2021. június 21.
//
Alajos névnap

Amikor tojás terem a fán

2021. április 3. 1:52
Eredetileg német szokás volt, mára Veszprémben és a Balaton-felvidéken is egyre gyakrabban botlani színes tojásfába, mely nemcsak üdítő látvány, de a közösséget is összehozza.

A húsvét egy időben rengeteg mókás szokással járt. A locsolkodás ugyan egy kicsit talán mindig megosztotta az embereket (fogadjuk el, nem mindenki szereti, ha nyakon öntik egy vödör hideg vízzel vagy egy nem jól megválasztott kölnivel hintik be), a tojásdíszítés, az eldugott finomságok felkutatása, a tojásgurítás vagy éppen a komatál készítés viszont sokak által kedvelt és szórakoztató hagyomány volt.

A hagyományok felidézését illetően most elég korlátozottak a lehetőségeink – leginkább éppen azokban a közösségi programokban, amiktől igazán élvezetes lesz az ünnep. Van ugyanakkor egy olyan megoldás, amivel úgy is együtt lehetünk egy kicsit, hogy fizikailag mégsem találkozunk.

Balatonalmádiban is tojást terem a faBalatonalmádiban is tojást terem a fa

A húsvét egyik legszebb dekorációs eleme a tojásfa, melyet akár belső térben is felállíthatunk, amennyiben egy vázába barkaágat, netán virágzó gyümölcs- vagy aranyeső ágat teszünk és tojással díszítjük, de ennél sokkal mutatósabb, ha egy rügyező kerti fa ágaira aggatjuk fel a tojásokat. Ez a szokás eredendően német nyelvterületről, Ausztriából és Németországból származik, és sokáig itt lehetett megtalálni a világ leghíresebb tojásfáját is: a türingiai Saalfeldben élő Kraft család almafája 1965 óta „termett” tojást – először csak 18-at, majd 2019-ben, amikor utoljára díszítették fel a fát, már tízezer darab volt rajta.

Aki nem látta élőben, sajnálhatja. A német bevándorlóknak köszönhetően azonban szerencsére világszerte számos helyen vették ezt a tradíciót: először Amerikában, majd nálunk is egyre többeknek tetszett meg az ötlet. Idehaza a Somogy megyei Kéthely dicsekedhetett hasonló hírrel, mint Saalfeld, ahol a helyi fát egy időben nyolcezer tojás díszítette, de nem kell messzire menni, ha szeretnénk mi is megcsodálni egy hasonlót.

A veszprémi tojásfaA veszprémi tojásfa

Elég csak a Kiskőrösi utcáig menni, ahol a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjai díszítettek fel egy fát. Mivel régi hagyományukra, a locsolkodásra ezúttal nincs lehetőség, úgy gondolták, a Kiskőrösi ABC előtti fa feldíszítésével új tradíciót teremtenek, és egyfajta közös ünneplésre is lehetőséget adnak. A kezdeményezéshez így bárki csatlakozhat: az ott lakók vagy az arra járók is nyugodtan hozzáadhatnak egy-egy darab tojást a fához.

Az összetartozás, a közös ünneplés vezérelte a balatonfűzfőieket is, amikor március közepén a helyi turisztikai egyesület szervezésében feldíszítették a Béke téri posta mellett álló nyírfát. A településen viszonylag régebbre nyúlik vissza ez a hagyomány: civil kezdeményezésre először 2013-ban kerültek húsvéti tojások a fára, amelyhez aztán olykor egészen távoli városokból, például Cambridge-ből is elzarándokoltak az érdeklődők, hogy maguk is felakasszanak rá egy-egy hímes tojást. Idén ráadásul egy újdonsággal is előrukkoltak: húsvétkor geocachinges játék várja az érdeklődőket, amelyben az eseményláda rejtekhelyét a fánál található GPS koordináták mutatják majd.

A füredi Vitorlás téri fa is sokakat vonzA füredi Vitorlás téri fa is sokakat vonz

Játék nélkül, de szabadon díszíthető fa várja az ünneplőket Balatonalmádi központjában, a Tourinform iroda mellett, illetve Balatonfüred öt pontján is. Utóbbiak április 4-ig tekinthetők meg: a Vaszary Villa kertje mellett a Szent István téren, a Vitorlás téren, Balatonarács központjában a Hősök terén, valamint a Köztársaság úti lakótelepen az óvoda bejáratánál, illetve a Kovászna Parkban áll fa.

Bár a koronavírus-járvány idén is beárnyékolja az ünnepet, a települések vezetői szerint a tojásfák felállításával egy kicsit mégis összehozhatjuk a helyi közösségeket anélkül, hogy veszélyeztetnénk egymás egészségét.

Bertalan Melinda
Ge. Á.
Simon Dani

További cikkek

Vakcinát hozott a húsvéti nyúl
Vakcinát hozott a húsvéti nyúl
Különleges csokinyulakat készített az idei húsvétra egy magyar mester.
A világjárvány megpróbáltatásairól is beszéltek a magyar vallási vezetők
A világjárvány megpróbáltatásairól is beszéltek a magyar vallási vezetők
Mit üzentek a híveknek a magyarországi egyházi vezetők húsvétkor?
A pápa elítélte a fegyveres konfliktusokat, és méltányos vakcinaelosztást kért
A pápa elítélte a fegyveres konfliktusokat, és méltányos vakcinaelosztást kért
Ferenc pápa elítélte, "botrányosnak" nevezte a világ szűnni nem akaró fegyveres konfliktusait, a fegyverkezést, és méltányos vakcinaelosztást kért az embereknek a nemzetközi közösségtől a koronavírus ellen abban a beszédében, amelyet a húsvétvasárnapi ünnepi szentmise után mondott el a Szent Péter-bazilikában.
Idén is autóval vitték el a veszprémiekhez a húsvéti áhitatosságot
Idén is autóval vitték el a veszprémiekhez a húsvéti áhitatosságot
A Petőfi Színházzal együttműködve a Veszprémi Érsekség idén is egy autóval vitte el a nagypénteki liturgiát az otthonokba.
A tavalyinál több édesség fogy idén húsvétkor
A tavalyinál több édesség fogy idén húsvétkor
A tavalyi 822 tonnánál néhány százalékkal több, mintegy 850 tonnás húsvéti szezonális édesség értékesítésére számítanak idén az előzetes adatok alapján az édességgyártók, és az árbevétel 3-4 százalékos emelkedésére - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (Hunbisco) elnöke online kerekasztal-beszélgetésen kedden.