2022. június 26.
//
János névnap

Az emlékezés egyben útmutatás is az utókornak

A magyar állam ezeréves történetének hőseire emlékeztek vasárnap országszerte – így Veszprémben is.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, melynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján – az idén május 30-án – emlékeznek "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért.

Ebből az alkalomból rendeztek koszorúzást vasárnap délután az alsóvárosi temető katonasírjainál, illetve megemlékezést a Vörösmarty téri első világháborús emlékműnél – melyeken Brányi Mária alpolgármester képviselte az önkormányzatot. A megemlékezésen részt vett több önkormányzati képviselő, Ovádi Péter parlamenti képviselő, a honvédség és a történelmi egyházak képviselői.

Az alpolgármester a Vörösmarty téren ünnepi beszédet is mondott, melyben az emlékezés, a múlt megismerésének és a történeteink továbbadásának fontosságát hangsúlyozta, hogy azokból a következő generációk is útmutatást meríthessenek.

A magyar hősök napja mindazoknak emléket állít, akik a történelem során életüket kockáztatták vagy áldozták a hazáért – az első világháború emlékmű előtt állva Brányi Mária azoknak a sorsát idézte fel, akik előtt ez az emlékmű tiszteleg.

1914 nyarán két háziezred katonáit szólította hadba a veszprémieknek küldött behívó parancs. A Magyar Királyi 31-es Gyalogezred és a 7-es Ágyúsezred katonái végigharcolták mind a négy háborús esztendőt. Ott voltak a legnagyobb és leghírhedtebb csatamezőkön Galíciától Isonzóig, vérüket hullatva, életüket áldozva. A háború végén a 31-esekből megmaradt, körülbelül 280 katona Szentgotthárdig gyalog, onnan Veszprémig vasúttal érkezett haza. Szomorú valóság, hogy az oly igen féltett katonákat senki sem várta a jutasi vasútállomáson. 

Az emlékezés hagyományát rögtön a háború után megteremtették: egy 1924-ben kiadott BM-körrendelet hatására az ország szinte minden településén emlékhelyeket hoztak létre, ahol az utókor megismerheti a helybéli hősök neveit és fejet hajthat emlékük előtt. 

"Ekkor alakították ki Veszprémben az Alsóvárosi temetőben első, eredeti, formájában a világháborús katonai parcellát, de megkezdődött a gyűjtés és szervezkedés egy nagyobb szabású emlékmű állítására is." Igaz, a kivitelezés elhúzódott, így a Vörösmarty téri emlékművet csak 1939-ben avatták fel, felújítására és a feliratok kiegészítésére pedig a nagy háború centenáriuma alkalmából, 2016-ban kerülhetett sor.

"Emlékezzünk hát hősi halottainkra, és tiszteljük, becsüljük meg az élőket is!" – intett Brányi Mária, rámutatva, hogy a katonák ma is tettre készek, ha kell, fegyverrel is megvédenek minket, és helyt állnak napjaink modern, furcsa, nem mindig a szokványos eszközökkel megvívott harcaiban is. Az alpolgármester azt kívánta nekik, hogy ezt mindig épségben, egészségben tehessék.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
A Balaton bútorgyár egykori területe évek óta üresen áll a belvárosban. Az önkormányzat rövid távon parkolóként és rendezvényhelyszínként használná a 2023-as ünnepi évben, az ezt követő időszak fejlesztési tervei pedig még formálódnak. 2020-ban Szabó Bence akkori végzős építész hallgató diplomamunkájában felvázolt egy koncepciót.
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Mostantól a közösségi közlekedéssel érkezők könnyebben eljuthatnak a Tihanyi-félszigetre az ország számos pontjáról, továbbá ezentúl a Balatonfüred és Tihany között közlekedő autóbuszjáratok a Tihanybusz nevet és logót viselik - közölte a MÁV-Volán-csoport.