2022. augusztus 16.
//
Ábrahám névnap

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.

A mostani akció célját röviden úgy lehet összefoglalni, a veszprémiek a közösségi munka révén visszakapjanak egy kisebb zöldfelületet a városi szövetből, hogy még egy hely legyen, ahol természetközelben tudnak kikapcsolódni.

Ezt Szalai Marietta, az EKF fenntarthatósági projektmenedzsere mondta portálunknak hétfő kora délután a Sintér-domb alatti részen, ahol az a kb. 60 ember gyülekezett, akik a részt vettek ennek a területnek a megtisztításában.

Ők részben az EKF csapatából, önkénteseiből, valamint a Honismereti Egyesület tagjaiból, illetve a Harmat utca lakosaiból álltak és jelen volt még Halmay Gábor is, a városrész önkormányzati képviselője.

Az EKF-nek a kultúra közvetítése mellett a környezetvédelemben is fontos küldetése és üzenete van, mondta Szalai Marietta, aki hozzátette, hogy a mostani akció betudható egy csapatépítő tréningnek is a hosszú otthoni munkavégzés után, de mindenekelőtt a legfontosabb a példamutatás.

Kiváltképp azért, mert az EKF-cím viselése egy felelősségteljes feladat, amivel hatással vannak a kulturális szektorra, a szolgáltatóiparra, a látogatókra és persze az itt élő lakosságra is. Ezért foglalkozik a Programon belül külön csapat a fenntarthatósággal, aminek keretében törekednek a programok megszervezésénél a környezeti terhelés csökkentésére, valamint ezt közvetítik a partnereik felé is, vagy akár a mentorprogram keretében segítenek is nekik.

De például dolgoznak egy online régiós kalauzon is, amelyben szintén az effajta környezettudatos megoldásokat hirdetik a szélesebb társadalom felé is, valamint egy zöld rendezvénytechnikai vállalkozásfejlesztő támogatási programjuk is lesz.

A résztvevők képviselői (balról jobbra): Temesvári Balázs (VKSZ Zrt.), Piller Sándor (Ragyogók), Nagyné Kozma Ildikó (Honismereti Egyesület), Szalai Marietta (EKF, fenntarthatósági projektmenedzser), Bontó László (Honismereti Egyesület)A résztvevők képviselői (balról jobbra): Temesvári Balázs (VKSZ Zrt.), Piller Sándor (Ragyogók), Nagyné Kozma Ildikó (Honismereti Egyesület), Szalai Marietta (EKF, fenntarthatósági projektmenedzser), Bontó László (Honismereti Egyesület)

Visszatérve a mostani akcióhoz és a helyszínhez, a Sintér-árok egy olyan ösvénye volt a városnak, amit még a '60-as években is használtak az emberek, amikor a mai Endrődi-lakótelep felől a Séd-völgyébe, vagy a Dózsaváros felé szerettek volna eljutni.

Amikor a honvédség lezárta ennek a területnek egy részét, a természet visszavette az uralmat. Most a Honismereti Egyesület kezdeményezésére és az EKF-fel partnerségben új lehetőség nyílt arra, hogy visszaadják az embereknek ezt a kellemes városrészt, méghozzá helytörténeti szempontból is fontos ismeretet közvetítve.

Bontó Lászlótól, a Honismereti Egyesület tagjától és a mostani akció projektfelelősétől megtudtuk, hogy a területen szeretnék bemutatni egy tanösvényen a kavicsfogú álteknős történetét, amelynek a maradványait még Laczkó Dezső találta meg 1899-ben az egyik közeli kőbányában és vált Veszprém egyik legfontosabb régészeti leletévé.

Nagyné Kozma Ildikó, szintén a Honismereti Egyesület tagja elmondta, mivel a Sintér-árok esetében helyi védettségű területről van szó, ahol az utóbbi időben háborítatlan volt a természet, több ritkaságnak számító növény is megtalálta élőhelyét, amelyeket ezek után óvatosan, de meg lehet majd ismerni közelebbről is.

A mostani környezetszépítő akció kezdetben szemétszedésnek indult, viszont a korábbi időpontot a rossz időjárási viszonyok miatt módosítani kellett, ezzel együtt azonban a program is kibővült. A hulladékok összegyűjtését a VKSZ Zrt. elvégezte, hétfőre pedig a zöld-munkák maradtak.

A közüzemi szolgáltató részéről a helyszínen Temesvári Balázs, vezérigazgató nyilatkozott portálunknak, aki elmondta, hogy a több éve elindult Városom, Veszprém Mozgalomnak a mostani egy újabb illusztris programja, amelyben a Honismereti Egyesület, mint a civilek képviselői keresték meg a szolgáltatót, hogy segítsen a Sintér-árok rendbetételében.

Ahogy korábban, a VKSZ Zrt. most is örömmel állt a kezdeményezés mellé, elsősorban a szétdobált hulladékok összegyűjtésében, valamint a zöldhulladék szakszerű kezelésében vállaltak szerepet. Utóbbi esetében a vezérigazgatótól megtudtuk, hogy a sétaútvonal megtisztítása során összegyűlt faágakat aprítani fogják, amelyet aztán a későbbi útvonalon szétszórnak, ezzel is javítják a közlekedési lehetőséget, hiszen esős időben sem kell majd sárosan gyalogolnia annak, aki felkeresi ezt az útvonalat.

A mostani eseményen feltűnt több sárgapólós, „Ragyogók” feliratot viselő személy is, ők az EKF önkéntes programjának a tagjai. Közülük Piller Sándorral sikerült pár szót váltanunk, aki érdeklődésünkre elmondta, számára ez az első olyan alkalom, ahol a nagyobb csapattal személyesen is tud találkozni, emellett a környezetvédelem iránt különösen érzékeny, ezért szívesen vállalta az önkéntes munkát a Sintér-árok megtisztításában.

Amikor felkereste az EKF illetékeseit, hogy több infót megtudjon a Programról, akkor találkozott az önkéntes programjukkal, amihez ezután szívesen csatlakozott, mert véleménye szerint rengeteg pozitív lehetőséget tartogat még személyesen neki és a város szempontjából is.

Az EKF önkéntes csapatába egyébként továbbra is várják a jelentkezőket, hamarosan a Magyar Mozgókép Fesztiválon konkrét feladatuk is lesz majd a Ragyogóknak.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot
Üdvözlet Tartuból - egy veszprémi lány segíti az észt EKF-programot
Eck Izabella már több, mint négy hónapja él Észtországban, Tartuban. A fiatal veszprémi lány nem csak világot látni utazott el a balti országba, annál egy sokkal fontosabb feladata van, a tartui Európa Kulturális Főváros programban vesz részt önkéntesként. Kulturális tapasztalatokról, az észt emberekről és mindennapokról, valamint az ottani EKF-programról is beszélgettünk vele.
Ismét megszervezték az országos szemétszedő akciót
Ismét megszervezték az országos szemétszedő akciót
Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb közösségi szemétszedő akcióját TeSzedd! néven május 2. és 8. között.
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
Gyermekek és fiatalok mondhatják el rajzaikon és esszéjükön keresztül, hogyan kell jól segíteni
"Milyen a jó segítség?" Erre a kérdésre keresik a választ a Kapaszkodó Mentálhigiénés Egyesület által meghirdetett rajz- és esszépályázaton, ahol 6-18 éves korig várnak pályamunkákat. A civil szervezet arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a gyermekek körében is van lehetőség elmélyíteni azt a magatartást, amikor látják, hogy gyengébb társukat bántják, kiálljanak egymásért.
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik alapértéke az önkéntesség és az ebben foglalt szellemiség meghonosítása, kiterjesztése. Az EKF program önkéntes tevékenysége hatalmas sikert ért el: az Európai Szolidaritási Testület pályázatán csaknem 30 millió forint támogatást nyert el, amelyből a program nemzetközi színtérre léphet!
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
A telefon mögött ülve mentenek életeket a veszprémi önkéntesek, akik most új kollégákat toboroznak
Önkéntes segítőket keres a Veszprémben működő, de országos lefedettséget biztosító Kapaszkodó Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat. A jelentkezőknek térítésmentes képzést is biztosítanak, mielőtt munkába állnának a lelki krízises áteső és segítségre szoruló emberek megsegítésére.