Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

Átfogó adatbázist készítenek az összes veszprémi római katolikus templomról

2021. május 16. 15:53
Veszprémben összesen 33 római katolikus templom van, ezekről készít most egy átfogó adatbázist a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. A tervek között szerepel még telefonos alkalmazás, valamint turisztikai templomséta és rajzpályázat is a gyermekeknek.

A templomok a saját történelmünk kitüntetett helyszínei, a kultúrájuk megismerése mindannyiunkat gazdagít, mondta dr. Takáts István, a Veszprémi Főegyházmegye általános helynöke péntek délután, amikor a Főegyházmegyei Levéltár igazgatójával közösen beszámoltak az egyházmegye legújabb projektjének részleteiről.

Takáts István a templomokról általánosságban azt mondta, hogy egyszerre képviselnek építészeti értéket, a bennük található műtárgyak kulturális jelentőséggel bírnak, de a legtöbb embert személyes kötődés is fűzi a templomokhoz például egy keresztelő, vagy házasságkötés alkalmával.

A mostani projekt azt segíti, hogy ezeket a kulturális értékeket, amelyeket a templomok képviselnek szélesebb körben bemutassák és kutathatóvá tegyék.

Takáts IstvánTakáts István

A fejlesztés részleteit dr. Karlinszky Balázs fejtette ki bővebben, ezek szerint a pályázati forrásból megvalósuló projektben az összes veszprémi római katolikus templom érintett, a legkisebb kápolnától a székesegyházig, összesen 33 a legrégebbitől a legújabbig, ami egyébként a Cholnoky-lakótelepen a Magyarok Nagyasszonya-templom, ami az 1990-es években épült.

A levéltár elkezdi összegyűjteni a közgyűjtemények adatbázisaiból az összes térképet, feljegyzést, ábrázolásokat, fényképeket a templomokról, valamint felhasználják a Magyar Építészeti Múzeum Műemléki Dokumentációs Központ által őrzött forrásokat is.

A veszprémi templomok adatbázisának létrehozása után távlati tervek közt szerepel egy okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás is, amely mindenki számára elérhetővé tenné az adatbázist, akár egy kiránduláshoz, vagy városi sétához kapcsolódóan.

Karlinszky BalázsKarlinszky Balázs

Ezen felül a mostani projekthez olyan kísérőelemek is tartoznak, mint például a Túrajó által szervezett templomséták, amely során Raffai Csilla, idegenvezető mutatja majd be az épületeket és azok értékeit.

Továbbá ősszel egy rajzpályázatot is szeretnének meghirdetni a gyermekek részére, ahol egy-egy templom sajátos motívumait, ismertetőjeleit várják majd a kreatív kisgyermekektől.

Az adatbázissal 2022 első felére fognak elkészülni és mindenki számára ingyenesen elérhető lesz.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. 2024. június 22. 12:32 Az ünnep képes jövőt teremteni Az ünnep képes jövőt teremteni A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának tiszteletére Dr. Udvardy György érsek tartott szabadtéri szentmisét Veszprémben a Szentháromság téren, szombat délelőtt. A misét követően Fekete Gyöngyi, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának egykori vezetője vehette át a Gizella-díjat, példamutató munkájáért. 2024. május 12. 10:51 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Gizella-napok Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. 2024. május 7. 10:50 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.