Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

2021. május 10. 16:09
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.

A mostani akció célját röviden úgy lehet összefoglalni, a veszprémiek a közösségi munka révén visszakapjanak egy kisebb zöldfelületet a városi szövetből, hogy még egy hely legyen, ahol természetközelben tudnak kikapcsolódni.

Ezt Szalai Marietta, az EKF fenntarthatósági projektmenedzsere mondta portálunknak hétfő kora délután a Sintér-domb alatti részen, ahol az a kb. 60 ember gyülekezett, akik a részt vettek ennek a területnek a megtisztításában.

Ők részben az EKF csapatából, önkénteseiből, valamint a Honismereti Egyesület tagjaiból, illetve a Harmat utca lakosaiból álltak és jelen volt még Halmay Gábor is, a városrész önkormányzati képviselője.

Az EKF-nek a kultúra közvetítése mellett a környezetvédelemben is fontos küldetése és üzenete van, mondta Szalai Marietta, aki hozzátette, hogy a mostani akció betudható egy csapatépítő tréningnek is a hosszú otthoni munkavégzés után, de mindenekelőtt a legfontosabb a példamutatás.

Kiváltképp azért, mert az EKF-cím viselése egy felelősségteljes feladat, amivel hatással vannak a kulturális szektorra, a szolgáltatóiparra, a látogatókra és persze az itt élő lakosságra is. Ezért foglalkozik a Programon belül külön csapat a fenntarthatósággal, aminek keretében törekednek a programok megszervezésénél a környezeti terhelés csökkentésére, valamint ezt közvetítik a partnereik felé is, vagy akár a mentorprogram keretében segítenek is nekik.

De például dolgoznak egy online régiós kalauzon is, amelyben szintén az effajta környezettudatos megoldásokat hirdetik a szélesebb társadalom felé is, valamint egy zöld rendezvénytechnikai vállalkozásfejlesztő támogatási programjuk is lesz.

A résztvevők képviselői (balról jobbra): Temesvári Balázs (VKSZ Zrt.), Piller Sándor (Ragyogók), Nagyné Kozma Ildikó (Honismereti Egyesület), Szalai Marietta (EKF, fenntarthatósági projektmenedzser), Bontó László (Honismereti Egyesület)A résztvevők képviselői (balról jobbra): Temesvári Balázs (VKSZ Zrt.), Piller Sándor (Ragyogók), Nagyné Kozma Ildikó (Honismereti Egyesület), Szalai Marietta (EKF, fenntarthatósági projektmenedzser), Bontó László (Honismereti Egyesület)

Visszatérve a mostani akcióhoz és a helyszínhez, a Sintér-árok egy olyan ösvénye volt a városnak, amit még a '60-as években is használtak az emberek, amikor a mai Endrődi-lakótelep felől a Séd-völgyébe, vagy a Dózsaváros felé szerettek volna eljutni.

Amikor a honvédség lezárta ennek a területnek egy részét, a természet visszavette az uralmat. Most a Honismereti Egyesület kezdeményezésére és az EKF-fel partnerségben új lehetőség nyílt arra, hogy visszaadják az embereknek ezt a kellemes városrészt, méghozzá helytörténeti szempontból is fontos ismeretet közvetítve.

Bontó Lászlótól, a Honismereti Egyesület tagjától és a mostani akció projektfelelősétől megtudtuk, hogy a területen szeretnék bemutatni egy tanösvényen a kavicsfogú álteknős történetét, amelynek a maradványait még Laczkó Dezső találta meg 1899-ben az egyik közeli kőbányában és vált Veszprém egyik legfontosabb régészeti leletévé.

Nagyné Kozma Ildikó, szintén a Honismereti Egyesület tagja elmondta, mivel a Sintér-árok esetében helyi védettségű területről van szó, ahol az utóbbi időben háborítatlan volt a természet, több ritkaságnak számító növény is megtalálta élőhelyét, amelyeket ezek után óvatosan, de meg lehet majd ismerni közelebbről is.

A mostani környezetszépítő akció kezdetben szemétszedésnek indult, viszont a korábbi időpontot a rossz időjárási viszonyok miatt módosítani kellett, ezzel együtt azonban a program is kibővült. A hulladékok összegyűjtését a VKSZ Zrt. elvégezte, hétfőre pedig a zöld-munkák maradtak.

A közüzemi szolgáltató részéről a helyszínen Temesvári Balázs, vezérigazgató nyilatkozott portálunknak, aki elmondta, hogy a több éve elindult Városom, Veszprém Mozgalomnak a mostani egy újabb illusztris programja, amelyben a Honismereti Egyesület, mint a civilek képviselői keresték meg a szolgáltatót, hogy segítsen a Sintér-árok rendbetételében.

Ahogy korábban, a VKSZ Zrt. most is örömmel állt a kezdeményezés mellé, elsősorban a szétdobált hulladékok összegyűjtésében, valamint a zöldhulladék szakszerű kezelésében vállaltak szerepet. Utóbbi esetében a vezérigazgatótól megtudtuk, hogy a sétaútvonal megtisztítása során összegyűlt faágakat aprítani fogják, amelyet aztán a későbbi útvonalon szétszórnak, ezzel is javítják a közlekedési lehetőséget, hiszen esős időben sem kell majd sárosan gyalogolnia annak, aki felkeresi ezt az útvonalat.

A mostani eseményen feltűnt több sárgapólós, „Ragyogók” feliratot viselő személy is, ők az EKF önkéntes programjának a tagjai. Közülük Piller Sándorral sikerült pár szót váltanunk, aki érdeklődésünkre elmondta, számára ez az első olyan alkalom, ahol a nagyobb csapattal személyesen is tud találkozni, emellett a környezetvédelem iránt különösen érzékeny, ezért szívesen vállalta az önkéntes munkát a Sintér-árok megtisztításában.

Amikor felkereste az EKF illetékeseit, hogy több infót megtudjon a Programról, akkor találkozott az önkéntes programjukkal, amihez ezután szívesen csatlakozott, mert véleménye szerint rengeteg pozitív lehetőséget tartogat még személyesen neki és a város szempontjából is.

Az EKF önkéntes csapatába egyébként továbbra is várják a jelentkezőket, hamarosan a Magyar Mozgókép Fesztiválon konkrét feladatuk is lesz majd a Ragyogóknak.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Keddtől lehet regisztrálni az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Keddtől lehet regisztrálni az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól. 2024. április 2. 10:41 Ugrálhatnak örömükben az iskolába visszatérő gyerekek Cholnokyváros Ugrálhatnak örömükben az iskolába visszatérő gyerekek Újrafestették a Cholnoky iskola előtt megkopott ugróiskolát, így az megszépülve, élénk színekkel fogadja a tanévet megkezdő gyerekeket.  2023. augusztus 29. 21:26 Így látnak minket, veszprémieket az európai fiatalok Ragyogók Így látnak minket, veszprémieket az európai fiatalok Sokszor és sokat beszéltünk már a veszprémi közösségről, a város vízióiról és arról a képről, amit meg szeretnénk mutatni magunkból Európának a kulturális főváros cím birtokában. Most húsz külföldről érkezett fiatal vall ugyanezekről, akik három héten keresztül voltak az EKF önkéntesei. Cikkünkből kiderül, melyik szeteotípiák igazolódtak be és melyeket dőltek össze a külföldiek szemében a veszprémiekről. 2023. augusztus 5. 12:10 Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot önkéntesség Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot Eck Izabella már több, mint négy hónapja él Észtországban, Tartuban. A fiatal veszprémi lány nem csak világot látni utazott el a balti országba, annál egy sokkal fontosabb feladata van, a tartui Európa Kulturális Főváros programban vesz részt önkéntesként. Kulturális tapasztalatokról, az észt emberekről és mindennapokról, valamint az ottani EKF-programról is beszélgettünk vele. 2022. június 6. 13:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.