2021. június 24.
//
Iván névnap

Mindenki lehet újító – a közszférában is

Időnként hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az Európai Unió nemcsak egy pénzelosztó gépezet, hanem valódi közösség, ahol az anyagi forrásokon túl kapcsolatokat is nyerhetünk, és ötleteket is elleshetünk egymástól. Erre mutatott rá a torinóiak által kitalált projekt.

Az Urbact Innovato-r projekt – amihez Veszprém 2018-ban csatlakozott – valójában egy ötletpályázat volt a közszférában. A Polgármesteri Hivatal és az önkormányzathoz kötődő társaságok munkavállalói kaptak lehetőséget arra, hogy elmondják ötleteiket, és ezzel fejlesszék a munkafolyamatokat. A felhívásra 49 fő összesen 58 pályázatot nyújtott be, ezek célja a munkahelyi közérzet javítása, a meglévő folyamatok racionalizálása, a hatékonyság javítása és a kulturális kínálat bővítése volt. A beérkezett ötletpályázatokból a zsűri tizet választott ki, amelyek megvalósulhattak, illetve a jövőben meg fognak valósulni. 

Ilyen például a "szomszédolás" elnevezésű ötlet, ami a kulturális intézmények együttműködését erősítené, vagy a menetlevél, ami a turisták és az itt élők számára is támpontot nyújtana Veszprém kínálatának megismeréséhez. De volt olyan ötlet – még a pandémia előtt –, aminek aztán a járványhelyzet miatt nagy hasznát vették: Maléth György, a Városháza informatikai csoportjának vezetője az otthoni munkavégzés lehetőségeinek kialakítását kezdeményezte. Ezt a jó gyakorlatot a koronavírus leküzdése után is megtartanák – akinek a munkaköre lehetővé teszi és az életkörülményei megkívánják, az a jövőben is tud majd távmunkában dolgozni. 

A projekt tehát jól bizonyítja, hogy az ötletek megosztása, a tapasztalatok kibeszélése előre visz – akár európai szinten, akár egy munkahelyen belül történik mindez. 

Söge
Domján Attila

További cikkek

EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
A 31 éves Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió új próbatermét egy volt gyárépületből alakították ki a Budapest úton.
Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Még pár hét és ismét a filmeké lesz a főszerep a Veszprémben és a Balaton közeli városaiban, ahol június 23-26 között rendezik meg az első Magyar Mozgókép Fesztivált. A vetítések mellett közönségtalálkozóval, kiállításokkal és gasztronómiai kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők. A közel 100 film mellett megelevenednek olyan magyar klasszikusok is, amelyeket anno Veszprémben forgattak.
Élménybiztosokat keres a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Élménybiztosokat keres a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
A Veszprém-Balaton 2023 EKF program sikeressége érdekében keresik azokat a jelentkezőket, akik szívesen vennének részt a programsorozat eseményein és véleményt is formálnának azokról.
Az EKF támogatásával rendezik meg idén a Balatoni Borok Versenyét
Az EKF támogatásával rendezik meg idén a Balatoni Borok Versenyét
A két év kihagyás után visszatérő verseny ezzel az Európa Kulturális Főváros programsorozat részévé is válna, melytől a szervezők hosszú távon a régió láthatóságának növekedését várják.
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.