Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több ezer új facsemete kerül a veszprémi erdőkbe

2021. április 13. 9:39
6000 darab fenyőfacsemetét fognak elültetni a Veszprém környéki erdőkben a közeljövőben. A Bakonyerdő Zrt. felajánlásával a megyeszékhely már most túlteljesítette az idei faültetési vállalását.

Veszprém megyében összesen megközelítőleg 20 ezer facsemetét ültetnek el a Bakonyerdő Zrt. koordinálása és szakmai tanácsadása mellett, az Agrárminisztérium által életre hívott Országfásítási Program keretében.

A program célja, hogy tovább növeljék az ország erdős területeinek arányát, amely 100 éve folyamatosan növekszik, jelenleg Magyarország területének valamivel több mint 1/5-ét erdők borítják, ez 2 millió hektárt jelent.

A mostani akció kapcsán Németh Kálmán, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója elmondta, több önkormányzatot és intézményt is megkerestek a felajánlásukkal a társadalmi szerepvállalás jegyében, közülük harmincan éltek a lehetőséggel. Volt, ahol csak 50 darab facsemetét igényeltek, de Veszprém esetében például ez a szám 6000.

A megyeszékhelyen négy helyen ültetik el ezeket a 2-3 éves fákat: a Csatár-hegyen két területen, ezen kívül a Pápai út melletti és a Kádárta közelében lévő erdőkbe is kerülnek.

Németh Kálmán és Brányi Mária

Az önkormányzat a VKSZ Zrt-vel közösen döntött a helyszínekről, mivel a közüzemi szolgáltató a városi közterületek fenntartásával is foglalkozik. A cég képviseletében Pernesz Kata, parkgondozási csoportvezető közölte, hogy olyan területeket kerestek, amelyek kedvelt kirándulóhelyek, ezáltal a környezet látképét is javítják a fák, valamint a területen hasonló korú facsemeték élnek.

Brányi Mária, alpolgármester szintén optimistán nyilatkozott a fatelepítésről. Elmondta, hogy a városi közgyűlés is elfogadta azt a célkitűzést, miszerint évente a 2%-kal kell növelni a lombos fák arányát a városban. Ez a megközelítőleg 26 ezer városi fa mellett évente 520 új facsemetét jelent. Tehát a mostani akcióval, még akkor is, ha nem ered meg minden csemete, bőven túlteljesítették az idei célkitűzést Veszprémben.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.