2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Újjáéled a Kiskuti Csárda

Veszprém egyik legrégebbi vendéglátóhelyének otthont adó épületet is bekapcsolják az EKF-programba, így 2023-ra ismét vendégeket fogadhat a Kiskuti Csárda.

A Kiskuti Csárda egyike Veszprém kultikus vendéglátóhelyeinek, az első írásos emlék 1830-ból származik, de a csárda történelme még ennél is régebbre, körülbelül 250-300 évre nyúlik vissza. Ráadásul a Veszprémvölgyi utca végén található épület az évszázadok alatt mindvégig vendéglátóhelyként működött.

Ezt az ikonikus épületet és az udvarát vásárolta meg nemrég a város abból a célból, hogy az Európa Kulturális Főváros projekt keretében felújítsák és 2023-ra visszaállítsák eredeti funkciójába, mint egy hagyományos, a népi kultúra jegyeit magában hordozó vendéglátóhelyet.

A Kiskuti Csárda a Veszprémvölgyi út végénA Kiskuti Csárda a Veszprémvölgyi út végén

Porga Gyula polgármester a közösségi médiában jelentette be a fejlesztést, ami megfogalmazása szerint illeszkedik az EKF értékmegőrző célkitűzéseihez. Azaz amellett, hogy Veszprémben létrehoznak valami újat, különlegeset, mint például a digitális élményközpont, ezzel párhuzamosan a történelmi örökséget is ápolják, és felélesztik új, vagy mint a Kiskuti Csárda esetében látható, régi funkciójában.

A polgármester kiemelte, hogy a felújítás után szeretnék különböző népi hagyományokkal – népzenével, néptánccal – is színesíteni, amely megidézi a csárda régi szellemét és ismét kedvelt kikapcsolódási helyszíne lesz a veszprémieknek és az ide látogató turistáknak.

vehir.hu

További cikkek

Lenne igény Veszprémben vidámparkra?
Lenne igény Veszprémben vidámparkra?
Az Európa Kulturális Fővárosa-program számos meglepetést tartogat számunkra 2023-ig.
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Megalakult a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.
Megalakult a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.
A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések megvalósítására a „Csarnok" Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Korlátolt Felelősségű Társaság átalakításával megalakult a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. 2021. áprilisától a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Infrastrukturális igazgatóságának munkatársai itt folytatják tovább munkájukat.
Közel százan vettek részt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázati tájékoztató fórumán
Közel százan vettek részt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázati tájékoztató fórumán
Nagy érdeklődés mellett tartotta meg pályázati tájékoztató fórumát március 10-én a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Az online eseményen közel száz érdeklődő vett részt Veszprémből és a Bakony-Balaton régióból. A jövő hétre kiírt pályázati fogadóórára minden hely betelt, ezért március 26-ra újabb alkalmat hirdetnek meg a szervezők.