Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Érvek és ellenérvek: szupinált legyen-e a félcipő?

2021. április 20. 9:05

Örök beszédtéma anyukák között, és leginkább az első komolyabb cipő vásárlását megelőzően vet fel kérdéseket, hogy orvosi indokoltság nélkül szükséges-e, érdemes-e, ajánlott-e a szupinált cipő vásárlása gyermekünk számára. A vásárlás előtt az anyukák véleményén túl, mindenképpen érdemes ortopéd orvos javaslatát is kikérni a témában. 

Sokan vannak, akik előszeretettel vásárolják a sajátos módszerrel legyártott cipőket, mert meggyőzőnek találják a kicsit emelt és keményített sarokkal rendelkező cipők mellett felsorakoztatott érveket.

Mások úgy vélik, hogy addig, amíg orvosilag nem indokolt, és nincs ellensúlyozandó anatómiai probléma gyermekük lábánál, addig szabadon válogatnának a gyerekeknek gyártott jó minőségű félcipők teljes kínálatában.

Miben más a szupinált?

Az egyre elterjedtebb szupinált cipők tulajdonképpen nem sokban mások egy átlagos cipőnél, de az apró változtatás, ami gyártása során mássá teszi a cipőt.

A legfontosabb különbség a szupinált cipőknél az, hogy ezeknek a cipőknek a sarokrésze kifelé döntött, mert egy döntött sarokéket helyeznek a cipő talpának alsó részébe, ezáltal a gyermek bokája nem tud befelé dőlni. Sokan azért tartják előnyösnek ezeket a cipőket, mert a boka kifelé dőlésével a testsúly a talp külső részére hárul, amivel a térdszalagok is megfeszülhetnek, és így a csípőre is nagyobb teher hárul. A szupinált techológiával készült cipőkben a merev talprésznek köszönhetően nehezebb a járás, azonban ez látható problémát nem okoz a gyerekek mindennapjaiban. Ahogy megszokják, rendkívül kényelmes érzetet ad nekik a cipő viselése. 

Sok szülő az előnyökkel szemben hátrányait is látja a szupinált cipők viselésének, ezért nem vesznek ilyen típusú cipőt gyermeküknek. Úgy gondolják, hogy addig, amíg nincs szüksége gyermeküknek a sajátos technikával készült dőlt talppal rendelkező cipőre, addig nem indokolt annak vásárlása. 

Milyen szempontokat érdemes a félcipő vásárlásánál szem előtt tartani? 

Az első cipő megvásárlása nagyságrendileg minden kisgyermek életében egy éves kora tájékára tehető, ezért nagy segítség lehet alapból a cipő kiválasztásánál az egy éves státuszfelmérés, amit a védőnő végez. Ha bármilyen eltérést tapasztal, azt a szülőknek jelzi. Amennyiben nem hívják fel a figyelmünket ebben az időszakban semmilyen eltérésre, akkor a szülő szabadon választhat saját preferenciák alapján a cipők piacán. Sokan ilyenkor is tanácstalanul állnak, hogy milyen szempontokat érdemes figyelni a kiválasztás során.

Fontos szempont, hogy lehetőség szerint ne vegyünk használt cipőt gyermekünknek. A már korábban más által hordott cipő talpkialakítása alapból megváltozhat, és ezzel előfordulhat, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszeríti a kis lábakat.

További nagyon fontos nézőpont, a cipő kiválasztása során - bármilyen cipőt is választunk -, hogy az jól tartsa a bokát, és rugalmas talppal rendelkezzen. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.