Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
2°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
2°C

Átfogó adatbázist készítenek az összes veszprémi római katolikus templomról

2021. május 16. 15:53
Veszprémben összesen 33 római katolikus templom van, ezekről készít most egy átfogó adatbázist a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. A tervek között szerepel még telefonos alkalmazás, valamint turisztikai templomséta és rajzpályázat is a gyermekeknek.

A templomok a saját történelmünk kitüntetett helyszínei, a kultúrájuk megismerése mindannyiunkat gazdagít, mondta dr. Takáts István, a Veszprémi Főegyházmegye általános helynöke péntek délután, amikor a Főegyházmegyei Levéltár igazgatójával közösen beszámoltak az egyházmegye legújabb projektjének részleteiről.

Takáts István a templomokról általánosságban azt mondta, hogy egyszerre képviselnek építészeti értéket, a bennük található műtárgyak kulturális jelentőséggel bírnak, de a legtöbb embert személyes kötődés is fűzi a templomokhoz például egy keresztelő, vagy házasságkötés alkalmával.

A mostani projekt azt segíti, hogy ezeket a kulturális értékeket, amelyeket a templomok képviselnek szélesebb körben bemutassák és kutathatóvá tegyék.

Takáts IstvánTakáts István

A fejlesztés részleteit dr. Karlinszky Balázs fejtette ki bővebben, ezek szerint a pályázati forrásból megvalósuló projektben az összes veszprémi római katolikus templom érintett, a legkisebb kápolnától a székesegyházig, összesen 33 a legrégebbitől a legújabbig, ami egyébként a Cholnoky-lakótelepen a Magyarok Nagyasszonya-templom, ami az 1990-es években épült.

A levéltár elkezdi összegyűjteni a közgyűjtemények adatbázisaiból az összes térképet, feljegyzést, ábrázolásokat, fényképeket a templomokról, valamint felhasználják a Magyar Építészeti Múzeum Műemléki Dokumentációs Központ által őrzött forrásokat is.

A veszprémi templomok adatbázisának létrehozása után távlati tervek közt szerepel egy okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás is, amely mindenki számára elérhetővé tenné az adatbázist, akár egy kiránduláshoz, vagy városi sétához kapcsolódóan.

Karlinszky BalázsKarlinszky Balázs

Ezen felül a mostani projekthez olyan kísérőelemek is tartoznak, mint például a Túrajó által szervezett templomséták, amely során Raffai Csilla, idegenvezető mutatja majd be az épületeket és azok értékeit.

Továbbá ősszel egy rajzpályázatot is szeretnének meghirdetni a gyermekek részére, ahol egy-egy templom sajátos motívumait, ismertetőjeleit várják majd a kreatív kisgyermekektől.

Az adatbázissal 2022 első felére fognak elkészülni és mindenki számára ingyenesen elérhető lesz.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést Szerda délután tartották a Vár utcában lévő Körmendy-ház kiállításának megnyitóját, s bár a ház még nincsen teljesen kész, a főegyházmegye tárlattal készült, A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kutatásai a veszprémi várhegyen címmel. 2023. szeptember 29. 13:44 Keresztény fiatalok Veszprémből kiáltanak a világ békéjéért Keresztény fiatalok Veszprémből kiáltanak a világ békéjéért Szeptemberben olyan dolgok fognak történni, amelyekre még nem volt példa Veszprémben. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a keresztény hit egy új lendületet kap a fiatalok által. Mindenesetre a Pueri Cantores mozgalom szellemében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó és a KATTÁRS – Katolikus Társadalmi Napok egyaránt ezt segítik elő. Több száz éneklő fiatal a Kossuth utcán, komoly társadalmi kérdések boncolgatása gyakorlati keresztény szemmel, ez mind a két nagyszabású esemény kínálatában. 2023. szeptember 8. 14:08 Éneklés és imádság – együtt közösségben Éneklés és imádság – együtt közösségben A Veszprémi Főegyházmegye 2023. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, az idei év egyik kiemelkedő és különleges programját, a Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozót a Pueri Cantores jegyében.   2023. szeptember 1. 14:40 Kipróbáltuk, milyen egyszerre kiállításra és építőterületre menni Kipróbáltuk, milyen egyszerre kiállításra és építőterületre menni Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be őszintén: eddig, ha távolról jött ismerősöknek szerettük volna megmutatni a veszprémi Várat, mint történelmi büszkeségünket, akkor a legtöbb esetben csak az északi oromról, a királyi házaspár szobra melletti panorámára tudtuk alapozni a katartikus élményt. Persze a falak mögött eddig is megszámlálhatatlan kulturális érték rejtőzött és a Művészetek Háza, vagy kisebb-nagyobb érsekségi kiállítások korábban is igyekeztek ezeket bemutatni, de 2023-ban a Work in Progress kiállítással most új szintre emelkedett mindez. Vasárnap részt vettünk az egyedülálló bejáráson, a katartikus élményt pedig a szakadó eső sem tudta befolyásolni és még a panoráma sem kellett hozzá. 2023. május 15. 23:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.