Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Stresszmentes szabadidő, kreatív időtöltés

2021. június 11. 11:17

A szabadidő az, amiből sokaknak kevés jut. A kevés pihenés, folyamatos leterheltség az élet fontos, apró élményeitől foszthat meg bennünket. A kevés idő kapcsán sokszor csak annyi merül fel bennünk, hogy jó lenne valamit csinálni, de konkrét elképzelés nélkül.

Lehet, hogy kedved lenne valamihez, amit még sosem próbáltál ki? A kreatív hobbi vagy szabadidő eltöltése olyasvalami, amitől vagy ódzkodnak néhányan, mondván úgysincs kézügyességem, nincsenek ötleteim, nincs türelmem hozzá, és vannak, akiket folyamatosan hajt a tenni akarás, az alkotóvágy.

Ha egy picinyke művészi hajlamot vagy legalább vágyat érzel magadban, hogy kipróbálj egy különleges élményt nyújtó kreatív tevékenységet, akkor bátran fogj hozzá! A valahol el kell kezdeni, mindenkire érvényes.

Miért jó, ha relaxálni valamilyen kreatív, alkotó tevékenységet választunk?

A szervezetünkben termelődő dopamin, amit a köznyelvben boldogsághormonként is szoktak emlegetni, felelős azért, hogy mennyire jó vagy rossz a közérzetünk. Ha olyan dologgal foglalkozunk, amit szeretünk, vagy ami számunkra izgalmas, kihívást jelent, akkor megemelkedik a dopaminszintünk, és boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak fogjuk magunkat érezni.

Hogy kiben mi fogja fokozni, az eltérő lehet. Van, akinek a rendszeres testmozgás nyújt örömet, míg másnak a zenehallgatás, egy harmadiknak a tánc, esetleg valamilyen kézműves tevékenység vagy szimplán az alvás fogja ugyanazt jelenteni. Ezért is fontos, hogy szánjunk időt olyan tevékenységekre, amiben örömünket leljük, testileg-lelkileg feltöltődünk.

Ugyanezt a hatást akár ételeink helyes megválasztásával is elérhetjük. A tirozin, nevét a görög tyros, magyarul sajt után kapta, egy olyan aminosav, ami szükséges a dopamin előállításához. Alapvetően a szervezetünk képes előállítani, stressz esetén azonban kevés termelődik belőle. Ilyenkor külső forrással, tirozint tartalmazó ételekkel segíthetjük elő (pl. tejtermékek, olajos magvak).

Bárhogy is tegyünk szert erre a nagyon fontos hormonra, egy biztos, adjunk megfelelő mennyiségű és minőségi időt önmagunk számára. 

Kettős funkciójú különleges kirakók

Manapság kaphatóak olyan kézműves csomagok, amikben minden össze van készítve számunkra, és pontos leírás mentén haladva vagy saját kreativitásunkra hagyatkozva, egészen különleges dolgokat alkothatunk. Az Alkoss Otthon kreatív áruház gyönyörű gyémántszemes tárgyai között több ilyet is találunk. Jegyzetfüzetet, órát, szemüvegtokot tehetünk különlegessé ezekkel az apró gyémántszemekkel, ami nevét a kövek felületének csiszolt formája után kapta. 

Ezeknél a tárgyaknál apró kövecskéket ragasztunk a előrajzolt mintára. A kövek számozott zacskókban vannak. A gyémántok helyét a tárgyakon ugyanazzal a számmal jelzik, így egyszerűen követhető. Némi kézügyességet igényel, és bármikor befejezhetjük, mivel részletekben is elkészíthető. Kis kitartással nagyszerű, kreatív időtöltésnek ígérkezik. 

A kész gyémántszemes tárgyak hétköznapi használatra is alkalmasak, de ajándékba is adhatod.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.