2021. április 11.
//
Zsolt, Leó névnap

Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?

2021. március 5. 16:09
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.

Pár hete érkezett a hír, hogy Katanics Sándor, egykori MSZP-s, ma már a DK sorait erősítő veszprémi politikus lemond a helyi alapszervezet elnöki tisztségéről. Döntését akkor azzal indokolta, hogy párton belül a vezetőség eldöntötte, hogy nem őt, hanem egy, a helyi politikában ismeretlen ügyvédet fog indítani a Gyurcsány vezette párt a tervezett nyári ellenzéki előválasztáson. Mivel Katanics állítása szerint nem ismeri a mostanáig meg nem nevezett ügyvédet, ezáltal nem tudná a tagoknak hitelesen ajánlani személyét.

Megkérdeztük Katanics Sándort, hogy ki az általa említett személy, válaszában ugyanakkor arra hivatkozva, hogy már nem ő a DK helyi alapszervezetének elnöke, nem kívánt tájékoztatást adni, hanem a DK országos elnökségéhez irányított.

Katanics SándorKatanics Sándor

Közben szárnyra kapott egy hír, miszerint a titokzatos ügyvéd nem más, mint a Veszprémben praktizáló Csonka Balázs, aki eddig városi politikai kérdésekben nem igazán nyilvánult meg. A híresztelést egyébként az ügyvéd a közösségi médiában megerősítetette: elfogadta a DK felkérését a jelöltségre, valamint cikkünk megjelenése előtt a megkeresésünkre válaszolva ő is a DK vezetésére hárította a hivatalos bejelentést.

A többi ellenzéki párt környékén egyelőre csend van, pontosabban nem tűntek fel az előválasztással kapcsolatban ismeretlen, de ismert személyek sem.

Utóbbiak – azaz az aktívan politizáló ellenzéki politikusok – szempontjából nincs eleresztve a választókörzet.

Az országgyűlésben jelenleg Varga-Damm Andrea foglal helyet, ő 2018-ban még a Jobbik előkelő listás helyéről jutott be, mostanra viszont a pártelnökkel, Jakab Péterrel való ellentéte miatt kilépett a frakcióból, így az sem túl esélyes, hogy a Jobbik színeiben – ha egyáltalán állít jelöltet az egykori szélsőjobboldali párt – Varga-Damm indulna Veszprémben.

A veszprémi Jobbik önkormányzati és országgyűlési képviselői: Kovács Rajmund és Varga-Damm AndreaA veszprémi Jobbik önkormányzati és országgyűlési képviselői: Kovács Rajmund és Varga-Damm Andrea

Az LMP stabil embere Gerstmár Ferenc, aki 2010 óta a városi közgyűlés tagja, de korábban indult országgyűlési választáson is, valamint Schiffer András idején a zöldpárt országos elnökségének is a tagja volt. Veszprém határán kívül viszont nincs tapasztalata a politizálásában. Az LMP jelenlegi támogatottságát tekintve pedig aligha jelentene számottevő előnyt a pártlogó az előválasztáson.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Nehéz elhinni, de egykor a baloldal vezérének számító MSZP utoljára 2014-ben állított saját jelöltet Veszprém 1. sz. választókörzetében. Akkor Pál Béla az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-Liberálisok közös jelöltjeként indult és maradt alul Navracsics Tiborral szemben. A következő évben megtartott időközi választáson Kész Zoltán már függetlenül indult, a baloldali pártok támogatóként sorakoztak fel az azóta látványosan elbukott képviselő mögött.

Ami a mostani állapotokat illeti az MSZP-nél, Hartmann Ferenc a párt stabil emberének számít Veszprémben, évtizedek óta a városi közgyűlés tagja és frakcióvezetője, ugyanakkor az országos politikában ő sem próbálta ki magát. Nem úgy, mint Mesterházy Attila, aki szintén a város szülötte, de azon kívül, hogy egy-egy sajtótájékoztatón megjelenik Hartmann mellett Veszprémben, érdemben nincs jelen a veszprémi mindennapokban és közéletben. Neve 2018-ban ugyan felmerült mint a szocialista párt jelöltje, de akkor Kész javára visszalépett és listáról jutott be a parlamentbe.

Mesterházy AttilaMesterházy Attila

A veszprémi Momentumról azóta nem hallottunk, hogy 2018-ban a javában fiatalokból álló liberális párt színeiben elindult dr. Meződi János, a 72 éves egykori bírósági elnök. Meződi után újabb név nem tűnt fel a Momentum színeiben Veszprémben, ahogy a párt sincs jelen a helyi politikában.

vehir.hu

További cikkek

ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és az országgyűlési képviselőt is ezen a héten oltották be. Mindketten az AstraZeneca vakcináját kapták.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.