Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Nagy Testvér már a szemetelőket is megfigyeli

2021. április 29. 16:48
Új módszerrel lép fel a VKSZ Zrt. az illegális szemetelők ellen: a hulladéklerakás szempontjából gócpontnak számító helyszíneken térfigyelő kamerákat helyez el az elkövetők elrettentésére.

Megvan még irodalom órákról Sziszüphosz mítosza az agyafúrt görög királyról, akit azzal büntettek az istenek, hogy folyamatosan egy hatalmas sziklát kell felgurítania egy dombra, ami a csúcs előtt folyamatosan visszazuhan az eredeti helyére? Ha a mítosz pontos fordulatai nem is, a lényege valószínűleg igen: mindenki találta már magát olyan helyzetben, ahol úgy érezte, a lehetetlennel küzd. Nos, a VKSZ Zrt. hulladékgazdálkodásért felelős munkatársai ezt szinte napi szinten élik át, csak ők nem sziklát görgetnek maguk előtt, hanem az illegális szemetelők által szanaszét hagyott hulladékokat.

Évek óta, hiszen az illegális hulladéklerakók problémája nem pár hete kezdődött. Úgy tűnik, most viszont végre felcsillanhat a remény és véget érhet a hulladéklovagokkal vívott szélmalomharc.

A VKSZ Zrt. ugyanis sikeresen pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” nevű pályázatán, mely a közterületeken elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladékszigetek felszámolását célozza meg. „A közel 28 millió forintos támogatás már a második, amit a város megkapott, és amelyből 12 térfigyelő kamerát helyezünk el az illegális szemetelés szempontjából neuralgikusnak számító pontokon” – tájékoztatott Hegedűs Barbara alpolgármester a projektről csütörtökön.

A szolgáltató ezzel azt reméli, sikerül hosszú távon is megszüntetni az illegális hulladéklerakókat. Hiába számolták fel ezeket ugyanis korábban a városban, az eredmények mindig csak ideiglenesek voltak, és gyakran már a hulladékkupacok elszállítása után egy-két nappal újra megjelentek a szemetes zsákok és lomok, mintha csak arra szolgálnának a társaság által megtisztított helyek, hogy azokat újra beterítsék hulladékkal – fogalmazott dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója.

12 ilyen kamera fogja figyelni az illegális szemetelőket12 ilyen kamera fogja figyelni az illegális szemetelőket

Mint mondta, a legnagyobb problémát általában a zöldhulladék és a lom hulladék jelenti ilyen szempontból – előbbiből csak a Giricses lépcsőnél három köbnyit szállítottak el munkatársaik minap, ami szinte napok alatt újratermelődött. Holott mind a zöldhulladék, mint a lomok elszállításának megvan a jól kiépített, házhoz menő rendszere, és a hulladékudvarban is térítésmentesen leadható lenne a hulladék.

A 12 FULL HD kamera jelenléte remélhetőleg mindenkit ránevel arra, hogy valóban e szerint járjon el. A vezérigazgató elmondta, a térfigyelő kamerákkal összesen 8000 négyzetméternyi területet fognak tudni lefedni a városban: első körben többek között olyan neuralgikus pontokra helyezik ki őket, mint a Pöltenberg utca, az Endrődi utca, a Ranolder tér, a Csererdei út, a Csererdei úti buszforduló, a Karacs Teréz utca, a Török Ignác utca, a Kórház utca, a Lóczy Lajos utca, a Halle utca, valamint a Veszprém-Gyulafirátóti vonzáskörzetben a Bosnyákárok utca és a Veszprém-Gyulafirátót-Kádárta összekötő út. Ezeken a helyeken egyébként előzetesen jelezték a kamerák érkezését, mivel azonban azok nem fix telepítésűek lesznek, a jövőben akár más helyeken is felbukkanhatnak.

Hegedűs Barbara hozzátette, a kamerák a már meglévő városi közterületi kamerarendszerbe illeszkednek be, az érintett helyszínek 24 órás megfigyelésével pedig a szabálysértők utólagos jogszerű beazonosítása és felelősségre vonása is lehetővé válik a rendőrség közreműködésével, akik a kameraképeket is kezelik. „Nem a büntetés ugyanakkor a célunk, hanem a sikeres megelőzés, hogy ne kerüljön ki hulladék. A lakosságtól is azt a visszajelzést kaptuk, hogy szükség van erre, és jó látni, hogy a veszprémieknek alapvetően fontos a város tisztasága és nagy számban szabálykövetők. Bízunk benne, hogy a kamerák a kivétel számára is visszatartó erővel bírnak és minél kevesebb jogi eset lesz.”

Természetesen a megelőzésben a VKSZ Zrt. a hulladékok megfelelő elhelyezéséről való folyamatos tájékoztatásra is nagy hangsúlyt fektet – arról, hogy minek hol a helye és miként működik a rendszer, kapcsolódó cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó cikk
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Mi a közös a különböző hulladéktípusokban? Az, hogy mindenki szabadulni akar tőlük, hogy még csak ne is halljon felőlük. A közösségi médiában mégsem lehet elkerülni, hogy hétről-hétre ne fussunk bele egy-egy szemétkupac fotójába, vagy csordultig megtelt szeméttároló képébe. Kisebb oknyomozás után megfejtettük, hogy mi az oka annak a macska-egér harcnak, amit a hulladékszállítók vívnak a szemétkupacokkal Veszprémben.
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.