Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken

2020. szeptember 6. 16:30
Akik maradtak, FOMO, Valan, Alvilág. Mindez csak ízelítő abból a gazdag film és sorozatkínálatból, amivel a Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezői várják a mozirajongókat szeptember 3–5. között.

Nem ritka, hogy egy-egy nívós filmfesztivált felkapott üdülőközpontokban tartanak – gondoljunk csak Cannes-ra vagy a Velencei Filmfesztiválra –, Veszprém és a Balaton-felvidék ez irányú adottságait azonban eddig nem nagyon aknáztuk ki. Pedig a régió kiválóan alkalmas egy ilyen rendezvény befogadására, az EKF első, házilag fejlesztett projektje, a Veszprém-Balaton Filmpiknik esetében pedig nagyjából pont ez a fő motiváció.

„A legfőbb célunk, hogy egy kulturális és kreatív régióként tudjuk pozicionálni Veszprémet és a Balatont, ami tulajdonképpen már most is vagyunk, de még nagyobb láthatóságra van szükség ahhoz, hogy vonzóbbá tegyük a régiót a kreatív ipar számára” – hangsúlyozta Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. művészeti és kreatív igazgatója a Filmpiknik programját beharangozó hétfői sajtótájékoztatójukon.

Ennek egyik első lépése a Filmpiknik, amivel a szervezők a magyar film brandjét is szeretnék erősíteni, illetve elérni, hogy a szakma is felfedezze magának a helyszínt, és hosszú távon találkozási helyként tekintsen rá.

Muszatics Péter, a rendezvény művészeti igazgatója hozzátette, a piknik egyben a magyar film ünneplése is. Bár az elmúlt években rendkívül szép eredményeket értünk el, ezt a folyamatot tovább kell erősíteni, táplálni, egy olyan fórumot kialakítani a régióban is, ahol a széles közönség felé tudnak nyitni, illetve ahol egyáltalán egy vonzó, kellemes, modern környezetben kialakulhat egy a hazai alkotásokra éhes közönség. „A magyar filmre még ráfér a népszerűsítés, az, hogy újszerűen tálaljuk” – fogalmazott Muszatics.

Ezt első körben az elmúlt év magyar filmes termésének legjobbjaival, mintegy 40 alkotás bemutatásával akarják elérni.

Lesz olyan film, amit szó szerint itt láthatunk először: szeptember 4-én a Hangvillában debütál Buvári Tamás új nagyjátékfilmje, a Magdolna, de sok elsőfilmes alkotó munkáját is láthatjuk. Ilyen például a fesztivál nyitófilmje, a VALAN – Az angyalok filmje, amit szeptember 3-án a Várban vetítenek, vagy az elmúlt év egyik legfontosabb termése, a FOMO. De láthatjuk az Akik maradtak-at is, amelynek kapcsán a Filmpiknik társrendezvényén, a balatonfüredi Könyv-Bor-Jazzen beszélget egymással F. Várkonyi Zsuzsa és Muhi Klára, a regény és a forgatókönyv írója.

Muszatics elmondta, a pikniken gyakorlatilag az összes zsáner képviselteti magát: a nagyjátékfilmek mellett animációs filmek, dokumentumfilmek (pl. A létezés eufóriája, Ott legbelül dal van/Néhány mondat a szabadságról), tévéfilmek (Egy másik életben, Foglyok), kisjátékfilmek, felújított klasszikusok (például a legelső színes szélesvásznú film, a Katonazene) és Ujj Mészáros Károly krimisorozata, az Alvilág is látható lesz. A vetítéseken túl pedig közönségtalálkozó, szakmai konferencia, gasztro események és a Valan és a VAN zenekar jóvoltából két koncert is színesíti a programot.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a vetítéseknek és a programoknak Veszprémben a a Hangvilla, az Expresszó és a Szentháromság tér ad otthont, míg Balatonfüreden a Balaton Moziban és a Tagore sétány óriáskivetítőjén lesznek láthatóak a filmek.

Bár a koronavírus-járvány miatt a Filmpikniket most szeptember 3–5. között rendezik meg, a nem titkoltan hagyományteremtő céllal létrehívott rendezvényt a következő években az eredeti időpontban, a szezon kezdetén, júniusban szeretnék majd megtartani. Emellett cél az is, hogy minden évben középpontba állítsanak egy-egy tehetséges, pályakezdő színészt, növelve az ő láthatóságát is. A rendezvény arca idén így László Panna, a FOMO főszereplője lett, aki elmondta, mindig büszke rá, ha szóba kerül a film, mert ez azt bizonyítja, az emberek megnézték, érdekli őket a magyar film. Z generációsként egyébként tisztában van vele, a mai fiatalok ha esetleg moziba mennek, akkor sem igazán magyar filmekre fizetnek be, ő ugyanakkor mindenkit buzdít arra, adjanak egy esélyt a hazai alkotásoknak.

Az ingyenes programok és a vetítések pontos helye és időpontja elérhető a filmpiknik.hu oldalon.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.