Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Háborút még nem, de fontos csatát nyertek az illegális szemetelők ellen

2021. április 23. 14:37
A Tisztítsuk meg az országot! program keretében Gyulafirátót mellett számoltak fel nagyobb illegális hulladéklerakókat az elmúlt időszakban. Ez az eredmény a város, az MH Bakony Harckiképző Központ és a VERGA Zrt. együttműködésével valósulhatott meg.

A most megtisztított terület Gyulafirátót Zirc felőli végén található és a Központi Lő- és Gyakorlótér része, és ami ugyanilyen fontos, hogy NATURA 2000 besorolás alá esik, valamint Gyulafirátót vízbázisának védőterületével közvetlenül határos.

Az elmúlt években itt halmozódott fel több tonna illegálisan lerakott hulladék, közte veszélyes hulladéknak számító anyagok is.

A VERGA Zrt. a sikeres Tisztítsuk meg az országot! pályázata után 50 millió forintot tudott arra fordítani, hogy szakemberek segítségével összegyűjtse, majd szelektálja és megfelelő módon elszállítsa, valamint lehetőség szerint újrahasznosítsa az arra alkalmas hulladékot a térségről, ahol ezt követően tereprendezést is csinálnak, hogy visszaállítsák a környezet eredeti, egészséges állapotát.

A projekt április végén zárul, ehhez kapcsolódóan pedig péntek délelőtt a helyszínen az érintettek sajtótájékoztató keretében számoltak be az eredményekről.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az utóbbi időszakban számos nagyszabású fejlesztést jelentettek be a térségben, de mindezek értelme elveszik akkor, ha a természeti környezetünk szeméttel van elcsúfítva. Éppen ezért fontos és a kormány is kiemelten kezeli a környezetvédelmet és az olyan akciók megvalósítását, mint amilyen a 2020-ban életre hívott Tisztítsuk meg az országot! kormányzati program is, mondta el.

A képviselő hozzátette, a konkrét cselekvések mellett a törvényhozásban is megjelenik a környezetvédelem, ennek kapcsán a Btk. szigorítását emelte ki, amelybe bekerült, hogy a nagy mennyiségű illegális szemétlerakás 3 évvel, a veszélyes hulladék szabálytalan elhelyezése pedig akár 5 éves szabadságvesztéssel is büntethető már. Ugyanakkor hozzátette, reméli, hogy ilyen büntetés kiszabására nem kerül sor, mert nem lesz rá szükség az emberek felelős magatartásának köszönhetően.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is az emberek és szervezetek összefogását dicsérte. Elmondta, hogy a város olyan komoly partnerekre számíthat a környezetvédelem területén, mint amilyen a honvédség és a VERGA Zrt. de kiemelte azokat a civil szervezeteket is, akik rendszeresen szerveznek szemétszedést.

A polgármester megemlítette, hogy Veszprémnek hosszú távú zöld-stratégiája is van, amit tavaly fogadtak el és ami szintén a mostanihoz hasonló összefogásra alapoz több fronton is.

A mostani akcióban a politikusok által említett két fontos partner a VERGA Zrt. valamint az MH Bakony Harckiképző Központ voltak. A két eltérő tevékenységű szervezet között egyébként több éve szoros partneri kapcsolat áll fent, ezt Oszlánszki Béla ezredes, központparancsnok is kiemelte, aki a sajtó előtt elmondta, sokan nem is tudják, de a honvédségnek már az 1980-as évek óta külön szabályzata van, hogy tevékenységüket hogyan hangolják össze a természettel és hogyan óvják a környezetet.

Ebben a szellemben végzik ma is munkájukat és az új beruházásaiknál is külön figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.

Az ezredes elmondta, hogy tavaly 8 alkalommal intézkedtek a területükön talált illegális hulladéklerakók kapcsán, idén pedig már az év első harmadában szintén 8 alkalommal léptek fel.

Végül Ugron Ákos Gábor, a VERGA Zrt. vezérigazgatója is összefoglalta az eredményeket, valamint az erdőgazdálkodásért felelős cég vezetőjeként kitért a fontosabb irányelveikre is.

Amellett, hogy folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat (csak tavaly 700 tonna szemetet szedtek össze területeiken, idén pedig már ennek a kétszeresét begyűjtötték), fontos oktatási munkát is végeznek a fiatal generáció körében. Ahogy fogalmazott,

„az erdész a jövőnek munkálkodik.”

Hajas Bálint
további cikkek
Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03 Már működik az új palackvisszaváltó rendszer, de igazán csak nyárra pörög fel Már működik az új palackvisszaváltó rendszer, de igazán csak nyárra pörög fel A gyártóknak június végéig kell lecserélniük a csomagolóanyagokat, fokozatosan jelennek meg az üzletek polcain a betétdíjas, visszaváltható palackok. 2024. január 10. 15:35 Schmitt Pál: a sport és környezetvédelem, nem elválaszthatatlan egymástól Schmitt Pál: a sport és környezetvédelem, nem elválaszthatatlan egymástól A sport a lélekre is hatással van, ráadásul sokkal több szempontból, mint azt elsőre gondolnánk, vallja Schmitt Pál, aki pénteken Veszprémben tartott erről előadást. 2023. szeptember 16. 8:17 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.