Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

69 Veszprém megyei templom újulhat meg

2021. május 12. 14:59
A Magyar Templom-felújítási Program a Kárpát-medencében összesen 1800 templom felújítását támogatja mintegy egymilliárd forint értékben – ebből hatvankilenc Veszprém megyei. A program megyénket érintő projektjeit szerdán mutatták be Ajkán. 

A programmal kapcsolatban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a templomfelújítások több színtéren szolgálják a társadalmat. Elsősorban természetesen a híveknek jelent majd előrelépést, másfelől viszont az építkezések az ezzel foglalkozó vállalkozóknak is munkát adnak erősítve ezzel a gazdaságot, és a megújuló épületek a településképnek is javára válnak. 

Soltész hozzátette: a magyarok nyolcvan százaléka értéknek tartja a keresztény vallást, kultúrát, az épített és művészeti örökséget, így elmondható, hogy ezen értékek megőrzése a társadalom nagy többségét szolgálják. 

Megyénkben 47 katolikus, 14 református, 8 evangélikus és egy pünkösdi templom újul meg a program keretein belül. Ami szűkebb környezetünket, Veszprém térségét illeti, Ovádi Péter parlamenti képviselő kijelentette: 142 millió forint értékben kilenc egyházi épület szépülhet meg. 

Ovádi megjegyezte: a leendő Európa Kulturális Fővárosaként Veszprém számára kiemelten fontos a történelmi örökségünk ápolása, és a vallási élet szerves része ennek az örökségnek. Ezt jelzi, hogy a  kormány támogatásával 40 milliárd forint értékben rekonstruálják majd a veszprémi várat, ugyanakkor fontos az is, hogy a megyeszékhely mellett a kisebb települések vallási épületei is megújuljanak – a kisebb közösségeknek ha lehet talán még fontosabbak ezek a szakrális terek. Erre ad lehetőséget a Magyar Templom-felújítási Program. 

A képviselő választókerületében öt katolikus templomot (Hárskút, Nemesvámos, Bakonyjákó, veszprémi Szent László, veszprémi Károly), egy református templomot (Szentgál), három evangélikus templomot (Öskü, Tés, Veszprém) és egy pünkösdi imaházat (Csetény) újítanak fel, nagyságrendileg projektenként 10-15 millió forintból. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. tegnap 23:09 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. tegnap 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. 2024. február 20. 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.