2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Olaszfalu új utakra ért

Utcabállal és fogadással is készültek az olaszfalui Major utca lakói péntek délután, amikor hivatalosan is átadták a régóta várt új útszakaszt. A Major utca az egyik legrégebbi útszakasz a településen.

440 méteren újult meg a Major utca Olaszfaluban, részben a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően. A hivatalos átadót péntek délután tartották a településen, ahol a szalagátvágáson kívül gyermekműsorral és utcabállal is készültek a helyi lakosok.

Az eseményen Boriszné Hanich Edit polgármester beszédében rövid történeti áttekintést is adott az útról, amely alatt 1950-es években a településen először fektettek le ivóvízcsöveket, majd1960-ban szintén az elsők között kapott szilárd burkolatot is.

Az 1990-es években további közművesítés is lezajlott, de minden egyes alkalommal csak tovább romlott a burkolat állapota, amit a 2010-es ivóvízhálózat cseréje is felerősített.

A polgármester felidézte, hogy már régóta gondolkodtak a felújításon, de sokáig forrás hiányában nem tudtak egyről a kettőre lépni.

Végül helyi forrásból, valamint a Magyar Falu Programban elnyert 20 millió forintos támogatásból, összesen 118 millió forintos beruházással meg tudták csinálni a korszerű vízhálózatot és az útburkolatot is.

Boriszné Hanich Edit külön megköszönte a helyi vállalkozóknak, hogy támogatásukkal segítették a fejlesztés megvalósulását, a Bakonykarszt Zrt. illetékeseinek a szakszerű munkát a közművekkel, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek a Magyar Falu Programban való segítséget, illetve az itteni lakosoknak a türelmet és a fegyelmezettséget a munkák során.

Az országgyűlési képviselő rövid köszöntőjében kiemelte, hogy Olaszfalu nem csak képletesen, hanem a valóságban is új útra lépett, hiszen a bevezető út felújítása után az egyik legforgalmasabb belterületi utat is felújították. Ugyanakkor hozzátette, hogy még számos feladat áll előttük, amelyekre szintén támogatást tud nyújtani a Magyar Falu Program, a Kormány kistelepüléseket támogató konstrukciója.

Ennek kapcsán megtudtuk, hogy Olaszfalunak további pályázatai vannak elbírálás alatt a Magyar Falu Programban, játszótér, valamint járművek és eszközök beszerzése, valamint a Felsőperével összekötő út is a tervek szerint ilyen állami forrásból valósul majd meg.

Az eseményen a helyi óvodások adtak műsort, majd Dékány Árpád Sixtus apát megáldotta az új útszakaszt, ezt követően folytatódott a kötetlen hangulatú összejövetel a helyi lakosok körében.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Átadták a forgalomnak a megújult Viola utcát Márkón
Átadták a forgalomnak a megújult Viola utcát Márkón
A Magyar Falu programnak köszönhetően közel 500 méter hosszú bekötőútra került aszfaltréteg. A felújítással könnyebb lett a behajtás az új településrészre.
Átadták a Dudar és Csetény között felújított útszakaszt
Átadták a Dudar és Csetény között felújított útszakaszt
2,3 kilométer hosszan, állami támogatásból újult meg a Zircet Mórral összekötő út Dudar és Csetény közötti szakasza.
Közösségi teret fejlesztett Királyszentistván
Közösségi teret fejlesztett Királyszentistván
A Magyar Falu Programban kiírt pályázatból újultak meg a királyszentistváni művelődési ház közösségi terei.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
A héten készült el a bakonyi településen egy régóta felújításra váró járdaszakasz, valamint kondiparkkal is gazdagodott a település a Magyar Falu Program nyerteseként. A jövőben újabb területeken nyílnak meg pályázatok.