Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az EKF támogatásával rendezik meg idén a Balatoni Borok Versenyét

2021. május 13. 14:15
A két év kihagyás után visszatérő verseny ezzel az Európa Kulturális Főváros programsorozat részévé is válna, melytől a szervezők hosszú távon a régió láthatóságának növekedését várják.

A teljes balatoni borrégiót átfogó, presztízs értékű versenyt eddig tizenhét alkalommal rendezték meg, az eseményt jegyző Balatoni Szövetség és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program együttműködésének köszönhetően viszont most új fejezethez érkezik a megmérettetés, amiről sajtótájékoztatón számoltak be a felek.

Dr. Navracsics Tibor programért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban elmondta, a magyar borászoknak régi panasza, hogy miközben a magyar borok világ versenyeken is megállják a helyüket és akár az élcsoportban is szerepelhetnek, nem nagyon tudják megmutatni magukat. Ugyan az átlag műveltségű európai állampolgárnak Magyarországról beszélgetve Puskás és Herend mellett Tokaj is eszébe juthat, mint híres borvidékünk, mi tudjuk, hogy nem ez az egyetlen borvidékünk – ráadásul a balatoni fehérborban biztosan lekörözi előbbit – fogalmazott Navracsics.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kiváló lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk azokat az erényeinket, amitől remélhetőleg Európa szemében is növünk. Ilyen erényeink lehetnek a térség borai, illetve az az összefogás is, ami a térség borászai és borvidékei között létrejöhet, és amiben alapvető fontosságú a Balatoni Szövetség és ennek a borversenynek a szerepe is – tette hozzá. A régió borainak megmutatása a térség gasztronómiájával kiegészülve ráadásul egy olyan gazdasági modell alapja és egy olyan gravitációs pont is lehet, ami idevonzza az igényes, minőségre adó turistákat.

Az, hogy a Balatoni Borok Versenye egyszer majd az EKF programsorozat részét is képezheti, már évekkel ezelőtt, a pályázat tervezése idején is felmerült – árulta el Porga Gyula polgármester. „Örömteli látni, hogy az akkor megfogalmazott ötleteket szép folyamatosan már aprópénzre tudjuk váltani. Mindig is azt kerestük, ami összeköt bennünket, ez a rendezvény pedig éppen azért is lehet szimbolikus, mert összesűríti az EKF gondolatát, hogy az itteni értékeket közösen mutassuk meg.”

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára arról beszélt, bár eddig is igyekeztek minél inkább erősíteni a nemzetközi jelenlétet, az összefogásnak köszönhetően valószínűleg ez lesz az az esemény, amivel ténylegesen is meg tudnak végre jelenni a nemzetközi porondon. A régióban rejlő lehetőségeket egyébként valóban érdemes lenne kihasználni, hiszen jelenleg is 639 bortermelő működik itt, akik 75 százalékban fehérbort készítenek főleg hagyományos technikával.

Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a verseny zsűrijének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a reprezentáció mellett a klímaváltozás következtében is egyre nagyobb szerepet kap. A globális felmelegedés miatt rohamosan csökken azoknak a termőhelyeknek a száma, ahol remek minőségű száraz fehérborokat lehet készíteni. A balatoni borrégió is ilyen: bár kis területről beszélünk, az adottságaink kiválóak, ezért is nem szabad hagyni, hogy középszerű egyenborok készüljenek. A borverseny tökéletes alkalmat ad arra, hogy megmutassuk az egyedi zamatokat és kiválogassuk a legjobbakat, amelyek elősegíthetik az egyre fontosabbá váló reprezentációt. A most kialakult együttműködés és az előttünk álló három év is biztató jel arra vonatkozóan, hogy láthatóbbá váljunk – vélekedett.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke hozzátette, a cél az, hogy a regionális borverseny a saját lábára álljon és a Balaton teljes üdülőkörzete részt vegyen benne a 180 településsel. Ehhez szép előrelépés az is, hogy Veszprém a Balatoni Szövetség állandó tagjává válik.

Mészáros Zoltán, a rendezvénynek helyet adó Oliva étterem házigazdája elmondta, a versenyre való felhívást még a napokban megkapja minden hegyközség, a bírálat napjának pedig június 11-et tűzték ki. Az együttműködés részeként választják majd ki Veszprém Város Borát is, valamint a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Borát, amelyek különböző rendezvényeken, találkozókon reprezentatív céllal fognak majd kínálni vagy ajándékba adni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.