2020. május 25. // Orbán névnap

Az innováció a verseny motorja

2010. március 12. 2:44
Pannon Egyetem
Második alkalommal rendezett innovációs konferenciát a műszaki informatikai kara Veszprémben.

A globális világban minden mindennel összefügg, az innováció pedig fontos hajtóereje a folyamatoknak. Rendszerszemléletű innovációs tevékenységre van szükség a hatékonysághoz, a célból kell kiindulni, és ezek alapján végrehajtani a feladatokat – mondta Friedler Ferenc a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja, majd a felsőoktatás szereplőinek három fő feladatát vázolta. Az oktatásban, a kutatásban és projekttevékenységben tartós versenyképességre, ehhez ezek egymást erősítő működésére van szükség. A konferencia fő célja is az volt, hogy a partnerek közötti együttműködést elősegítse, az innovációs folyamatok hatékonyságát növelje a lehetőségek bemutatásával- mondta a dékán.

Elsőként Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója beszélt az a felsőoktatás szerepéről és a régiós innovációs folyamatokról, majd a Műszaki Informatikai Kar négy kutató-fejlesztő központja mutatta be tevékenységét, eredményeit és innovációs projektjeit. A kar az egészségügyi informatika, a logisztikai rendszerek információs technológiája, az informatikai biztonság és a bio- nanotechnológia területén folytat eredményes kutató-fejlesztő tevékenységet, számos vállalattal működnek együtt ezek hatékony hasznosítása érdekében. A munka nemzetközi hírű professzorok vezetésével 15 kutatólaboratóriumban folyik, melyeket posztereken mutattak be a konferencián.

– Az innováció extra profitot termel, fontos az eredetiség, amivel a termékek-szolgáltatások kiemelkednek – hangsúlyozta dr. Mihályi Péter, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar Pénzügytan Tanszékét vezető közgazdász professzor. Ugyanakkor összehasonlításában kiemelte, hogy verseny nem eléggé erős a hazai piacon, intenzitásának növelésére van szükség.

Ezt követően a bio-innováció került középpontba, dr. Taller János, a keszthelyi Georgikon Kar spin-off cégének, a Pannon Bio-Innováció Kft. működését mutatta be, majd dr. Kovács Kristóf a Mérnöki Kar innovációs folyamatait vázolta. A konferencia zárásaként a pályázati forrásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. Dr. Mogyorósi Péter, az innovációs tanácsadással foglalkozó Laser Consult Kft. igazgatója ismertette a gazdaság-kutatás együttműködését segítő programokat, a támogatások céljait, jogosultjait, a K+F tevékenységet szolgáltató lehetőségeket és ezek előnyeit.

A rendezvényen vállalatok és innovációval foglalkozó szervezetek szakemberei vettek részt és építettek kapcsolatot az egyetem képviselőivel.

A program a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával valósult meg.

vehir.hu

További cikkek

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH) pénteken.
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Az iskolákban viszont digitálisan fejezik be a tanévet.
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
A veszélyhelyzet ideje alatt az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az idei érettségiket meg lehet-e egyáltalán tartani, és ha igen, akkor milyen óvintézkedések mellett. Mint ismeretes, végül az írásbeli vizsgákat engedélyezték, de csak szigorú higiéniai óvintézkedések betartása mellett. Veszprémi oktatási vezetőt és igazgatót kérdeztünk a tapasztalatokról.
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
Péntek reggel 9 órakor a német írásbelikkel folytatódnak országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Ma reggel 9 órakor megkezdődnek országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angolból közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.
2020. május 25. // Orbán névnap