Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Összefogás helyett összetűzés az ellenzéknél

2021. május 11. 12:38
Jelenleg egy ismeretlen helyi ügyvédről, egy saját pártjának jelöltje ellen induló képviselőről, egy pártelnökével összevesző, frakciójából kilépő és új pártot alapító politikusról, valamint pletyka szintjén egy valaha még miniszerelnöki babérokra törő, ma már befolyását vesztett szocialistáról hallani a veszprémi ellenzéki jelöltek kapcsán. A választásokig kevesebb, mint egy év van hátra, de jelenleg az összefogásból még csak az „össze” van meg, leginkább összetűzés formájában.

Lassan, de kezdenek gyülekezni az ellenzéki jelöltek a jövő évi országgyűlési választásokra, vagyis erre enged következtetni néhány homályos, vagy más esetben egyértelmű kijelentés a politikai baloldalon.

Legutóbb például Varga-Damm Andrea lebegtette be, hogy új pártot alapít, amivel az ellenzéki összefogáson kívül, önállóan indulnának a 2022-es választáson. (Az ex-jobbikos képviselő tavaly nagyobb médiavisszhang mellett távozott a szebb napokat is megélt, egykori szélsőjobboldali Jobbik frakciójából, elsősorban Jakab Péter, pártelnökkel való nézeteltérése miatt.)

Ellenzéki oldalon mégis a legérdekesebb erőpróba az előválasztás lesz, amit jelenlegi helyzet szerint valamikor az ősz folyamán bonyolítanak le. Itt fogják összemérni támogatottságukat az ellenzéki képviselő- és miniszterelnök-jelöltek, hogy a végén, mint a klasszikusban csak egy maradjon. Azaz egy kihívó a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben. Jelenleg öt párt, illetve pártkoalíció állt be ebbe a sorba, az MSZP-P, DK, LMP, Momentum és Jobbik döntött úgy, hogy jelöltjeit összeméri a választókörzetekben, a győztes mögé pedig elvileg felsorakozik mind az öt párt az éles választáson.

Hartmann Ferenc (MSZP) és Gerstmár Ferenc (LMP) egy korábbi sajtótájékoztatón Hartmann Ferenc (MSZP) és Gerstmár Ferenc (LMP) egy korábbi sajtótájékoztatón

Veszprém esetében azonban homok került a gépezetbe az előválasztás előtt. Ugyanis a DK helyi embere, Katanics Sándor nemrég bejelentette, hogy önállóan, függetlenként elindul a választáson. Döntésének persze volt előzménye. Még februárban jött a hír, hogy a DK országos elnökségének döntése értelmében nem a több mint 20 éve helyben politizáló Katanicsot indítja az előválasztáson, hanem egy, a veszprémi közéletben ismeretlen ügyvéd mellett teszi le a voksát. Akkor Katanics lemondott a helyi elnöki tisztségéről is – indoka szerint azért, mert jó szívvel nem tudott volna ajánlani egy számára is ismeretlen embert a választáson – ugyanakkor a párttagságát megtartotta.

Tehát jelenlegi állás szerint a veszprémi előválasztáson a DK-nak lesz egy hivatalos jelöltje, valamint egy DK-tag is elindul, aki mögött viszont nem sorakozik fel a Gyurcsány vezette párt muníciója, de az ismertség és a helyi beágyazottság mellette van.

Katanics SándorKatanics Sándor

De nézzünk szét az ötpárti koalíció többi veszprémi alapszervezeténél is!

A Momentum Veszprémben gyakorlatilag nem létezik. Az LMP Gerstmár Ferenc személyében képviselteti magát az önkormányzatban és Gerstmár jelölt is volt korábbi országgyűlési választáson a zöld-párt színeiben, de ezidáig hivatalos bejelentés, miszerint megmérettetné magát az előválasztáson nem történt. Mindenesetre nehéz lenne elképzelni, hogy rajta kívül más labdába rúghat a Lehet Más a Politika színeiben Veszprémben.

A Jobbik szintén egy személy köré szerveződött a Királynék városában, Varga-Damm Andrea 2018-ban előkelő listás helyről jutott be az országgyűlésbe, de így is megkapta a szavazatok 13,27 százalékát Veszprém megye 1. sz. választókörzetében. Ahogy említettük, a Simicska Lajossal közeli viszonyt ápoló képviselő asszony azóta kilépett a parlamenti frakcióból, és a veszprémi Jobbik vezetése is gazdátlanul maradt, főleg hogy a Jobbik önkormányzati képviselője, Kovács Rajmund is a Jakab-ellenes táborhoz tartozik a párton belül és vélhetően csak idő kérdése, hogy csatlakozzon Varga-Damm új pártjához, aminek a bejelentését május 22-re ígérték.

Kovács Rajmund és Varga-Damm AndreaKovács Rajmund és Varga-Damm Andrea

Végül itt az MSZP-Párbeszéd koalíció is, ahonnan ezidáig csak utcai pletykák szintjén hallhattunk jelöltekről az előválasztás kapcsán. A szocialista párt helyi vezetője Hartmann Ferenc szintén évtizedes helyi politikai múlttal rendelkezik, korábban Katanicscsal együtt alkották a baloldal kemény magját a városban, bár Hartmannak nem voltak országos politikai törekvései, és most sem hallani a nevéről. Sokkal inkább arról a Mesterházy Attiláról, aki 2010-ben még az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, azóta viszont az utódpárt belviszályainak lett az áldozata és országos erejét és befolyását elvesztette a veszprémi származású, ám helyben sohasem politizáló képviselő, kivéve a 2015-ös eseményeket, amikor sokáig az ő jelöltsége tűnt valószínűnek az időközi választáson, végül visszalépett Kész Zoltán javára.

A legérdekesebb szituáció akkor állna fel, ha Katanics ígéretét betartva valóban elindulna az előválasztáson és megnyerné azt, mi több, megnyerné az országgyűlési választást is, ezután pedig be kellene ülnie valamelyik frakcióba az Országgyűlésben. A DK-nak most fordított hátat azáltal, hogy a hivatalos jelöltjük ellenében elindul az előválasztáson és hallani olyan hírekről is, hogy a párt a kizárását fontolgatja. Az MSZP-ből anno kilépett, amikor Gyurcsány megalapította a Demokratikus Koalíciót és inkább a szélsőséges liberális pártot választotta, így nehéz lenne elképzelni, hogy ismét szegfűs pártlogó alatt látnánk. Ott van még a Jobbik, az LMP, vagy a Momentum, utóbbi ráadásul előszeretettel szippant fel minden kegyvesztett ellenzéki pártpolitikust, mégis nehéz lenne elképzelni, hogy Katanics egy harmadik párt színeit is magára öltené pályafutása alatt, bár láttunk már hasonló pálfordulásokat.

Az előválasztásig és az országgyűlési választásig sincs hátra már egy év és napról napra kevesebb lesz, viszont jelenleg csak annyi biztos az ellenzéki oldalon, hogy semmi sem biztos, kivéve egy ismeretlen DK-s ügyvédet és Katanics, mint független képviselőjelölt ígéretét. Konkrét kormányzási koncepcióról és programról pedig ne is álmodjunk az ellenzéki oldalon.

Ezzel szemben a jobboldalon sem pletykák, sem arra utaló jelek nincsenek, hogy ne Ovádi Péter folytathatná a 2018-ban megkezdett munkát, amennyiben nyer a választáson. Bár hivatalos bejelentés a jelöltekről még a kormánypártnál sem történt, számos hosszabb távú fejlesztés és stratégia, amit a térsgében elindítottak azt sugallja, hogy a Fidesz-KDNP a most ismert személlyel és az elmúlt 4 év eredményeit tovább folytatva képzeli el a jövőt Veszprémben is. 

Hajas Bálint
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.