2021. november 29.
//
Taksony névnap

Olaszfalu új utakra ért

Utcabállal és fogadással is készültek az olaszfalui Major utca lakói péntek délután, amikor hivatalosan is átadták a régóta várt új útszakaszt. A Major utca az egyik legrégebbi útszakasz a településen.

440 méteren újult meg a Major utca Olaszfaluban, részben a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően. A hivatalos átadót péntek délután tartották a településen, ahol a szalagátvágáson kívül gyermekműsorral és utcabállal is készültek a helyi lakosok.

Az eseményen Boriszné Hanich Edit polgármester beszédében rövid történeti áttekintést is adott az útról, amely alatt 1950-es években a településen először fektettek le ivóvízcsöveket, majd1960-ban szintén az elsők között kapott szilárd burkolatot is.

Az 1990-es években további közművesítés is lezajlott, de minden egyes alkalommal csak tovább romlott a burkolat állapota, amit a 2010-es ivóvízhálózat cseréje is felerősített.

A polgármester felidézte, hogy már régóta gondolkodtak a felújításon, de sokáig forrás hiányában nem tudtak egyről a kettőre lépni.

Végül helyi forrásból, valamint a Magyar Falu Programban elnyert 20 millió forintos támogatásból, összesen 118 millió forintos beruházással meg tudták csinálni a korszerű vízhálózatot és az útburkolatot is.

Boriszné Hanich Edit külön megköszönte a helyi vállalkozóknak, hogy támogatásukkal segítették a fejlesztés megvalósulását, a Bakonykarszt Zrt. illetékeseinek a szakszerű munkát a közművekkel, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek a Magyar Falu Programban való segítséget, illetve az itteni lakosoknak a türelmet és a fegyelmezettséget a munkák során.

Az országgyűlési képviselő rövid köszöntőjében kiemelte, hogy Olaszfalu nem csak képletesen, hanem a valóságban is új útra lépett, hiszen a bevezető út felújítása után az egyik legforgalmasabb belterületi utat is felújították. Ugyanakkor hozzátette, hogy még számos feladat áll előttük, amelyekre szintén támogatást tud nyújtani a Magyar Falu Program, a Kormány kistelepüléseket támogató konstrukciója.

Ennek kapcsán megtudtuk, hogy Olaszfalunak további pályázatai vannak elbírálás alatt a Magyar Falu Programban, játszótér, valamint járművek és eszközök beszerzése, valamint a Felsőperével összekötő út is a tervek szerint ilyen állami forrásból valósul majd meg.

Az eseményen a helyi óvodások adtak műsort, majd Dékány Árpád Sixtus apát megáldotta az új útszakaszt, ezt követően folytatódott a kötetlen hangulatú összejövetel a helyi lakosok körében.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Októberben fontos pályázati lehetőség nyílik meg a civileknek
Októberben fontos pályázati lehetőség nyílik meg a civileknek
Civil szervezeteknek szervezett információs napot a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ kedden.
A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik
A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik
Közel félmilliárd forintot osztottak szét a települések között a Magyar Falu Programon belül, hogy minél több négylábúnál végezhessék el az ivartalanítást, valamint a kötelező chipelést és a védőoltások beadását. Mindez országosan 14 ezer négylábút érint majd. Ovádi Péter, a Magyar Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt ígérte, jövőre is folytatódik a program.
Játszótér épült, utak újultak meg Márkón
Játszótér épült, utak újultak meg Márkón
Új játszótér épült Márkón a Magyar Falu Program keretében, a település utcái is egymás után újulnak meg.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Kislőd rendszeresen él a kormányzati támogatások adta lehetőségekkel
Kislőd rendszeresen él a kormányzati támogatások adta lehetőségekkel
A kistelepülés az óvodát, a járdákat, az utakat, a temetőt és az orvosi rendelőt is megújította a Magyar Falu Program és a Belügyminisztérium támogatásával a közelmúltban.