Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát

2021. április 16. 18:30
Az épület napelemrendszer kiépítését is magába foglaló energetikai fejlesztésen esik át június végéig, melynek részleteiről Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési számolt be pénteken.

Az energetikai korszerűsítés kapcsán Ovádi Péter úgy fogalmazott: „ahogy a társadalom, úgy egy város fokmérője is, miként viszonyul idős embertársaihoz. Egy éve sújtja az életünket a járvány, ezalatt bebizonyítottuk, hogy kiemelten fontos számunkra az a korosztály, akik megalapozták jelenünket: nem véletlenül kezdődött velük az oltási program. Hálával tartozunk emellett a szociális ágazatban dolgozóknak is a mindennapos helytállásért, köztük Győri Piroskának és kollégáinak, hogy a pandémia kezdete óta ők is erőn felül teljesítenek, támaszt és segítséget nyújtanak idős szeretteinknek.”

A segítségnyújtáson túl azonban örömteli, hogy fejlődni is tudunk: a Módszertani Bölcsőde után ismét egy belvárosi intézmény újulhat meg a Völgyikút utcai idősek otthona képében.

Ennek részleteiről Porga Gyula polgármester számolt be, aki szintén köszönetét fejezte ki a szociális ágazat dolgozóinak. Hozzátette, fontos, hogy a hálánk abban is megmutatkozzon, hogy nagy gondot fordítunk a városi intézmények megújítására és karbantartására. „Veszprémnek van egy meglehetősen ambiciózus klímastratégiája, számos vállalással az önkormányzat részéről. Ezeket a vállalásokat csak akkor tudjuk teljesíteni, ha a magánemberek mellett a város is kiemelt figyelmet fordít az intézmények energetikai korszerűsítésére.”

Ez a Veszprémi Egyesített Szociális Intézmény – Völgyikút u. 2. Idősek Otthona esetében igencsak időszerű: az otthon a 80-as évek végén épült, azóta generál felújításon nem, csak kisebb – például a lakások nyílászáró cseréjét magában foglaló – átalakításokon esett át, s ma már a hatályos energetikai követelményeknek sem felel meg.

A polgármester elmondta, a beruházás összesen mintegy 150 millió forintból valósul meg, melyhez több mint 134 millió forint TOP-os támogatást nyert az önkormányzat, a fennmaradó részt pedig saját forrásból finanszírozza. A felújítás négy területet érint: az épület teljes külső szigetelését, a közösségi terek nyílászáróinak cseréjét, emellett a tetőfödém hőszigetelést, valamint új, csapadékvíz elleni szigetelést kap, a lapos tetőn pedig napelemes rendszert alakítanak ki. A projekt részeként továbbá részleges akadálymentesítés is történik.

A polgármester reményei szerint a beruházás tehermentesíti a környezetet, a korszerűsítés révén csökken a szén-dioxid-kibocsátás, a földgázenergia felhasználásának csökkenése pedig a költségeket alacsonyabban tartja.

A felújítás várhatóan június 30-ig befejeződik, melynek munkálataiért egy fiatal veszprémi vállalkozás, az m20 Generál Kft felel.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.