Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Nem űrhajó, csak űrkavics

2021. március 19. 17:57
Úgy tűnik, mégsem földönkívüli űrhajó volt az ‘Oumuamua, bár még így is a legizgalmasabb kődarab jelenleg a Naprendszerben.

2017-ben különös objektumot fedeztek fel a hawaii obszervatórium Pan-STARRS távcsöves rendszerével. A tárgy ekkor már elképesztő sebességgel haladt kifelé a Naprendszerből, és az első pályaszámítások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy nem a Nap körül kering, hanem a mélyűrből érkezett, és miután keresztülszáguldott a Naprendszeren, folytatja útját a csillagközi térben (bármennyire is gyorsan halad, a Nap vonzáskörzete elég nagy, így még nagyjából húsz évbe telik, mire az ‘Oumuamua végleg kilép csillagunk bűvköréből.)

A képen az objektum elmozdulását követték a környező csillagokhoz képest (Credit: ESO/K. Meech et al.)A képen az objektum elmozdulását követték a környező csillagokhoz képest (Credit: ESO/K. Meech et al.)

Sebessége, pályája, és furcsán váltakozó fényessége alapján a komoly csillagászok között is akadtak olyanok, akik felvetették, hogy talán egy Naprendszeren kívüli civilizáció által mesterségesen kreált tárgy, űrhajó látogatott meg minket. Leginkább a Harvard izraeli-amerikai professzora, Abraham Loeb élte bele magát a kis zöld emberek érkezésébe, és könyvet is írt a témában, ami idén magyarul is megjelent Földönkívüli - Egy idegen civilizáció első nyomai címmel az Agave Kiadó gondozásában. A könyv azonnal kiváltotta a tudományos élet tiltakozását, Loeb ugyanis bizonyító erejű mérések nélkül, feltételezéseken alapuló elméletet fogalmazott meg az ‘Oumuamua mesterséges eredetéről, saját magát pedig Galileihez fogható zseniként ábrázolta, akit a korunk szűklátókörű tudósai igyekeznek elhallgattatni. 

A Nap gravitációja jelentősen módosította az 'Oumuamua pályáját, amikor áthaladt a NaprendszerenA Nap gravitációja jelentősen módosította az 'Oumuamua pályáját, amikor áthaladt a Naprendszeren

A minap Kiss László Széchenyi-díjas csillagász is az intersztelláris látogatóval foglalkozott a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldalán tartott online előadásában, amelyben élesen kritizálta Loeb feltételezéseit. “Mindegyik feltételezése, amire felépítette az intersztelláris űrhajó modelljét, nem igaz” – fogalmazott a csillagász, aki a videóban részletesebben is cáfolta Loeb alaptéziseit.  Rámutatott például, hogy az ‘Oumuamua pályája egyáltalán nem meglepő, sőt, pontosan abból az irányból, a Lant és a Herkules csillagkép felől érkezett, ahonnan a leginkább számíthatunk naprendszeren kívüli égitestek látogatására. Ugyanis miközben a bolygók a Nap körül keringenek, az egész Naprendszer is halad, éppen a Herkules felé. Ahogy az autópályán is a haladási irányból, szemből kenődik fel a legtöbb rovar az autó szélvédőjére, úgy a naprendszerünket is “szemből” éri a legtöbb “találat”. 

“Én személy szerint nagyon károsnak látom az ő tevékenységét ezen a területen (…), amit az ‘Oumuamua kapcsán a teljes világsajtóban, köztük a magyar sajtóban is művelt az amerikai kolléga, azt nagyon nehéz szimpátiával figyelni, és akkor még nagyon finom voltam.” Kiss László szerint a tudomány hitelességét pillanatok alatt tönkreteheti, ha egy tudós nagy magabiztossággal állít hülyeséget.

A héten mindenesetre közzétették az Arizoniai Egyetem kutatóinak tanulmányát, akik immár három éve elemzik a furcsa kisbolygóról gyűjtött adatokat. 

A palacsinta formájú - korábbi kutatások által szivar alakúnak vélt - égitest jóval laposabb, mint más ismert naprendszeri égitest - olvasható az Arizonai Egyetem közleményében. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az üstökösökre jellemző Nap általi rakétahatás - a napsugárzás hatására elpárolgó vízjég - esetében erősebb volt, mint amire számítani lehetne. Az égitestről ráadásul hiányzott a megfigyelhető kiáramló gáz, amely általában a csóva által válik láthatóvá. Ezért a kutatók feltételezték, hogy az égitest különféle szilárd jégfélékből áll, és kiszámolták, hogy ezek a jegek milyen gyorsan alakulnak át gázzá, amikor a ‘Oumuamua elhaladt a Nap mellett. Ebből kalkulálták a rakétahatást, az égitest tömegét, formáját és a jegek visszaverőképességét. Desch és Jackson különösen szilárd nitrogént találtak, ami pontosan megfelel az égitest minden más jellegzetességének. Mivel a szilárd nitrogénjég megfigyelhető a Pluto felszínén, lehetségesnek tartják, hogy az égitest állhat ugyanezen anyagból.

Intersztelláris csokis keksz (Illusztráció: JPL/NASA)Intersztelláris csokis keksz (Illusztráció: JPL/NASA)

A feltételezés szerint legfeljebb egymilliárd évvel ezelőtt egy másik naprendszerben egy nagyobb égitest ütközhetett egy Pluto-szerű bolygóhoz, az ekkor kiszakadó kőzetszilánkok pedig szétszóródtak a mélyűrben – így kerülhetett hozzánk az ‘Oumuamua is. 

Kiss László előadásában elhangzott az is, hogy valószínűleg az ‘Oumuamua nem egyedülálló, évente hét-nyolc ilyen kődarab száguldhat keresztül a Naprendszeren, de ezek annyira halványak és gyorsak, hogy továbbhaladnak anélkül, hogy észrevennénk őket.  

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.