Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C

Ez történne, ha Veszprémben feneklene meg a konténerhajó

2021. március 30. 14:44
Képzeljünk el egy hajót, ami akkora, mint a húszemeletes. De nem hosszában, hanem csak széltében! Ez az Ever Given, ami napokra megbénította a Szuezi-csatorna forgalmát, ezzel a világgazdaságra is hatással volt. Cikkünkben helyi arányokkal szemléltetjük a konténerhajó méreteit.

A szuezi válság 2021-ig úgy élt a történelemben, mint az Egyiptom ellen folytatott brit-francia-izraeli háború, amely a Szuezi-csatorna államosítása miatt tört ki 1956-ban és rendítette meg az amúgy is instabil békét a Közel-Keleten. Történészek szerint a magyar forradalom végkimenetelében is szerepet játszott ez a hazánktól 3000 km-re lévő incidens, ugyanis a világ figyelme a magyar harcokról hamar az arab térségre irányult, amikor az izraeli csapatok elfoglalták a Sínai-félszigetet.

65 évvel a konfliktus után, pár napja ismét a Szuezi-csatornára irányult a világ figyelme, fegyveres konfliktus helyett azonban egy teljes más jellegű válság ütötte fel a fejét a térségben.

Március 23-án zátonyra futott és keresztbe fordult a világ egyik legnagyobb, 59 méter széles, 400 méter hosszú és 224 ezer tonnás teherhajója, az Ever Given. Mivel a csatorna átlagosan 200-250 méter széles, a konténerhajó balesetével gyakorlatilag teljes egészében eltorlaszolta a világkereskedelem szempontjából különösen fontos hajózási útvonalat.

Az Ever Given a Szuezi-csatornában (fotó: Fotó: DigitalGlobe/ScapeWare3d / Getty Images Hungary)Az Ever Given a Szuezi-csatornában (fotó: Fotó: DigitalGlobe/ScapeWare3d / Getty Images Hungary)

Ráadásul ez nem csak az azzal jár, hogy a húsvétra Kínából rendelt ajándékaink nagy valószínűséggel a több száz feltorlódott teherhajó konténereiben vesztegelnek a Vörös-tengeren, hanem az ellátási láncban fontos olajtankerek is „dugóba kerültek”. Az incidens miatt az olaj világkereskedelmi ára pár nap alatt 3%-kal emelkedett is.

A hajó közel egy hétig állt ebben a helyzetben, miközben kotrógépek dolgoztak azon, hogy kiszabadítsák a homok fogságából, ez végül hétfőn sikerült, így cikkünk megjelenésekor valószínűleg már ismét hajózható a Szuezi-csatorna, lassan, de biztosan kijavítva a kereskedelmi láncolatot.

Dolgoznak az Ever Given mentésén (fotó:Fotó: Suez Canal Authority / Handout / Reuters)Dolgoznak az Ever Given mentésén (fotó:Fotó: Suez Canal Authority / Handout / Reuters)

Hogy jobban el tudjuk képzelni, hogyan történhetett az, hogy egy teherhajó balesete gyakorlatilag az egész világkereskedelemre kihatással volt, nézzük meg az Ever Given pontos méreteit.

A hajó hossza megközelíti az Empire State Building magasságát, aki viszont nem látta még élőben a new-york-i felhőkarcolót, az ezen a honlapon összemérheti akár a veszprémi távolságokkal is az Ever Given méreteit.

Az alábbiakban mi is készítettünk pár arányosítást.

A Tihanyi-szorosban két Ever Given már elzárná a közlekedést a többi hajó előttA Tihanyi-szorosban két Ever Given már elzárná a közlekedést a többi hajó előtt

Az alsóörsi kikötőben sem keresztben, sem hosszában nem férne elAz alsóörsi kikötőben sem keresztben, sem hosszában nem férne el

Előbb sétálnánk végig a Kossuth utcán, mint az Ever Given fedélzeténElőbb sétálnánk végig a Kossuth utcán, mint az Ever Given fedélzetén

Ha leraknánk Veszprémben a Munkácsy utcában, majdnem végigérné aztHa leraknánk Veszprémben a Munkácsy utcában, majdnem végigérné azt

A Viadukt hossza kevés lenne neki, még bőven belógna az Endrődi-lakótelepreA Viadukt hossza kevés lenne neki, még bőven belógna az Endrődi-lakótelepre

Hajó érkezett a hármas vágányra!Hajó érkezett a hármas vágányra!

Veszprém két leghosszabb háztömbje, a Haszkovó 16. és 18. együtt pont olyan hosszú, mint az Ever GivenVeszprém két leghosszabb háztömbje, a Haszkovó 16. és 18. együtt pont olyan hosszú, mint az Ever Given

​​​​​​

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.