Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C

Veszprémből indul a Tour de Hongrie harmadik szakasza

2021. március 10. 13:37 // Forrás: MTI / vehir.hu
Siófokról rajtol és budapesti etappal végződik a május 12. és 16. között sorra kerülő Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. A harmadik versenynapon Veszprémből indul és Tatán ér célba a mezőny.

A viadal közösségi oldalán kedden este közzétett útvonalbemutató kisfilm alapján a megmérettetés a Balaton körül kezdődik majd: a Siófok-Kaposvár nyitószakaszt a Balatonfüred-Nagykanizsa etap követi, hogy aztán a harmadik versenynap veszprémi rajtja után a "magyar tenger" térségét elhagyva Tatán érjen célba a mezőny. A királyetap a Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető táv lesz: a 984 méteres tengerszint feletti magasságon záruló szakaszon több mint 300 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a kerékpárosoknak.   

A záróetapra négy év után ismét a fővárosba érkezik a Tour de Hongrie: 12 kört kell teljesíteniük a bringásoknak a Városliget és a Puskás Aréna körül futó körpályán.    

Eisenkrammer Károly főszervező az útvonalbemutatóban kiemelte, a Kelet-Magyarországon rendezett tavalyi kiírás után idén a Balaton környékét mutatja meg a tévénézőknek a magyar körverseny.    

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben hat kontinens sportolói érkeztek ide több mint harminc országból, egyúttal hangsúlyozta, idén az elsődleges az egészségügyi biztonság megteremtése, ezt szem előtt tartva fogják megrendezni a Tour de Hongrie-t.    

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a kerékpározás felfelé ívelő szakaszban van Magyarországon.    

"Innentől kezdve, ha csak picinyeket lépünk előre vagy tartani tudjuk a színvonalat, az is jó. Ha pedig valamelyik magyar fiú olyan győzelmet tudna aratni az idei esztendőben, mint tavaly Valter Attila, az már fantasztikus lenne" - fűzte hozzá.    

"A Tour de Hongrie-val odaértünk a világszínpadra, ez a magyar kerékpársport zászlóshajója" - szögezte le Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke, aki a francia, olasz vagy épp a belga viadalokhoz hasonlította "a világszerte legismertebb magyarországi kerékpáros márkanevet".    

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója kiemelte: nagy kihívást jelent közvetítés-technikailag a kerékpárverseny.    

Szilasi László versenyigazgató az MTI megkeresésére elmondta, World Tour- és prokontinentális csapatból is versenycsúcsot jelentő számú nevezés érkezett, és tervezik a mezőny létszámának növelését is a tavalyi 20 induló együtteshez képest. Eddig 12 csapat nevezését jelentették be, az indulást tervezők közül a Jumbo-Visma - kilenchónapos eltiltásból visszatérő - sprintere, a holland Dylan Groenewegen emelkedik ki, aki akár négy szakaszon is megmutathatja képességeit.    

"Ennek a mezőnynek ezeken az etapokon nem jelent nagy nehézséget a szintkülönbség, így akár négyszer is sprintbefutóra kerülhet sor. Az összetett pedig az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan a Kékestetőn dől majd el" - fogalmazott a versenyigazgató.


Megyeszékhelyünk polgármestere, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) a Magyar Televízió M4 Sport csatornájának elmondta:

Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Tisztában vagyunk azzal, hogy hazánkban a főváros, a Balaton örvend nagy hírnévnek, ezért muszáj minden olyan lehetőséget megragadnunk, amelyek segítségével megmutathatjuk magunkat a világnak. Ez a kerékpárverseny tökéletes lehetőséget biztosít minderre, büszkén támogatjuk a szervezést

– nyilatkozta városvezetőnk, majd zárásként hangsúlyozta, Veszprém szerethető, gyönyörű város. Reményét fejezte ki, hogy sokan ellátogatnak 2023-ig megyeszékhelyünkre.


A 42. Tour de Hongrie útvonala:

1. szakasz, május 12., szerda: Siófok-Kaposvár, 173 km
2. szakasz, május 13., csütörtök: Balatonfüred-Nagykanizsa, 183 km
3. szakasz, május 14., péntek: Veszprém-Tata, 142 km
4. szakasz, május 15., szombat: Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető, 204 km, hegyi befutó
5. szakasz, május 16., vasárnap: Budapest-Budapest, 92 km

Kiemelt fotó: © Tour de Hongrie | Bellus Áron

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.