2022. május 17.
//
Paszkál névnap

Az emlékezés egyben útmutatás is az utókornak

A magyar állam ezeréves történetének hőseire emlékeztek vasárnap országszerte – így Veszprémben is.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, melynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján – az idén május 30-án – emlékeznek "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért.

Ebből az alkalomból rendeztek koszorúzást vasárnap délután az alsóvárosi temető katonasírjainál, illetve megemlékezést a Vörösmarty téri első világháborús emlékműnél – melyeken Brányi Mária alpolgármester képviselte az önkormányzatot. A megemlékezésen részt vett több önkormányzati képviselő, Ovádi Péter parlamenti képviselő, a honvédség és a történelmi egyházak képviselői.

Az alpolgármester a Vörösmarty téren ünnepi beszédet is mondott, melyben az emlékezés, a múlt megismerésének és a történeteink továbbadásának fontosságát hangsúlyozta, hogy azokból a következő generációk is útmutatást meríthessenek.

A magyar hősök napja mindazoknak emléket állít, akik a történelem során életüket kockáztatták vagy áldozták a hazáért – az első világháború emlékmű előtt állva Brányi Mária azoknak a sorsát idézte fel, akik előtt ez az emlékmű tiszteleg.

1914 nyarán két háziezred katonáit szólította hadba a veszprémieknek küldött behívó parancs. A Magyar Királyi 31-es Gyalogezred és a 7-es Ágyúsezred katonái végigharcolták mind a négy háborús esztendőt. Ott voltak a legnagyobb és leghírhedtebb csatamezőkön Galíciától Isonzóig, vérüket hullatva, életüket áldozva. A háború végén a 31-esekből megmaradt, körülbelül 280 katona Szentgotthárdig gyalog, onnan Veszprémig vasúttal érkezett haza. Szomorú valóság, hogy az oly igen féltett katonákat senki sem várta a jutasi vasútállomáson. 

Az emlékezés hagyományát rögtön a háború után megteremtették: egy 1924-ben kiadott BM-körrendelet hatására az ország szinte minden településén emlékhelyeket hoztak létre, ahol az utókor megismerheti a helybéli hősök neveit és fejet hajthat emlékük előtt. 

"Ekkor alakították ki Veszprémben az Alsóvárosi temetőben első, eredeti, formájában a világháborús katonai parcellát, de megkezdődött a gyűjtés és szervezkedés egy nagyobb szabású emlékmű állítására is." Igaz, a kivitelezés elhúzódott, így a Vörösmarty téri emlékművet csak 1939-ben avatták fel, felújítására és a feliratok kiegészítésére pedig a nagy háború centenáriuma alkalmából, 2016-ban kerülhetett sor.

"Emlékezzünk hát hősi halottainkra, és tiszteljük, becsüljük meg az élőket is!" – intett Brányi Mária, rámutatva, hogy a katonák ma is tettre készek, ha kell, fegyverrel is megvédenek minket, és helyt állnak napjaink modern, furcsa, nem mindig a szokványos eszközökkel megvívott harcaiban is. Az alpolgármester azt kívánta nekik, hogy ezt mindig épségben, egészségben tehessék.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő veszprémi előadásán nem csak az orosz-ukrán helyzetet elemezte a maga kendőzetlen stílusában, bemutatta, hogy a világpolitikát sohasem lehet kizárólag csak feketén, vagy fehéren értelmezni.
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben.
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.