Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Gyurcsány ítélőképességén is múlik, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az előválasztáson

2021. június 10. 13:00
Továbbra is kérdéses, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az ellenzéki előválasztáson. A veszprémi DK-s politikus közösségi oldalán már többször jelezte, hogy demokratikus úton szeretné megmérettetni magát a többi ellenzéki jelölttel szemben, viszont az előválasztáson való részvétel feltételei miatt ez már nem csak az ő elhatározásán múlik.

Május végén lettek nyilvánosak azok a feltételek, amelyek teljesítésével valaki elindulhat az őszre tervezett ellenzéki előválasztáson. Ez az a folyamat, amelyet az ellenzéki összefogás pártjai dolgoztak ki, hogy egymás közt megmérkőzhessenek a jelöltaspiránsaik, azért, hogy 2022-ben minden körzetben már csak egy, a legesélyesebbnek vélt jelölt induljon el a Fidesz-KDNP-vel szemben.

Tehát alapvetően MSZP-Párbeszédes, jobbikos, momentumos, LMP-s, DK-s jelöltek mérik össze támogatottságukat, akik közül csak egy indul majd a 106 egyéni választókörzet valamelyikében.

Ezzel az előválasztás látszólag teljesíti a demokratikus alapelveket, viszont, ha az induláshoz szükséges feltételeket nézzük, már jóval árnyaltabb képet kapunk.

Erre pedig jó példa az, ami Veszprémben történt, történik és a főszereplője Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció helyi politikusa, önkormányzati képviselője, aki már évtizedek óta tevékenykedik a helyi közéletben, most mégis úgy látszik, felsőbb döntés értelmében kimaradhat ebből a megmérettetésből.

Katanics SándorKatanics Sándor

Még februárban jött a hír, hogy az akkor még csak körvonalazódó előválasztáson a DK nem Katanicsot, hanem egy közéletben ismeretlen helyi ügyvédet, Csonka Balázst indítja.

Akkor Katanics lemondott a pártban a helyi elnöki tisztségéről is, mondván, hogy egy olyan embert, akit ő sem ismer nem tudna jó szívvel a baloldali választóknak ajánlani. Ugyanakkor azt is közölte, hogy ő maga ettől függetlenül szintén elindulna az előválasztáson.

Május végén viszont nyilvánosságra kerültek azok a feltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki regisztrálhassa magát és elinduljon a képviselő-jelölt-jelöltségért.

Ezek között több adminisztratív jellegű feltétel szerepel, mint például az erkölcsi bizonyítvány, vagyonnyilatkozat, titoktartási nyilatkozat megléte, de jelen esetben az egyik legfontosabb, a frakcióhoz történő csatlakozás nyilatkozata, valamint a frakció viszontnyilatkozata a befogadásról.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a jelöltnek meg kell neveznie, hogy megválasztása esetén mely parlamenti frakcióhoz szeretne csatlakozni, ezzel együtt az adott párt elnökségének jóvá kell hagynia azt.

Katanics Sándor mögött még 2019-ben az önkormányzati választáson a teljes baloldali összefogás felsorakozottKatanics Sándor mögött még 2019-ben az önkormányzati választáson a teljes baloldali összefogás felsorakozott

Katanics Sándor ez utóbbi esetében ütközhet akadályba, hiszen a DK országos vezetése Gyurcsány Ferenccel az élen már megnevezte az említett helyi ügyvédet veszprémi indulónak, így jelenleg, ha a DK nem indít két jelöltet, Katanicsnak nem lesz esélye elindulnia sem az előválasztáson, sem pártszínekben az országgyűlési választáson jövőre.

Megkérdeztük Katanics Sándort, hogy az előválasztás nyilvánosságra hozott feltételei után változott-e az álláspontja és lemondott-e az indulásról, illetve folytat-e a DK-val, vagy bármely más párttal tárgyalásokat a kialakult helyzetről.

A képviselő válaszában közölte: „Tárgyalást nem folytatok a DK-val, de miután megjelent az elovalasztas2021.hu oldalon az előválasztáson induláshoz szükséges feltételrendszer, hivatalos levélben fordultam a Demokratikus Koalíció pártelnökéhez (Gyurcsány Ferenchez, a szerk.) és rajta keresztül a párt elnökségéhez és kértem a befogadó nyilatkozatát a pártnak. Választ még nem kaptam.”

Hozzátette azt is, reméli, hogy a 6 ellenzéki párt lehetőséget biztosít arra, hogy részt vehessen az előválasztáson.

„Nem önjelöltként kérem ezt a lehetőséget, hanem számos eddigi támogatóm kérésére.”

Katanics Sándor több évtizede politizál Veszprémben (fotó: 2019. februári közgyűlés)Katanics Sándor több évtizede politizál Veszprémben (fotó: 2019. februári közgyűlés)

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy továbbra is fenntartja-e azt az álláspontját, miszerint, ha az ellenzéki összefogás kizárja az előválasztásról, akkor sem indul el független jelöltként az országgyűlési választáson, amelyre egyébként minden joga és lehetősége meglenne.

„Amennyiben nem kapom meg a befogadó nyilatkozatot, illetve nem járul hozzá a 6 összefogó ellenzéki párt az indulás lehetőségének a biztosításához, 2022 tavaszán természetesen nem fogok indulni az országgyűlési választáson. Ebben az esetben is igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy az ellenzék közösen leválthassa a Fideszt. Meggyőződésem, hogy ez az ország érdeke.”

Az továbbra sem ismert minden részletében, hogy miért nem a logikusnak tűnő Katanics Sándor mellett döntött a DK országos vezetése, aki kellően ismert és beágyazott a helyi politikában, számos választáson mérettette már meg magát és a DK megalapítása óta hű Gyurcsányhoz

Mivel Katanics korábbi nyilatkozatában cáfolta, hogy személyes ellentét alakult volna ki közte és a DK budapesti vezetése között, az egyik logikus indok az lehet, hogy nem akarják veszélyeztetni Katanics erős helyi támogatottságával egy másik ellenzéki induló biztos előválasztási sikerét.

Az MSZP-Párbeszéd az LMP-vel kiegészülve péntekre ígérte jelöltjük megnevezését. Információink szerint ez nem más, mint Mesterházy Attila lesz.

 

Nyitókép: Katanics Sándor Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára társaságában még 2013-ban. (fotó: Katanics Sándor Facebook-oldala)

Hajas Bálint
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.