2023. június 8.
//
Medárd névnap

Megszabadul a fosszilis energiaforrásoktól az Aprófalvi Bölcsőde

223 millió forintos uniós támogatásból valósul meg az Aprófalvi Bölcsőde energetikai megújítása.

A munkálatok során – melyeket a Kuti és Fia Kft. végez – hőszigetelik az épület külső oldalát, kicserélik a nyílászárókat, a lapostetőt szigetelik hő és víz ellen, korszerűsítik a fűtési rendszert, elektromos üzemű konyhát alakítanak ki és naperőművet létesítenek a tetőn. A naperőmű azért is különösen fontos része a fejlesztésnek, mert általa az épület teljes évi villamosenergia-igénye fedezhető, a konyha elektromos rendszerűre állításával pedig teljesen kiváltható a fosszilis energiaforrások használata. 

A munkálatokkal jól haladnak – jelenleg a negyedénél tarthatnak, és várhatóan az előírt határidőre, augusztusra végeznek is. Pedig a kivitelező cég nincs egyszerű helyzetben, hiszen a bölcsőde a felújítás idején is működik, így az építőmunkásoknak arra is figyelniük kell, hogy mindig legyen olyan udvarterület, ahol a gyerekek biztonságosan játszhatnak, és a legzajosabb munkafázisokat is úgy kell időzíteni, hogy az alvásidőt lehetőleg ne zavarják velük. 

Brányi Mária alpolgármester kedden a helyszínen éppen ezért nevezte jó ötletnek, hogy helyi vállalkozókkal dolgoztatnak, hiszen a saját közösségeik felé ők is érzékenyebbek, és rugalmasabban kezelik az ilyen kéréseket is. Brányi hozzátette: a bölcsőde energetikai fejlesztése jól illeszkedik az önkormányzat szociális hitvallásához, mely szerint Veszprém családbarát város, a gyerekeket és családokat segítő projekteket helyezik előtérbe. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az Aprófalvi Bölcsőde megújult épülete végre ahhoz méltó szinten lesz képes betölteni funkcióját, amilyen magas színvonalon az ott dolgozók évtizedek óta végzik nevelő munkájukat.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.