Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Szervezetünk anyagcseréje

2021. március 17. 8:57

Az anyagcsere, vagy más néven metabolizmus, a szervezetünk élettani alapműködései közé tartozik. Rendkívül összetett láncolat képezi az anyagcsere-folyamatot, melynek hibátlan működése biztosítja számunkra a szükséges tápanyagok felszívódását.

Anyagcsere-folyamat

Közérthetően a következő folyamat játszódik le. Az általunk felvett tápanyagokat a szervezetünk lebontja és átalakítja. Ezt követően - függően attól, hogy hasznos-e az élő szervezet számára a feldolgozás során kapott tápanyag - felszívódik vagy kiürül. A felszívódott, azaz hasznosnak ítélt táplálék energiaforrássá válik, vagyis a mindennapi életünk mozgatórugójaként értelmezhetjük.

Megfelelő metabolizmus

Szükségünk van-e a fenti folyamatok támogatására? A kérdés költői, hiszen ismeretes, hogy az anyagcsere-folyamatok segítése az egészséges életmód egyik alappillére.

Miképpen tudjuk kedvezően befolyásolni az anyagcserénket? Szerencsére ennek több módja is létezik, de tagadhatatlan, hogy ezek közös alkalmazása kecsegtet a legnagyobb előnyökkel.

Folyadékfogyasztás szerepe

A szervezetünk 70%-a víz, így nem kétséges, hogy első és legfontosabb feladatunk a megfelelő mennyiségű vízbevitel! Tehát napi 2,5-3 liter víz elfogyasztása az ideális. Ma már a tisztított csapvíz és a különböző ásványvizek mellett megjelentek egyéb opciók, mint a kókuszvíz. Ezeken túl a teák rajongóinak ízletes, az anyagcsere serkentését elérő alternatívák is megjelentek. Utóbbiakból a BioPowerShop kínálata nyújt tárházat a teázás élményét előnyben részesítőknek.

A táplálkozás fontossága

Természetesen nem csak a folyadékbevitel a fontos, ügyelnünk kell a megfelelő táplálék elfogyasztására is. A gyorséttermi kínálat helyett az egészséges, de változatos ételeket részesítsük előnyben! Az étkezéseink szerves részét képezzék az összetett szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök! Rohanó világunkban sajnos nem mindig adódik lehetőségünk ezek bevitelére. Ebben az esetben lehetnek a segítségünkre az úgynevezett pszeudo (vagy ál, nem valódi) gabonák felhasználásával készült tészták és müzlik.

Táplálékkiegészítők, igen vagy nem?

A válasz egyértelműen igen! Jelen esetben sem mindegy, hogy milyen minőségű termékeket alkalmazunk. Rendelkezésünkre áll igényeinktől függően a Bio guarana kapszula, csak úgy, mint a Bio lukuma por és a Bio Chlorella alga por is. Ezek közös előnyei között a metabolikus folyamatok elősegítése szerepel a legelső helyen.

A kurkuma kiváló fűszer, de anyagcsere-fokozás szempontjából is dobogós helyet érdemel a Bio kurkuma tabletta.

Testmozgás jelentősége

Végül ne felejtsük el a testmozgás anyagcserére gyakorolt jótékony hatását sem! A sportolás során felépített izomzat több energiát éget el, így fokozza a metabolizmust és teszi teljessé az anyagcseréről alkotott ismereteinket.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.