Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több, mint 260 ezer vélemény az állatvédelmi kérdésekben

2021. március 21. 12:00
Lezárult az egy hónapig tartó online kérdőív, amit Ovádi Péter, miniszteri biztos indított 13 állatvédelmi kérdésben. A kitöltők között több kérdésben is konszenzus volt, viszont néhány esetben jobban kitűntek a véleménykülönbségek. A felmérés eredményei hamarosan beépülnek az új Nemzeti Állatvédelmi Programba is.

Február 7-én indult el az a kérdőíves felmérés, amelyet Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos hívott életre, célja pedig az volt, hogy 13 kérdésen keresztül megismerjék a magyar emberek véleményét különböző állatvédelmi kérdésekben. Akkor Ovádi úgy nyilatkozott, azzal lenne elégedett, ha százezres nagyságrendben érkeznének válaszok.

A kezdeményezést számos civil és szakmai szervezet támogatta, valamint a magyar sztárvilágból is sokan mellé álltak, így összességében 260 ezernél is többen töltötték ki, összesen 262.772-en.

A 13 kérdés egyébként két nagyobb területet fogott össze: az emberek elmondhatták véleményüket az állatvédelem jogszabályi környezetéről, valamint a felelős állattartás helyzetéről.

Az eredmények alapján az látszik, a legtöbben (99,7%) abban értettek egyet, hogy a tiltott állatviadalon való részvétel büntetést vonjon maga után.

Hasonlóan nagy volt az egyetértés abban is, hogy a felelős állattartásra való nevelést már a kisgyermekkorban el kell kezdeni, azt a kitöltők 99,4%-a támogatta.

Szintén közel egyöntetű volt a konszenzus abban, hogy az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsa mielőbb rendeződjön (98,6%), valamint abban, hogy a hatóság minden rendelkezésre álló eszközzel szigorúan lépjen fel a nem megfelelő állattartás ellen (98,5%).

Egy országos ivartalanítási program szerepének fontosságát 96,4%, a kóbor kutyák befogásának megreformálását pedig a kitöltők 97,2%-a támogatta. Rokontéma ezzel az az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatása, amelyet 97,9% helyeselt.

A véleményadók 97,8% úgy gondolta, hogy megoldást jelenthet, ha a „három csapásként” ismert büntetőjogi szabályozás mintájára, szigorúbban büntetnék azt, aki többször is állatkínzást követ el.

Egy haszonállatok számára létrehozott menhely alapítását 95,5% tartja jó ötletnek és az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működésének társadalmasítását pedig 96,4% tartja célszerűnek.

Ütközőpontként jelent meg a pirotechnikai eszközök engedélyezésének megreformálása (91,1%) és a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltása (86%). Ugyanakkor 98% időszerűnek látja a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását.

Az online felmérés során beérkezett észrevételek és javaslatok beépülnek a Nemzeti Állatvédelmi Programba, amelynek megvalósításában hangsúlyos szerep jut majd az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanácsnak is, ígérte Ovádi Péter miniszteri biztos.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Egy mozgalmas és nagyszabású nyílt nap kereteiben, sok-sok izgalmas programmal és meglepetéssel várják az állatbarát kicsiket és nagyokat most szombaton az Állatvédelmi Kompetencia Központban.   2024. április 23. 12:09 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Csütörtök délután hivatalosan is átadták a Görgey Artúr utcai kutyafuttatót. Az eseményen megtekinthettük, amint a kutyusok felavatják a futtató eszközeit. 2024. április 12. 22:16 Láncra verve tartotta lesoványodott kutyáját Láncra verve tartotta lesoványodott kutyáját Egy bakonyi kistelepülésről érkezett bejelentés a rendőrségre még jauárban, hogy egy férfi családi házának udvarán folyamatosan láncon tartja lesoványodott kutyáját, és nem ad neki elegendő élelmet, vizet.  2024. április 12. 12:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.