2023. június 6.
//
Norbert névnap

Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken

2020. szeptember 6. 16:30
Akik maradtak, FOMO, Valan, Alvilág. Mindez csak ízelítő abból a gazdag film és sorozatkínálatból, amivel a Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezői várják a mozirajongókat szeptember 3–5. között.

Nem ritka, hogy egy-egy nívós filmfesztivált felkapott üdülőközpontokban tartanak – gondoljunk csak Cannes-ra vagy a Velencei Filmfesztiválra –, Veszprém és a Balaton-felvidék ez irányú adottságait azonban eddig nem nagyon aknáztuk ki. Pedig a régió kiválóan alkalmas egy ilyen rendezvény befogadására, az EKF első, házilag fejlesztett projektje, a Veszprém-Balaton Filmpiknik esetében pedig nagyjából pont ez a fő motiváció.

„A legfőbb célunk, hogy egy kulturális és kreatív régióként tudjuk pozicionálni Veszprémet és a Balatont, ami tulajdonképpen már most is vagyunk, de még nagyobb láthatóságra van szükség ahhoz, hogy vonzóbbá tegyük a régiót a kreatív ipar számára” – hangsúlyozta Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. művészeti és kreatív igazgatója a Filmpiknik programját beharangozó hétfői sajtótájékoztatójukon.

Ennek egyik első lépése a Filmpiknik, amivel a szervezők a magyar film brandjét is szeretnék erősíteni, illetve elérni, hogy a szakma is felfedezze magának a helyszínt, és hosszú távon találkozási helyként tekintsen rá.

Muszatics Péter, a rendezvény művészeti igazgatója hozzátette, a piknik egyben a magyar film ünneplése is. Bár az elmúlt években rendkívül szép eredményeket értünk el, ezt a folyamatot tovább kell erősíteni, táplálni, egy olyan fórumot kialakítani a régióban is, ahol a széles közönség felé tudnak nyitni, illetve ahol egyáltalán egy vonzó, kellemes, modern környezetben kialakulhat egy a hazai alkotásokra éhes közönség. „A magyar filmre még ráfér a népszerűsítés, az, hogy újszerűen tálaljuk” – fogalmazott Muszatics.

Ezt első körben az elmúlt év magyar filmes termésének legjobbjaival, mintegy 40 alkotás bemutatásával akarják elérni.

Lesz olyan film, amit szó szerint itt láthatunk először: szeptember 4-én a Hangvillában debütál Buvári Tamás új nagyjátékfilmje, a Magdolna, de sok elsőfilmes alkotó munkáját is láthatjuk. Ilyen például a fesztivál nyitófilmje, a VALAN – Az angyalok filmje, amit szeptember 3-án a Várban vetítenek, vagy az elmúlt év egyik legfontosabb termése, a FOMO. De láthatjuk az Akik maradtak-at is, amelynek kapcsán a Filmpiknik társrendezvényén, a balatonfüredi Könyv-Bor-Jazzen beszélget egymással F. Várkonyi Zsuzsa és Muhi Klára, a regény és a forgatókönyv írója.

Muszatics elmondta, a pikniken gyakorlatilag az összes zsáner képviselteti magát: a nagyjátékfilmek mellett animációs filmek, dokumentumfilmek (pl. A létezés eufóriája, Ott legbelül dal van/Néhány mondat a szabadságról), tévéfilmek (Egy másik életben, Foglyok), kisjátékfilmek, felújított klasszikusok (például a legelső színes szélesvásznú film, a Katonazene) és Ujj Mészáros Károly krimisorozata, az Alvilág is látható lesz. A vetítéseken túl pedig közönségtalálkozó, szakmai konferencia, gasztro események és a Valan és a VAN zenekar jóvoltából két koncert is színesíti a programot.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a vetítéseknek és a programoknak Veszprémben a a Hangvilla, az Expresszó és a Szentháromság tér ad otthont, míg Balatonfüreden a Balaton Moziban és a Tagore sétány óriáskivetítőjén lesznek láthatóak a filmek.

Bár a koronavírus-járvány miatt a Filmpikniket most szeptember 3–5. között rendezik meg, a nem titkoltan hagyományteremtő céllal létrehívott rendezvényt a következő években az eredeti időpontban, a szezon kezdetén, júniusban szeretnék majd megtartani. Emellett cél az is, hogy minden évben középpontba állítsanak egy-egy tehetséges, pályakezdő színészt, növelve az ő láthatóságát is. A rendezvény arca idén így László Panna, a FOMO főszereplője lett, aki elmondta, mindig büszke rá, ha szóba kerül a film, mert ez azt bizonyítja, az emberek megnézték, érdekli őket a magyar film. Z generációsként egyébként tisztában van vele, a mai fiatalok ha esetleg moziba mennek, akkor sem igazán magyar filmekre fizetnek be, ő ugyanakkor mindenkit buzdít arra, adjanak egy esélyt a hazai alkotásoknak.

Az ingyenes programok és a vetítések pontos helye és időpontja elérhető a filmpiknik.hu oldalon.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
A választott útról soha le nem térni
A választott útról soha le nem térni
Vajon meg tud-e érinteni egy erősen vallási témájú film akkor is, ha kevésbé érezzük közel magunkhoz a témát? Megnéztük Buvári Tamás legújabb, a Szeretföldhöz hasonlóan közösségi finanszírozással készült, Bódi Magdolna keresztény vértanúnak emléket állító filmjét, a cikk közepére pedig a választ is megmondjuk.
Egy másik életben is így mozizunk?
Egy másik életben is így mozizunk?
Történetek holokauszt túlélőkről, 2020 legjobb dokumentumfilmje, pénzzé tett reinkarnáció és a jövőkép a moziról a járvány árnyékában a Filmpiknik utolsó napjának ajánlata.
Attól nem kell félned, hogy kimaradsz
Attól nem kell félned, hogy kimaradsz
A közösségi média sötét oldala, Magdolna premier és egy felújított klasszikus pénteken a Filmpikniken!
A vámpír, a bosszúálló meg a traumák napja
A vámpír, a bosszúálló meg a traumák napja
Eljött a nap, amikor elmondhatjuk, Veszprémnek és a Balaton régiónak is van már filmfesztiválja: ma kezdődik a háromnapos Filmpiknik.