súlypontjában épül, tehát az egész régióra hatással lesz. Az ilyen jellegű létesítményeket gyakran az elmaradottabb országrészekre telepítik – láthattuk ezt például az aragóni pálya esetében is –, hogy belendítse a térség gazdaságát, munkahelyeket teremtsen. A debreceni repülőtér közelsége, a pálya jó megközelíthetősége turisztikai szempontból is fontos. A Debreceni Egyetem már jelezte együttműködési szándékát, egyetemi helyszínként a kutatás-fejlesztés, a technológiai ipar számára is lehetőséget tudunk biztosítani.

Ne feledkezzünk meg arról sem, milyen hatással lehet a pálya a magyar motorsportra! Világbajnokként jó érzéssel tölt el, hogy sportkarrierem után a sportágamat tudom fejleszteni. Fontos, hogy a magyar motorosoknak legyen egy olyan helyszín, ahol tudják gyakorolni a motorvezetési technikákat, ez a baleset-megelőzés szempontjából sem utolsó szempont. A leendő pálya az utánpótlás-nevelés számára is olyan fontos létesítmény lehet, ahol a jövőMarc Márquezeit vagy Talmácsi Gáborait képezhetik, akik majd Magyarország hírnevét öregbíthetik a motorsportokban.

MOTOGP

A gyorsaságimotoros versenyzés királykategóriája. A világbajnokság 1949 óta létezik, legutóbbi szezonjában (a covid-19 világjárvány miatt rendhagyó 2020-as évet nem számítva) 15 országban 19 nagydíjat rendeztek. A bajnokság sportfelügyeletét a Nemzetközi Motor Szövetség (FIM) látja el, a kereskedelmi jogok tulajdonosa a spanyol Dorna Sports.

A cikk az Ecoport magazin 2020/4. számában jelent meg.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.