Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém is megünnepelte a Magyar Vöröskereszt 140 éves fennállását

2021. május 21. 14:54
1881. május 16-án alakult meg hazánk legnagyobb humanitárius szervezete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A kerek évfordulót pénteken koszorúzással és emléktábla avatással ünnepelte meg a Veszprémben Megyei Szervezet.

Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél, többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében – emlékeztetett a megemlékezésen Baráth Gábor megyei igazgató. A szervezet elődje, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete még 1881-ben alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, valamint a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve. Az azóta eltelt közel másfél évszázad alatt a humanitárius szervezet munkatársai és önkéntesei ott voltak a történelem legfontosabb eseményeinél, segítették az embereket háborúk, természeti katasztrófák vagy olyan válságok esetén, mint napjainkban a koronavírus-járvány, emellett a hétköznapokban is tevékenyen odaállnak a hajléktalanok, nélkülözők, erőszakot elszenvedők vagy fogyatékkal élők mellé.

Kerpel Péter, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének tagja úgy fogalmazott, büszkeség egy ilyen szervezetben dolgozni, s élete legnagyobb ajándékának tartja, hogy immár ötven éve a hazai Vöröskereszt tagja. „Nincs még egy ilyen sokrétű és sokat adó szervezet, amely megkülönböztetés nélkül támogatja bajban a legelesettebbeket és a leginkább jómódban élőket is, emellett folyamatosan keresi a lehetőséget a jótékonyságra is.” Kerpel szerint öröm látni azt is, hogy folyamatosan fejlődik a szervezet veszprémi székháza is, amelynek további szépüléséhez egyik saját festménye kicsinyített másával járult hozzá.

Az ünnepségen jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki lobbitevékenységével, források gyűjtésével folyamatosan támogatja a szervezetet. Ovádi köszöntőjében arról beszélt, a világjárvány rávilágított, mennyire hálásak lehetünk az egészségügyi dolgozók alázatos munkájáért, s mennyire fontos megbecsülni ezeket a közösségeket. Nekik is köszönhetjük, hogy a jelenlegi helyzetből erősebben tudtunk kijönni – mondta el.

Az ünnepség részeként egy új emléktáblát is avattak a Szigethy utcában található épület oldalán, a szervezetet pedig rendszeresen támogató veszprémi önkormányzat részéről Bázsa Botond helyezett el koszorút a helyszínen.

Kapcsolódó cikk
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.