Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Nyári paplanok a gyerekszobába

2021. április 14. 10:27

Milyen paplant válasszunk gyermekünknek? Egyáltalán, milyen választék létezik, és mely szempontok mentén lehet ezeket a döntéseket meghozni? Nézzük végig a lehetőségeket!

Milyen nyári paplant érdemes választani?

Milyen elvárásaink vannak a nyári paplanok irányába? Egyrészt fontos, hogy jól szellőzzön a paplan, ne izzadjunk bele, emellett valamennyi hőszigetelő hatásra azért a nyári paplan esetében is szükség van. 

A nyári paplanok ma már nem abban különböznek a téliektől, hogy vastagabbak. Egyszerűen több rétegbe vannak rendezve a töltetet szolgáló szálak, így aztán masszívabbak és sűrűbbek a téli paplanok. 

Mi számíthat még a minőségi nyári paplannál? A jó nedvszívó képességre és a száraz, kellemes érzetre. Ezért érdemes vásárláskor külön nyári és téli paplant vásárolni.

Amikor gyerekeknek keresünk paplant, akkor kifejezetten fontos, hogy jól szellőző, könnyen mosható, és nem allergén anyagból készüljön, mind a borítása, mind a töltete. Hiszen a gyerekek szervezete, bőre érzékenyebb. A minőségi gyerekágynemű kifejezetten fontos feltétele a pihentető éjszakai alvásnak. 

A nyári paplan anyaga

Így mindjárt el is jutottunk a nyári gyerekpaplan anyagához. Korábban a hagyományos tollpaplan volt a legnépszerűbb paplanalapanyag. Nyári paplanhoz is használták, mivel nagyon jól szellőzik. Általában nagy tollakat és kisebb pihéket vegyesen alkalmaznak ennél a paplantípusnál. A nehéz tisztíthatósága mellett az szól a tollpaplan ellen, hogy allergén anyag.

A másik állati eredetű és népszerű anyag a gyapjú. Nagyon kellemes, puha, és jó hőszigetelő, és az izzadságot is elvezeti. Azonban inkább téli paplant szoktak gyártani belőle.

Ma már azonban megjelentek a természetes, növényi anyagok is a paplanok kínálatában. Nagyon népszerű például a bambuszpaplan. Ennek a sokoldalú növénynek az ilyen jellegű felhasználása azért egyre népszerűbb, mert antibakteriális és jó a nedvszívó képessége. Emellett, mivel az alapanyaga megőrölt bambusz, ezért nagyon kellemes, puha a tapintása, és szerencsére nem szívja be a kellemetlen szagokat, így mindig friss érzetet kelt.

Hasonló a helyzet az aloe verával is, bár általában nem az ágynemű töltetébe, hanem a fedőanyagába szövik bele a kiváló tulajdonságokkal bíró növényt. Ez a fajta ágynemű általában poliészterrel van töltve, amely antiallergén. 40 fokon érdemes mosni. 

Paplanhuzatok a kicsik örömére

A gyerekpaplan huzata szintén kulcsfontosságú kérdés. Hiszen a csöppségek esetében a legfontosabb elvárás az ágynemű mintája. Szerencsére széles választékban találhatnak a szülők megfelelő témájú ágyneműt. Nem csak a különböző mesehősök érhetőek el, de a minták színvilága és stílusa is testreszabható, akár egy-egy mesefigura témája mentén is. Így az általunk megteremteni kívánt színek és hangulatok, valamint a gyermek kedvenc meséje nem zárja ki egymást.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.