Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Luxus ülőgarnitúra: Mitől luxus a luxus?

2021. május 12. 15:42

Nehéz meghatározni, hogy mit nevezünk luxus ülőgarnitúrának. Hiszen a luxus egyszerre a praktikus használhatósággal összekötött magasabb színvonalú funkciókat, az exkluzív megjelenést foglalja magában, valamint a prémium anyagokat.

Vajon milyen feltételeknek kell megfelelnie egy luxus ülőgarnitúrának? A felsorolt négyből akár már kettő együttes jelenléte is luxus ülőgarnitúrává teheti a bútorszettet.

Extra kényelmi funkciók

A luxuskanapé egyik ismérve, hogy extra kényelmi funkciókkal rendelkezik. Ezek ugyanis megnövelik az árát, de könnyebbé, komfortosabbá teszik a kanapé használatát. Ilyen lehet a pluszban beépített fejtámasz, esetleg állítható kartámasz. 

Kifejezetten extra funkciónak számít, ha a kanapé moduláris, azaz többféle módon variálható. Esetleg a hozzá tartozó fotel is könnyedén átalakítható. Ezek a funkciók ugyanis manapság a kis, városi lakások elengedhetetlen kelléke. Ilyen prémium funkcióval már prémiumnak számít bármelyik stílusos kialakítású ülőgarnitúra.

Ágyazhatóság és ágyneműtartó

Az ágyazhatóság, valamint az ágyneműtartó is hozzátesz egy kanapé sokoldalú felhasználhatóságához. Ezekkel a funkciókkal ugyanis bővítettük a garnitúra felhasználási területeit. Ha ezekhez a funkciókhoz még némi plusz kényelmi eszköz, esetleg kimagaslóan minőségi alapanyag tartozik, akkor mindenképpen jogos a luxus ülőgarnitúra megnevezés. 

A komoforthatást növeli például, ha az ülőgarnitúrához plusz puffok is járnak. Ilyen kényelmi kiegészítővel prémium ülőgarnitúrává válik bármelyik ágyazható bútor. Főleg, ha exkluzív anyagokból készült, esetleg egyedi, prémium megjelenésű darabokból áll.

Prémium anyagok

A felhasznált anyagok minősége is befolyásolja egy ülőgarnitúra, egy fotel vagy egy kanapé megítélését. Gondoljunk csak az exkluzív bőr ülőgarnitúrákra. Vagy az elegáns és puha bársonyra. A zsenília és a plüss is exkluzív anyagnak számít, és gyönyörű enteriőrt lehet berendezni ezekből a garnitúrákból.

A szövet ülőgarnitúrák között is megkülönböztethetünk prémium anyagot is, hiszen a huzat minőségét kopásállóságban mérik. Egyébként a zsákszövetborítás is drágának számít, mert annak ellenére, hogy megjelenése durva, nagyon jó a kopásállósága. Ráadásul egy loft lakásban a bőr mellett a zsákszövet mutathat még igazán jól.

Exkluzív stílus

A garnitúra elemeinek megjelenése, formatervezése is fontos szempont. Éppen ezért számítanak annyira különlegesnek a designer kanapék. De bármelyik, prémium minőségű alapanyagokból készült, különleges megjelenésű kanapét tekinthetjük luxusnak. 

Ilyen design-jellemzők a különleges, díszítő bevarrások, melyek a Chesterfield kanapékra hajaznak, az izgalmas formák, melyek lehetnek néhol szögletesek. De akár előfordulhat, hogy pont az íves megjelenésnek köszönhetően válnak klasszikusan elegánssá vagy épp egyedivé ezek a garnitúrák.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.