2021. június 14.
//
Vazul névnap

69 Veszprém megyei templom újulhat meg

A Magyar Templom-felújítási Program a Kárpát-medencében összesen 1800 templom felújítását támogatja mintegy egymilliárd forint értékben – ebből hatvankilenc Veszprém megyei. A program megyénket érintő projektjeit szerdán mutatták be Ajkán. 

A programmal kapcsolatban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a templomfelújítások több színtéren szolgálják a társadalmat. Elsősorban természetesen a híveknek jelent majd előrelépést, másfelől viszont az építkezések az ezzel foglalkozó vállalkozóknak is munkát adnak erősítve ezzel a gazdaságot, és a megújuló épületek a településképnek is javára válnak. 

Soltész hozzátette: a magyarok nyolcvan százaléka értéknek tartja a keresztény vallást, kultúrát, az épített és művészeti örökséget, így elmondható, hogy ezen értékek megőrzése a társadalom nagy többségét szolgálják. 

Megyénkben 47 katolikus, 14 református, 8 evangélikus és egy pünkösdi templom újul meg a program keretein belül. Ami szűkebb környezetünket, Veszprém térségét illeti, Ovádi Péter parlamenti képviselő kijelentette: 142 millió forint értékben kilenc egyházi épület szépülhet meg. 

Ovádi megjegyezte: a leendő Európa Kulturális Fővárosaként Veszprém számára kiemelten fontos a történelmi örökségünk ápolása, és a vallási élet szerves része ennek az örökségnek. Ezt jelzi, hogy a  kormány támogatásával 40 milliárd forint értékben rekonstruálják majd a veszprémi várat, ugyanakkor fontos az is, hogy a megyeszékhely mellett a kisebb települések vallási épületei is megújuljanak – a kisebb közösségeknek ha lehet talán még fontosabbak ezek a szakrális terek. Erre ad lehetőséget a Magyar Templom-felújítási Program. 

A képviselő választókerületében öt katolikus templomot (Hárskút, Nemesvámos, Bakonyjákó, veszprémi Szent László, veszprémi Károly), egy református templomot (Szentgál), három evangélikus templomot (Öskü, Tés, Veszprém) és egy pünkösdi imaházat (Csetény) újítanak fel, nagyságrendileg projektenként 10-15 millió forintból. 

Söge
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

A negyedik műfüves focipályát is átadták Veszprémben
A negyedik műfüves focipályát is átadták Veszprémben
A Deák Ferenc Általános Iskolában hétfőn adták át a műfüves focipályát, amely a Magyar Labdarúgó-szövetség és az önkormányzat összefogásával jöhetett létre. A Jendrassik, a Báthory és a Kossuth iskola után ez volt a negyedik intézmény, ahol infrastrukturális fejlesztés történt.
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
Költözik a várból az érseki hivatal
Költözik a várból az érseki hivatal
Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az Érseki Hivatal ideiglenesen a Boldog Gizella Szemináriumba költözik.
EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
A 31 éves Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió új próbatermét egy volt gyárépületből alakították ki a Budapest úton.
Stockfotókból festmények
Stockfotókból festmények
A fotóhasználat és a festészet a nemzetközi trendben régóta „cool”, a stílusnak nagymesterei és szórakoztatóipari szakmunkásai a mai napig alkotnak. Szombat délelőtt egy hazai művész festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.