2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

Több, mint 260 ezer vélemény az állatvédelmi kérdésekben

Lezárult az egy hónapig tartó online kérdőív, amit Ovádi Péter, miniszteri biztos indított 13 állatvédelmi kérdésben. A kitöltők között több kérdésben is konszenzus volt, viszont néhány esetben jobban kitűntek a véleménykülönbségek. A felmérés eredményei hamarosan beépülnek az új Nemzeti Állatvédelmi Programba is.

Február 7-én indult el az a kérdőíves felmérés, amelyet Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos hívott életre, célja pedig az volt, hogy 13 kérdésen keresztül megismerjék a magyar emberek véleményét különböző állatvédelmi kérdésekben. Akkor Ovádi úgy nyilatkozott, azzal lenne elégedett, ha százezres nagyságrendben érkeznének válaszok.

A kezdeményezést számos civil és szakmai szervezet támogatta, valamint a magyar sztárvilágból is sokan mellé álltak, így összességében 260 ezernél is többen töltötték ki, összesen 262.772-en.

A 13 kérdés egyébként két nagyobb területet fogott össze: az emberek elmondhatták véleményüket az állatvédelem jogszabályi környezetéről, valamint a felelős állattartás helyzetéről.

Az eredmények alapján az látszik, a legtöbben (99,7%) abban értettek egyet, hogy a tiltott állatviadalon való részvétel büntetést vonjon maga után.

Hasonlóan nagy volt az egyetértés abban is, hogy a felelős állattartásra való nevelést már a kisgyermekkorban el kell kezdeni, azt a kitöltők 99,4%-a támogatta.

Szintén közel egyöntetű volt a konszenzus abban, hogy az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsa mielőbb rendeződjön (98,6%), valamint abban, hogy a hatóság minden rendelkezésre álló eszközzel szigorúan lépjen fel a nem megfelelő állattartás ellen (98,5%).

Egy országos ivartalanítási program szerepének fontosságát 96,4%, a kóbor kutyák befogásának megreformálását pedig a kitöltők 97,2%-a támogatta. Rokontéma ezzel az az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatása, amelyet 97,9% helyeselt.

A véleményadók 97,8% úgy gondolta, hogy megoldást jelenthet, ha a „három csapásként” ismert büntetőjogi szabályozás mintájára, szigorúbban büntetnék azt, aki többször is állatkínzást követ el.

Egy haszonállatok számára létrehozott menhely alapítását 95,5% tartja jó ötletnek és az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működésének társadalmasítását pedig 96,4% tartja célszerűnek.

Ütközőpontként jelent meg a pirotechnikai eszközök engedélyezésének megreformálása (91,1%) és a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltása (86%). Ugyanakkor 98% időszerűnek látja a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását.

Az online felmérés során beérkezett észrevételek és javaslatok beépülnek a Nemzeti Állatvédelmi Programba, amelynek megvalósításában hangsúlyos szerep jut majd az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanácsnak is, ígérte Ovádi Péter miniszteri biztos.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
Kétnapos akcióban gyűjtik a magyarországi Interspar áruházakban, köztük a veszprémiben is a macska- és kutyaeledeleket a „Mancs a bajban!” kezdeményezés keretében. Szombat délelőtt Veszprémben volt a program részleteit bemutató sajtótájékoztató.
Eltiltanák az állattartástól a kutyáit sorsukra hagyó férfit
Eltiltanák az állattartástól a kutyáit sorsukra hagyó férfit
A Veszprém Megyei Főügyészség ebtartástól eltiltás érdekében perli azt a 45 éves férfit, aki 2020 áprilisában anyakutyáját és annak hét kölykét a lakóhelyéhez közeli erdőbe vitte, majd sorsára hagyta.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács
Közös érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén, kedden. Ovádi Péter, miniszteri biztos további tervekről és futó projektekről is beszélt.
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd, több mint 250 ezren mondták el véleményüket 13 fontos kérdésben az állatvédelem és a felelős állattartás témakörében - mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szerdán a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.