2021. november 29.
//
Taksony névnap

V-Busz: előre az elektromobilitás útján

2021. március 10. 16:55
Rendkívüli jogrendben hozott döntésével a közgyűlés jóváhagyta, hogy a V-Busz pályázatot nyújtson be a Zöld Busz Program pályázati felhívására. Ez az első lépés ahhoz, hogy Veszprém útjain is megjelenjenek a tisztán elektromos buszok.

A Zöld Busz Program célja a helyi közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása – foglalja össze a Zöld Busz Program hivatalos oldala a pályázat lényegét, aminek tehát egyszerre lehet pozitív hatása az utazási élményre, a környezetvédelemre és a hazai gazdaságra is.

A V-Busz hamarosan erre a pályázatra fogja beadni szakmai anyagát, amelyhez kapcsolódóan a Közgyűlés rendkívüli jogrendben hozott döntésével vállalta, hogy nyertes pályázat esetén a város vállalja a szükséges önrészt, jelen esetben 432 millió forintot.

A döntés után megkerestük a V-Busz illetékeseit, hogy további információkat tudjunk meg a pályázatról, ami jelentősen megváltoztathatja a veszprémi helyi járatos közlekedés körülményeit, amennyiben sikeres lesz.

A Zöld Busz Program keretében 5 db új elektromos szóló autóbusz beszerzése van tervben. A teljes járműpark elektromos buszokra való lecserélése csak hosszabb távon értelmezhető stratégiai cél, a V-Busz a lehetőségeknek megfelelően először 5 db járművet szerezne be, amelyek 0 km-rel kezdenék meg a működésüket a város útjain.ű

Felmerül a kérdés, hogy Veszprém dimbes-dombos útjai alkalmasak-e arra, hogy e-buszok hosszabb távon közlekedjenek rajta?

Erre egy korábbi tesztüzem ad választ. 2019-ben BYD Europe jóvoltából éles forgalmi körülmények között tesztelhettek egy 100%-ban elektromos meghajtással működő autóbuszt Veszprémben. Ez akkor több napig a 4-es és 6-os járat útvonalán közlekedett a városban, utasokat is szállítva.

Mind a pilótáktól, mind az utasoktól pozitív visszajelzések érkeztek akkor, ráadásul a veszprémi domborzati viszonyok nemhogy nem nehezítették meg a közlekedést, de a fékenergia visszanyerésének köszönhetően jelentős mennyiségű energiát is spórolt a jármű. Az előbb említett terepadottságnak köszönhetően az autóbusz a töltési energia mindössze kb. 33%-ának felhasználásával teljesíteni tudta napi feladatát (~150 km), így a dízelmeghajtással szembeni egyik hátránya az alacsony futásteljesítményről mára érvényét vesztette. Arról nem is beszélve, hogy egy e-busz feltöltése jóval kevesebb pénzbe kerül, mintha dízellel tankolnánk tele.

Az e-közlekedés évről évre nagyobb teret kap a világon, ezzel együtt a technológia is rohamos fejlődésen esik át. Ma már szinte minden gyártónál elérik a 300, de több esetben a 400 km-es hatótávot is egy töltéssel ezek a járművek.

A szűk keresztmetszetet a töltőállomás infrastruktúrájának a kiépítése fogja jelenteni, ez jelenleg még megoldásra vár Veszprémben, viszont ahogy az e-buszok beszerzésére is vannak pályázatok, úgy az ehhez szükséges technológia kialakítására is várhatóak még források.

vehir.hu

További cikkek

Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Jelenleg még több, mint 700 km-re vannak Veszprémtől, de a MAN starachovicei gyárában már készülnek azok az autóbuszok, amelyek néhány hét múlva már a V-Busz utasait szállítják a veszprémi utakon. A helyszínen Porga Gyula polgármester és a V-Busz vezetősége személyesen is megtekintette a készülő, vagy már a garázsban sorakozó vadonatúj buszokat.
Hétfőtől a V-Busz járatain és a megállókban is kötelező lesz a maszk viselése
Hétfőtől a V-Busz járatain és a megállókban is kötelező lesz a maszk viselése
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Október közepétől új kezekben van a V-Busz Kft. gyeplője, a cég élén ügyvezetőváltás történt, miután Pálinkás Norbert benyújtotta a lemondását, utódjának pedig Polgári Istvánt választotta meg a közgyűlés. Az új vezetőtől a cég mostani állapotáról, a Veszprém utcáin felbukkanó elektromos buszokról és a járművek lila színéről is érdeklődtünk.
Sikeres volt a Zöld Busz veszprémi mintaprojektje
Sikeres volt a Zöld Busz veszprémi mintaprojektje
Októberben Veszprémben lehetett kipróbálni a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát. Az MAN Lion’s City 12 electric a hazai tömegközlekedést környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program számára gyűjt üzemeltetési tapasztalatokat. A busz néhány naponta más-más vonalon közlekedett és ingyenesen utazhattak rajta az érdeklődők. Hamarosan pedig új, immáron végérvényesen a veszprémi utakon közlekedő buszok érkezhetnek a városba.
Október végéig ingyen lehet kipróbálni az új zöld buszt
Október végéig ingyen lehet kipróbálni az új zöld buszt
Október 28-ig egy teljesen elektromos meghajtású zöld busz járja a veszprémi utakat, amely most teszt jelleggel, ingyen kipróbálható, hogy jövő májusban már élesben térjen vissza öt ugyanilyen jármű a V-Busz megújuló flottájának részeként.