2021. október 24.
//
Salamon névnap

Átfogó adatbázist készítenek az összes veszprémi római katolikus templomról

Veszprémben összesen 33 római katolikus templom van, ezekről készít most egy átfogó adatbázist a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár. A tervek között szerepel még telefonos alkalmazás, valamint turisztikai templomséta és rajzpályázat is a gyermekeknek.

A templomok a saját történelmünk kitüntetett helyszínei, a kultúrájuk megismerése mindannyiunkat gazdagít, mondta dr. Takáts István, a Veszprémi Főegyházmegye általános helynöke péntek délután, amikor a Főegyházmegyei Levéltár igazgatójával közösen beszámoltak az egyházmegye legújabb projektjének részleteiről.

Takáts István a templomokról általánosságban azt mondta, hogy egyszerre képviselnek építészeti értéket, a bennük található műtárgyak kulturális jelentőséggel bírnak, de a legtöbb embert személyes kötődés is fűzi a templomokhoz például egy keresztelő, vagy házasságkötés alkalmával.

A mostani projekt azt segíti, hogy ezeket a kulturális értékeket, amelyeket a templomok képviselnek szélesebb körben bemutassák és kutathatóvá tegyék.

Takáts IstvánTakáts István

A fejlesztés részleteit dr. Karlinszky Balázs fejtette ki bővebben, ezek szerint a pályázati forrásból megvalósuló projektben az összes veszprémi római katolikus templom érintett, a legkisebb kápolnától a székesegyházig, összesen 33 a legrégebbitől a legújabbig, ami egyébként a Cholnoky-lakótelepen a Magyarok Nagyasszonya-templom, ami az 1990-es években épült.

A levéltár elkezdi összegyűjteni a közgyűjtemények adatbázisaiból az összes térképet, feljegyzést, ábrázolásokat, fényképeket a templomokról, valamint felhasználják a Magyar Építészeti Múzeum Műemléki Dokumentációs Központ által őrzött forrásokat is.

A veszprémi templomok adatbázisának létrehozása után távlati tervek közt szerepel egy okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás is, amely mindenki számára elérhetővé tenné az adatbázist, akár egy kiránduláshoz, vagy városi sétához kapcsolódóan.

Karlinszky BalázsKarlinszky Balázs

Ezen felül a mostani projekthez olyan kísérőelemek is tartoznak, mint például a Túrajó által szervezett templomséták, amely során Raffai Csilla, idegenvezető mutatja majd be az épületeket és azok értékeit.

Továbbá ősszel egy rajzpályázatot is szeretnének meghirdetni a gyermekek részére, ahol egy-egy templom sajátos motívumait, ismertetőjeleit várják majd a kreatív kisgyermekektől.

Az adatbázissal 2022 első felére fognak elkészülni és mindenki számára ingyenesen elérhető lesz.

Hajas Bálint
Kovács Bálint