2021. augusztus 2.
//
Lehel névnap

69 Veszprém megyei templom újulhat meg

A Magyar Templom-felújítási Program a Kárpát-medencében összesen 1800 templom felújítását támogatja mintegy egymilliárd forint értékben – ebből hatvankilenc Veszprém megyei. A program megyénket érintő projektjeit szerdán mutatták be Ajkán. 

A programmal kapcsolatban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a templomfelújítások több színtéren szolgálják a társadalmat. Elsősorban természetesen a híveknek jelent majd előrelépést, másfelől viszont az építkezések az ezzel foglalkozó vállalkozóknak is munkát adnak erősítve ezzel a gazdaságot, és a megújuló épületek a településképnek is javára válnak. 

Soltész hozzátette: a magyarok nyolcvan százaléka értéknek tartja a keresztény vallást, kultúrát, az épített és művészeti örökséget, így elmondható, hogy ezen értékek megőrzése a társadalom nagy többségét szolgálják. 

Megyénkben 47 katolikus, 14 református, 8 evangélikus és egy pünkösdi templom újul meg a program keretein belül. Ami szűkebb környezetünket, Veszprém térségét illeti, Ovádi Péter parlamenti képviselő kijelentette: 142 millió forint értékben kilenc egyházi épület szépülhet meg. 

Ovádi megjegyezte: a leendő Európa Kulturális Fővárosaként Veszprém számára kiemelten fontos a történelmi örökségünk ápolása, és a vallási élet szerves része ennek az örökségnek. Ezt jelzi, hogy a  kormány támogatásával 40 milliárd forint értékben rekonstruálják majd a veszprémi várat, ugyanakkor fontos az is, hogy a megyeszékhely mellett a kisebb települések vallási épületei is megújuljanak – a kisebb közösségeknek ha lehet talán még fontosabbak ezek a szakrális terek. Erre ad lehetőséget a Magyar Templom-felújítási Program. 

A képviselő választókerületében öt katolikus templomot (Hárskút, Nemesvámos, Bakonyjákó, veszprémi Szent László, veszprémi Károly), egy református templomot (Szentgál), három evangélikus templomot (Öskü, Tés, Veszprém) és egy pünkösdi imaházat (Csetény) újítanak fel, nagyságrendileg projektenként 10-15 millió forintból. 

Söge
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kollégánk szerkesztés közben lett figyelmes a síró kutyára, tárcsázta a 112-t.
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Hétfőn megkezdődik az ingyenes tankönyvek kiszállítása az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Üllőn.
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.