Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészházaspár, színházigazgató és fotóklub kapta az idei Gizella-díjakat

2021. május 7. 16:25
Péntek délután szűk körben, de a hagyományoknak megfelelő nívó mellett átadták az idei Gizella-díjakat. Porga Gyula szerint a mai Veszprém alapjait Gizella királyné rakta le, de a mostani generáció felelőssége, hogy gyarapítsa mindezt.

A Gizella-díjra akár úgy is gondolhatunk, mint a veszprémi Kossuth-díj, azaz a város legrangosabb díja, amivel a helyi szellemi és művészeti értékek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint Veszprém nemzetközi hírének öregbítéséért végzett kimagasló munkát ismerik el. A Gizella-díjakat hagyományosan a királynéről elnevezett fesztivál keretében szokták átadni májusban, három személynek, illetve adott esetben szervezetnek.

2021-ben a város Gizella-díjasai Pagony Rita és Olasz Miklós művészházaspár, Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója, valamint a Bakony Fotóklub, amelynek képviseletében a klubvezető Mátyus Károly vette át a díjat a Városházán tartott eseményen péntek délután.

Porga Gyula az eseményen tartott beszédében elmondta, a tavalyi után az idei díjátadót is még szűkebb körben kell megtartani a járványhelyzet miatt, ugyanakkor ez kicsit sem érdemteleníti a díjazottak életművét.

A polgármester magáról a díjról úgy nyilatkozott, mint Gizella királyné hagyatékáról, hiszen ő volt az, aki lerakta mindannak az alapját, ami ma Veszprémet olyanná teszi, amilyennek ismerjük. Kiemelte, hogy a történelem során mindig voltak olyan nagy veszprémiek, akik ehhez az örökséghez hozzá tudtak tenni és építőkockánként fejlesztették a várost. „Ha az elődök nem ebben az építkező szellemben gondolkodtak volna, ma nem ezt a várost ismernénk mi sem” - fogalmazott.

A Gizell-díjban egyrészt az elődökre emlékezünk, de azt is üzeni, hogy ne elégedjünk meg annyival, ami van, a ma élő generációnak is hozzá kell tennie a saját értékeit.

A polgármester a mostani díjazottakat is ebbe a sorba vette bele, akik ugyanilyen szellemben alkotnak, a város pedig figyeli és elismeri az ilyen elhivatott munkákat.

 

A Bakony Fotóklub 1961-ben alakult 12 taggal és jelenleg az Agóra Veszprém Kulturális Központban működik. Legfőbb feladatának a vizuális kultúrán belül a fotográfia népszerűsítését tekinti. A fotóklub alapítója és koordinátora a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak, a Pannónia Szalonnak és a Pannónia Diaszalonnak, amely szervezet a Dunántúl és a történelmi Magyarország területén alkotó fotósokat fogja össze. 1983 óta tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének. A szervezet fotópályázatán a közösség minden évben megméretteti magát és évek óta mindig az első 10 legeredményesebb klub között szerepel. A tagok egy-egy mini-kiállítás keretében mutatkoznak be a közönségnek, évente pedig egy témát közösen dolgoznak fel. A kollektíva számtalan egyéni és kollekció díjat nyert hazai és nemzetközi pályázatokon. A tagok fontosnak tartják az utánpótlás nevelést ezért saját és vendég oktatókkal rendszeresen tartanak képzéseket, valamint ingyenes előadásokat a fotózás iránt érdeklődők számára. Programjaikkal a Veszprém-Balaton 2023 sikerességéhez is hozzá kívánnak járulni. Kiváló Együttes-Veszprém Megye plakettje, Az év fotóművészeti alkotócsoportja, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzat Pro Comitatu díjak büszke birtokosai. A 2011-es Nyári Fotóművészeti Egyetem rendezvényük Kiváló Rendezvény elismerésben részesült, elnyerték a magyarországi alkotóközösségnek adható legnagyobb elismerést, a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat is. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Veszprém város művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város nemzetközi hírének öregbítéséért végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül a Bakony Fotóklub részére Gizella-díjat adományoz.

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész tizenegyedik éve vezeti Veszprém városának kiemelkedő kulturális intézményét, a Petőfi Színházat. Gyorsan beilleszkedett a társulatba, a város kulturális életébe, és vallja, hogy egy vidéki színháznak a helyiek érdekeihez, érdeklődéséhez kell alkalmazkodnia. Vezetése alatt az intézmény élen jár a társadalmi szerepvállalásban is. Számos olyan kezdeményezése indult el az elmúlt egy évben, melyek országosan elismert és átvett tevékenységekké váltak, követendő példát mutattak a kultúra szereplőinek. Országos kapcsolatait, tisztségviseléseit helyi tapasztalati és kapcsolati tőkével egyesítve minden esetben Veszprém és a Veszprémi Petőfi Színház érdekében használja fel, mely sok esetben erősítette és tette még kiemelkedőbbé az intézményt. Igazgatóságának évei alatt igazi veszprémivé vált, melyre nagyon büszke, örömmel képviseli a várost, hirdeti Veszprém erejét, jelentőségét. A társulatot, Veszprémet és Magyarország kultúráját egyaránt szívügyének tekinti. Művészként, színészként, rendezőként kiemelkedő alakításaival, alkotó tevékenységével sokat ad a színház közönségének. Minden segítő kezdeményezést támogat és számos esetben az elindításában is élen jár. Ötlete alapján országos szintűvé nőtt a babazászló mozgalom. A küszöbön álló színházi rekonstrukció egyik kezdeményezője, elindítója és szakmai megbízottja. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatnak Közgyűlése a város szellemi, művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért végzet kimagasló munkája, valamint példaértékű vezetői tevékenysége elismeréseként Oberfrank Pál részére Gizella- díjat adományoz.

Pagony Rita és Olasz Miklós művészházaspár 1976 óta él Veszprémben, itt telepedtek le, itt alkotnak azóta is. Nem egy művük közös munka eredménye, de egyéni alkotásaikban is érvényesül a házastárs szellemisége. Pagony Rita kezdetben a Mafilm külső művésze volt, majd a Hollóházi-, illetve a Herendi Porcelángyár tervezőjeként dolgozott. 1986 óta szabadfoglalkozású művész. Kővel, bronzzal, öntöttvassal dolgozva visszajut a klasszikus képzőművészet alapvető anyagaihoz. Mindig munkamódszeréhez tartozott az adott téma grafikai megközelítése, feldolgozása. Olasz Miklós a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész-tervezőművész szak elvégzése után pályáját 1980-ban, a Győriterv Veszprémi Irodájának tervezőjeként kezdte. 1990 után cégével kifejtett szakmai munkájának hangsúlya a minőségi belsőépítészeti tervezés és belsőépítészeti generál-kivitelezés irányába tolódott el. Jelentősek az exkluzív irodaműfajban elért eredményei. A művészpáros művészeti tevékenységét a veszprémi polgárok jól ismerik. Több alkotásukban gyönyörködhetnek a helyiek és az idelátogatók, templomokban (például Szent Mihály Bazilika Boldog Gizella ereklyéjét tartó oltára) köztereken (például a belvárosi Gizella udvar ékessége, az antik művészetek által ihletett ivókút), de hivatalos épületekben is. Alapítói voltak a Veszprémi Művész Céhnek, amely később hatással volt a Művészetek Háza megalakulására. A művészházaspár tevékenysége nem korlátozódik csak e városra. Műveik megtalálhatók Pápán, Balatonfüreden, de az országban másutt is. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Veszprém város művészeti és épített környezeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Pagony Rita és Olasz Miklós művészházaspár részére Gizella-díjat adományoz.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula: hét év alatt volt egy nagy ellenségünk, amivel mindig küzdeni kellett, a kishitűség Porga Gyula: hét év alatt volt egy nagy ellenségünk, amivel mindig küzdeni kellett, a kishitűség Gálaszerű évértékelőt tartott Porga Gyula, Veszprém polgármestere hétfő este az ActiCity-ben, ahol a városvezető a tőle már megszokott módon merő őszinteséggel beszélt az elmúlt időszakról, nem csak a 2023-mas évet terítékre véve. Az ünnepségen igazi díjeső is volt, több olyan személy kapott Gizella- és ProUrbe-díjat, aki munkájával nagyban hozzájárultak az EKF-cím elnyeréséhez és sikerességéhez. 2023. december 19. 2:22 Ünnepélyes keretek között adták át a Gizella-díjakat Ünnepélyes keretek között adták át a Gizella-díjakat Szombat este a Gizella Napok ünnepi főműsora volt terítéken. A 2023-as év Gizella-díjasai Fenyvesi Ottó, Márkusné Vörös Hajnalka, valamint Némethné Károlyi Jolán. 2023. május 13. 18:59 Tánccsoport, környezetvédő és víziközmű-szolgáltató igazgatója kapta a Gizella-díjakat Tánccsoport, környezetvédő és víziközmű-szolgáltató igazgatója kapta a Gizella-díjakat A Szilágyi Táncegyüttes, dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület vezetője és Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. igazgatója vehette át idén a Gizella-díjakat a felvonulást követő gálán, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet. 2022. május 7. 19:38 Néptáncos, lengyel önkormányzati vezető és művész céh kapta idén a város legrangosabb díját díj Néptáncos, lengyel önkormányzati vezető és művész céh kapta idén a város legrangosabb díját A Gizella-díjat évente egy alkalommal, hagyományosan a Gizella Napok keretében adja át a polgármester a közgyűlés döntése alapján Veszprém város művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett kimagasló munka elismeréseként. Idén két személy és egy szervezet részesült a rangos díjban. 2020. december 31. 13:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.