2021. szeptember 23.
//
Tekla névnap

Háborút még nem, de fontos csatát nyertek az illegális szemetelők ellen

A Tisztítsuk meg az országot! program keretében Gyulafirátót mellett számoltak fel nagyobb illegális hulladéklerakókat az elmúlt időszakban. Ez az eredmény a város, az MH Bakony Harckiképző Központ és a VERGA Zrt. együttműködésével valósulhatott meg.

A most megtisztított terület Gyulafirátót Zirc felőli végén található és a Központi Lő- és Gyakorlótér része, és ami ugyanilyen fontos, hogy NATURA 2000 besorolás alá esik, valamint Gyulafirátót vízbázisának védőterületével közvetlenül határos.

Az elmúlt években itt halmozódott fel több tonna illegálisan lerakott hulladék, közte veszélyes hulladéknak számító anyagok is.

A VERGA Zrt. a sikeres Tisztítsuk meg az országot! pályázata után 50 millió forintot tudott arra fordítani, hogy szakemberek segítségével összegyűjtse, majd szelektálja és megfelelő módon elszállítsa, valamint lehetőség szerint újrahasznosítsa az arra alkalmas hulladékot a térségről, ahol ezt követően tereprendezést is csinálnak, hogy visszaállítsák a környezet eredeti, egészséges állapotát.

A projekt április végén zárul, ehhez kapcsolódóan pedig péntek délelőtt a helyszínen az érintettek sajtótájékoztató keretében számoltak be az eredményekről.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az utóbbi időszakban számos nagyszabású fejlesztést jelentettek be a térségben, de mindezek értelme elveszik akkor, ha a természeti környezetünk szeméttel van elcsúfítva. Éppen ezért fontos és a kormány is kiemelten kezeli a környezetvédelmet és az olyan akciók megvalósítását, mint amilyen a 2020-ban életre hívott Tisztítsuk meg az országot! kormányzati program is, mondta el.

A képviselő hozzátette, a konkrét cselekvések mellett a törvényhozásban is megjelenik a környezetvédelem, ennek kapcsán a Btk. szigorítását emelte ki, amelybe bekerült, hogy a nagy mennyiségű illegális szemétlerakás 3 évvel, a veszélyes hulladék szabálytalan elhelyezése pedig akár 5 éves szabadságvesztéssel is büntethető már. Ugyanakkor hozzátette, reméli, hogy ilyen büntetés kiszabására nem kerül sor, mert nem lesz rá szükség az emberek felelős magatartásának köszönhetően.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is az emberek és szervezetek összefogását dicsérte. Elmondta, hogy a város olyan komoly partnerekre számíthat a környezetvédelem területén, mint amilyen a honvédség és a VERGA Zrt. de kiemelte azokat a civil szervezeteket is, akik rendszeresen szerveznek szemétszedést.

A polgármester megemlítette, hogy Veszprémnek hosszú távú zöld-stratégiája is van, amit tavaly fogadtak el és ami szintén a mostanihoz hasonló összefogásra alapoz több fronton is.

A mostani akcióban a politikusok által említett két fontos partner a VERGA Zrt. valamint az MH Bakony Harckiképző Központ voltak. A két eltérő tevékenységű szervezet között egyébként több éve szoros partneri kapcsolat áll fent, ezt Oszlánszki Béla ezredes, központparancsnok is kiemelte, aki a sajtó előtt elmondta, sokan nem is tudják, de a honvédségnek már az 1980-as évek óta külön szabályzata van, hogy tevékenységüket hogyan hangolják össze a természettel és hogyan óvják a környezetet.

Ebben a szellemben végzik ma is munkájukat és az új beruházásaiknál is külön figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.

Az ezredes elmondta, hogy tavaly 8 alkalommal intézkedtek a területükön talált illegális hulladéklerakók kapcsán, idén pedig már az év első harmadában szintén 8 alkalommal léptek fel.

Végül Ugron Ákos Gábor, a VERGA Zrt. vezérigazgatója is összefoglalta az eredményeket, valamint az erdőgazdálkodásért felelős cég vezetőjeként kitért a fontosabb irányelveikre is.

Amellett, hogy folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat (csak tavaly 700 tonna szemetet szedtek össze területeiken, idén pedig már ennek a kétszeresét begyűjtötték), fontos oktatási munkát is végeznek a fiatal generáció körében. Ahogy fogalmazott,

„az erdész a jövőnek munkálkodik.”

Hajas Bálint

További cikkek

Mi az a furcsa installáció a Kossuth utcán?
Mi az a furcsa installáció a Kossuth utcán?
Pénteken került ki a Kossuth utcára, a posta előtti térre az a meghökkentő installáció, amit egy művészcsapat tagjai készítettek a nyáron Köveskálon. A Collabyrinth névre keresztelt projekt összegyűjtött hulladékból készült, így alkotóelemeiben és formájában is a környezettudatosságot és az újrahasznosítás fontosságát hirdeti.
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
A VHK Kft. felajánlásának köszönhetően a legkisebbek is bekapcsolódhatnak a természet védelmébe: a cég által biztosított uzsonnás dobozokat elsőként a Dózsa iskola tanulói vehették át pénteken.
Nem kell belepusztulni a környezettudatos életmódra váltásba
Nem kell belepusztulni a környezettudatos életmódra váltásba
Lehet azt játékosan is csinálni, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat. Szeptember 24-25-én, a VKSZ Zrt. ötödik Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényén épp ezt tapasztalhatjuk meg.
Javult a balatoni algahelyzet
Javult a balatoni algahelyzet
Csökkent az algák látható jelenléte a Balatonban, és a remények szerint a hétvégi lehűlés tovább javít a helyzeten, ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, hogy a folyamatok megértéséhez és előrejelzéséhez több pénzt kell fordítani kutatásokra - közölte Szári Zsolt, a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztos .
Repohár ötletpályázatot hirdet az Expresszó
Repohár ötletpályázatot hirdet az Expresszó
Az Expresszó ötletpályázatot hirdet az Utcazene Fesztiválon debütáló repohár széria grafikájának elkészítésére. Az ötletpályázat kommunikációs együttműködő partnere a Veszprém-Balaton 2023 EKF program. Pályázni két kategóriában lehet, a téma a diverzitás és a biológiai sokféleség.