Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Kívül-belül megújul a Módszertani Bölcsőde

2021. március 11. 15:32
Az intézmény több mint 4 évtizede nem esett át nagyobb korszerűsítésen.

A Módszertani Bölcsőde 1979-ben kezdte meg működését a belvárosban, mely az azóta eltelt több mint 4 évtizedben nem esett át nagyobb volumenű korszerűsítésen. A veszprémi önkormányzat most két különböző forrásnak köszönhetően újítja meg az intézmény épületét. A 120 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde felújítását tavaly októberben kezdték meg. A kivitelezési munkálatok aktuális állapotáról Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester tartott sajtóbejárással egybekötött tájékoztatót csütörtök délután.

Kívül-belül megújul

A megújítást két különböző európai uniós forrásból finanszírozzák, melynek köszönhetően az épület kívül és belül is megújul. Kicserélik a külső nyílászárókat, szigetelik a homlokzatot és a tetőt, új fűtési csővezetéket szerelnek be, és napelemes rendszert is kiépítenek, továbbá kicserélik a csoportszobák és a folyosók padló- és falburkolatát, valamint felújítják a főzőkonyhát: elektromos készülékeket helyeznek üzembe, kicserélik a szennyvíz-, villany- és vízvezetékeket, valamint a burkolatokat. Az épület földszintjét akadálymentessé teszik, így a parkoló, a bejárat és vizesblokkok is egyszerűen megközelíthetők lesznek a mozgáskorlátozottak számára, továbbá a teljes épületet kifestik és 91 új fejlesztőeszközt is vásárolnak.

Porga Gyula elmondta, a felújításhoz egy családbarát, munkába járást segítő, illetve egy energetikai pályázaton keresztül biztosítják a forrást. A családbarát tervek 307 millió forintból valósulnak meg 100 %-os támogatásból, míg az energetikai fejlesztéshez 294 millió forintra van szükség, melyhez 69 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A polgármester hangsúlyozta, a beruházás a veszprémi intézménymegújítási program fontos eleme. Emlékeztetett: a közelmúltban számos óvodát fejlesztettek vagy építettek újjá Veszprémben.

Ovádi Péter szerint Veszprém szemmel láthatóan fejlődik, hisz az ember bármerre jár a városban, építkezésekkel találkozik. „Különösen nagy öröm, hogy ezúttal egy bölcsőde épül ujjá a megyeszékhelyen” - mondta.

Kiemelte: a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a családpolitikára, mely európai szinten is egyedülálló.

„A családok és a gyermekek kiemelt figyelmet kapnak, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy családokért felelős tárca nélküli miniszter dolgozik értük Novák Katalin személyében. Fontos számunkra azok elismerése is, akik annak szentelték életüket, hogy gyermekeinkre vigyázzanak és segítsenek nevelésükben. Fontos, hogy az erkölcsi megbecsülésük mellett az anyagi megbecsülésük is minél nagyobb legyen, ezért fokozatosan zajlik a bérük rendezése. Azokra is kiemelt figyelmet fordítunk, akik kisgyermeket nevelnek és közben dolgoznak is, ezért bölcsődei elhelyezésre van szüksége gyermekeiknek. Folyamatosan növeljük a bölcsődei férőhelyek számát, illetve a bölcsődék finanszírozása is évről évre nő” -fogalmazott.

Az Ovádi Péter által képviselt Veszprém 1-es számú választókerületben hamarosan Öskün, Csetényben és Herenden újul meg egy-egy bölcsőde.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.