2022. május 29.
//
Magdolna névnap

Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Még pár hét és ismét a filmeké lesz a főszerep a Veszprémben és a Balaton közeli városaiban, ahol június 23-26 között rendezik meg az első Magyar Mozgókép Fesztivált. A vetítések mellett közönségtalálkozóval, kiállításokkal és gasztronómiai kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők. A közel 100 film mellett megelevenednek olyan magyar klasszikusok is, amelyeket anno Veszprémben forgattak.

Csütörtök délelőtt a Hangvilla előtti téren tartották az első Magyar Mozgókép Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját. Aki nyomon követi a városi kulturális eseményeket, annak nem lehet ismeretlen egy ilyen, a magyar filmek köré szerveződő fesztivál Veszprémben, ugyanis tavaly ősszel már sikeresen megszervezték az Európa Kulturális Főváros 2023 program keretében a Filmpikniket.

Erről az eseményről akkor és a mostani sajtótájékoztatón is úgy nyilatkozott Navracsics Tibor, kormánybiztos, hogy 2023-ig kipróbálnak több koncepciót is, tesztelik a közönséget és a szervezőket is, hogy 2023-ra minden hibát kiküszöbölve tarthassák meg ezeket a fesztiválokat.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

A Filmpiknikről tavaly várakozáson felüli pozitív visszajelzések érkeztek, ezért is érezték úgy, hogy idén még magasabb szinten, de ugyanúgy a magyar filmeket a központba helyezve, immáron a Magyar Filmintézettel közösen szervezik meg az első Magyar Mozgókép Fesztivált, ráadásul kibővült helyszínekkel, Veszprém és Balatonfüred mellett már Balatonalmádiban is lesznek vetítések június 23-26 között.

A távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.

A helyszíneket tekintve Veszprémben a várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriáskivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek.

A sajtótájékoztatón Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos emlékeztetett, hogy a magyar film idén ünnepli 120 éves születésnapját, ebben a sorban pedig kevés országot lehetne felsorolni, ahol ekkora múltra tekint vissza a filmkészítés.

A kormánybiztos hozzátette, idén számos programmal készülnek a jubileum alkalmából, viszont a veszprémi fesztivál az egyik legkiemelkedőbb lesz ezek közül, ahol mind az adottságok, mind a környezet biztosított ahhoz, hogy egy pezsgő, jó hangulatú rendezvényt tarthassanak meg júniusban.

Káel CsabaKáel Csaba

A részletes programokról Muszatics Péter, a fesztivál programigazgatója számolt be. Elmondta, hogy összesen 84 filmet terveznek levetíteni a fesztiválon, 15 mozifilmet - ebből 4 premiert -, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet - köztük 2 premiert -, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust.

A fesztivál programját ezenkívül számos kísérőrendezvény is színesíti, közönségtalálkozók, beszélgetések, kiállítások, valamint a gasztronómia is megjelenik. Utóbbi kapcsán Muszatics Péter elárulta, hogy 50 éves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, ebben az alkotásban előkerülő ételek pedig megtalálhatóak lesznek több helyi étterem étlapján is a fesztivál ideje alatt.

Muszatics PéterMuszatics Péter

A fesztivál június 23-án az Így vagy tökéletes c. film díszbemutatójával indul a Várban, az esemény záróakkordjaként pedig június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat. A vetítéseken és programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni.

Veszprém kultúrtörténetében egyébként nem ismeretlen a filmes műfaj, több régi magyar klasszikust is itt forgattak, vagy legalább több jelenetet is az olyan filmekből, mint például az Aranypáva, a Fényes szelek, vagy a '60-as években a Fűre lépni szabad. De ugyanígy sokáig itt tartották meg a Veszprémi Televíziós Fesztivált is, amelyről a mostani Magyar Mozgókép Fesztivál is megemlékezik majd egy kiállítás keretében.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 8-17 között.
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Egy új kezdeményezés indult az önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Veszprém 2030 Kft. kezdeményezésére, melynek keretében a lakosság vezetett bejáráson vehet részt a legújabb EKF-ben érintett építkezéseken. Elsőként a Ruttner-házba lehet ellátogatni.