Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Egy biztos: jelenleg nem nehéz ülőhelyet találni a buszokon

2021. március 25. 14:06
Jelentősen csökkent a tömegközlekedést használók száma Veszprémben is a koronavírus-járvány miatt. A V-Busz-nál 66%-os a visszaesés a járvány előtti időszakhoz képest.

A járványhelyzet egyik következménye, hogy az embereknek átalakult a közlekedési szokása is. Amíg a vírus előtt a megszokott módon használták a tömegközlekedési eszközöket munkába járáshoz, iskolába menet, vagy szabadidejükben ahhoz, hogy eljussanak A pontból B-be, addig jelenleg a lista végére sorolódott ez a közlekedési mód.

Ennek persze több oka is van, amelyek összeadódva ahhoz vezettek, hogy átlagosan 1/3-ára csökkent az utasok száma a buszokon hazánkban.

Az ingyenes parkolás bevezetésével csökkent az autós közlekedés járulékos költsége azáltal, hogy parkolójegy, vagy bérlet már nem terheli a pénztárcát, valamint sokan egészségügyi elővigyázatosságból is elhagyták a buszos közlekedést, habár a buszokon – ahogy azokon kívül is – előírás a maszkviselés, valamint a járműveket folyamatosan fertőtlenítik a szolgáltatók. Ezen kívül az üzletbezárások, valamint a kijárási korlátozás miatt lehetősége és indoka sincs annyi embernek, hogy otthona és munkahelye között máshová is eljárjon, adott esetben busszal.

A közösségi közlekedés visszaesése országos, sőt világméretű jelenség. A BKK-nál a tavalyi évben 30%-os kiesést könyveltek el, de volt olyan hónap az első hullám idején, amikor 82%-kal volt kisebb a bevétel a fővárosban.

Nem jobb a helyzet Veszprémben sem a V-Busznál. A közösségi közlekedésért felelős cégtől megtudtuk, az utasforgalom a legfrissebb mérésük alapján 66%-kal csökkent ​az előző években mért adatokhoz képest, tehát az utasok 1/3-a maradt meg a járványhelyzet előtti időszakhoz képest. Különösen drámai a csökkenés az egyetemnél, ahol reggel az egyetem felé tartó irányban 83%-kal csökkent az utasforgalom, habár korábban ez volt az egyik legforgalmasabb szakasz.

Ami a bevételeket érinti, 2020-ban a 2019-es bevételek 67%-a realizálódott, ez 33%-os kiesés, nagyságrendileg több mint 200 millió Ft, az idei évet pedig jelentősen befolyásolja majd az, hogy mikor ér véget a veszélyhelyzet és áll vissza az élet a közösségi közlekedéssel együtt a megszokott kerékvágásba.

 

2020-ban a Continental készített egy globális felmérést arról, hogy az egyes országokban hogyan alakultak át a közlekedési szokások a koronavírus miatt.A kutatásban Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában mérték fel a mobilitási szokásokat.

Franciaországban és Németországban a válaszadók 80%-a beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány alatt megváltoztatta napi mobilitási szokásait. 81%-kal az Egyesült Államokban is hasonló viselkedésbeli változás figyelhető meg. Azonban a legnagyobb átalakulás Ázsiában történt: Japánban az emberek 88%-a módosította közlekedési szokásait, amíg Kínában ez az érték a 93%-ot is elérte.

A tanulmány szerint világszinten tapasztalható, hogy a privát megoldások irányába tolódtak el a közlekedési szokások. Az eredményekből kirajzolódott, hogy noha a távolságtartó intézkedések hatására kevesebbet utaznak az emberek, sokan vannak azok, akik gyakrabban használják autójukat, mint a járvány előtt. A német, kínai és japán válaszadók több mint fele kevesebbet utazik busszal vagy vonattal; az Egyesült Államokban és Franciaországban ez az érték körülbelül 40%-on áll. Ezeken kívül az autóvásárlás is egyre fontosabbá válik, ami különösen Kínában figyelhető meg, ahol az emberek 58%-a gondolkodik saját autó megvásárlásában.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 LMP: jól teljesít a helyi közösségi közlekedés, de nőhetne az utasszám LMP: jól teljesít a helyi közösségi közlekedés, de nőhetne az utasszám Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Haszkovó utcai buszmegállóban, hogy beszámoljon a közösségi közlekedést érintő javaslatairól. 2024. január 26. 17:21 A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól A diákok mellett a kismamák is egy vonaljegy áráért vehetnek bérletet februártól Utazási kedvezményekről döntött a közgyűlés csütörtökön, és megpecsételődött a hulladékszállítást végző VHK Nonprofit Kft. sorsa is. Összefoglalónk az év utolsó képviselő-testületi üléséről. 2023. december 14. 15:49 Két kerékkel a belvárosba - újabb V-bike állomás a vasútnál Két kerékkel a belvárosba - újabb V-bike állomás a vasútnál Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb eleme a közösségi közlekedés fejlesztése volt Veszprémben, amelyben az önkormányzati tulajdonú V-busz Kft. kiemelkedő partnerként vett részt. A V-busz Kft. idei sikertörténete a V-bike közbringa-rendszer elindítása volt júliusban, kedd délután pedig átadták a tizenegyedik gyűjtőállomást is.   2023. december 12. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.