Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C

Vásárlás vagy új ház építése? Mutatjuk a szempontokat!

2021. május 20. 8:58

Mindenki eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne kertes házban lakni. Ahol gyerekek is vannak a családban, és tömbházban laknak, ott valószínű, hogy időszakosan szóba kerül. Egy családi ház építése nem kis munka, az anyagiakról nem is beszélve. Az elsődleges, legnagyobb dilemma az, hogy vajon egy új ház építése vagy a használt ingatlan vásárlása a kifizetődőbb.

Új ház építése vagy használt ingatlan vásárlása? 

Rengeteg dolgot kell figyelembe vennünk és mérlegelnünk, mielőtt döntésre jutunk. Először is az anyagiak: mi kell ahhoz, hogy új házat építsünk vagy használtat vegyünk? Pénz. Mindkét esetben a legfontosabb az, hogy megfelelő tőkével rendelkezzünk, mielőtt bármilyen befektetésbe kezdünk.

Új ház építése? Először kell egy jó telek. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy hol helyezkedik el a telek, milyen tulajdonságokkal bír. Van-e rajta megfelelő vízforrás, közművesített-e. Kültelek vagy beltelek? Egyes esetekben plusz kiadásokat eredményezhet a közművesítés. Ha kiválasztottuk a megfelelő telket, akkor jöhetnek az engedélyek… a maguk borsos árával.

Használt ingatlan vásárlása esetében is fontos a helyszín. Ha nem szeretnénk naponta több órát utazni munkába menet, iskolába vagy óvodába, akkor érdemes egy városhoz közeli vagy külvárosi ingatlant vásárolni. 

Mennyibe kerül egy ház, ha új, és mennyi a használt?

Egy családi ház építése esetében egy kicsit több mindennel kell számolnunk, mint egy kész ingatlan vásárlásakor. A telek megvásárlása után különféle engedélyek kiváltása szükséges. Majd ha ez megvan, akkor jöhet a tervezés. Hiába vannak egyedi elképzeléseink, és még meg is tudjuk azt rajzolni, de a bürokrácia megkívánja, hogy azokat a terveket egy képzett és engedéllyel rendelkező építész is aláírja és elfogadja.

Ha nincs saját elképzelésünk, vagy nem vagyunk biztosak magunkban, olyankor az építész a legjobb barátunk. Megtervezi, megrajzolja az álomházunkat. Jó esetben hozzáidomítja a mi személyiségünkhöz.

Használt ingatlan vásárlásakor egy kicsit könnyebb dolgunk van. Elég csak kiválasztani a megfelelő helyszínt, a megfelelő házat, és miután kifizettük az összeget, egy átrendezés, felújítás után már költözhető is. Persze ebben a helyzetben az is fontos szempont, hogy mennyi pénzt áldozunk a felújításra, és mennyi időnk van foglalkozni vele. 

Álomotthon, álomház

Akár új, akár használt házat vásárolunk, a lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat benne. Az új ház előnye, hogy már a kezdetektől a magunk képére alakíthatjuk. Az építkezés alatt látjuk, “mi kerül a falakba”. A régi házaknál már nem biztos, hogy a csövek, kábelek ott helyezkednek el, ahol azt a tervrajz is mutatja.

A használt házakhoz kreativitás és nyitottság kell, hogy otthonná varázsolhassuk azokat. Néha nehéz meglátni a potenciált egy roskadozó házban, de ha látjuk a lehetőségeket benne, akkor költséghatékony lehet a használt ház vásárlása is.


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.