Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C

Olaszfalu új utakra ért

2021. június 12. 16:01
Utcabállal és fogadással is készültek az olaszfalui Major utca lakói péntek délután, amikor hivatalosan is átadták a régóta várt új útszakaszt. A Major utca az egyik legrégebbi útszakasz a településen.

440 méteren újult meg a Major utca Olaszfaluban, részben a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően. A hivatalos átadót péntek délután tartották a településen, ahol a szalagátvágáson kívül gyermekműsorral és utcabállal is készültek a helyi lakosok.

Az eseményen Boriszné Hanich Edit polgármester beszédében rövid történeti áttekintést is adott az útról, amely alatt 1950-es években a településen először fektettek le ivóvízcsöveket, majd1960-ban szintén az elsők között kapott szilárd burkolatot is.

Az 1990-es években további közművesítés is lezajlott, de minden egyes alkalommal csak tovább romlott a burkolat állapota, amit a 2010-es ivóvízhálózat cseréje is felerősített.

A polgármester felidézte, hogy már régóta gondolkodtak a felújításon, de sokáig forrás hiányában nem tudtak egyről a kettőre lépni.

Végül helyi forrásból, valamint a Magyar Falu Programban elnyert 20 millió forintos támogatásból, összesen 118 millió forintos beruházással meg tudták csinálni a korszerű vízhálózatot és az útburkolatot is.

Boriszné Hanich Edit külön megköszönte a helyi vállalkozóknak, hogy támogatásukkal segítették a fejlesztés megvalósulását, a Bakonykarszt Zrt. illetékeseinek a szakszerű munkát a közművekkel, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek a Magyar Falu Programban való segítséget, illetve az itteni lakosoknak a türelmet és a fegyelmezettséget a munkák során.

Az országgyűlési képviselő rövid köszöntőjében kiemelte, hogy Olaszfalu nem csak képletesen, hanem a valóságban is új útra lépett, hiszen a bevezető út felújítása után az egyik legforgalmasabb belterületi utat is felújították. Ugyanakkor hozzátette, hogy még számos feladat áll előttük, amelyekre szintén támogatást tud nyújtani a Magyar Falu Program, a Kormány kistelepüléseket támogató konstrukciója.

Ennek kapcsán megtudtuk, hogy Olaszfalunak további pályázatai vannak elbírálás alatt a Magyar Falu Programban, játszótér, valamint járművek és eszközök beszerzése, valamint a Felsőperével összekötő út is a tervek szerint ilyen állami forrásból valósul majd meg.

Az eseményen a helyi óvodások adtak műsort, majd Dékány Árpád Sixtus apát megáldotta az új útszakaszt, ezt követően folytatódott a kötetlen hangulatú összejövetel a helyi lakosok körében.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is Összetartó közösségek a Vámosi Hurka- és Lencsefesztiválon idén is A kormány már 45 milliárd forintot költött a Magyar falu programban falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém vármegyei Nemesvámoson, amikor meglátogatta a megújult közösségi házat, utána pedig a település hagyományos februári rendezvényét, a Vámosi Hurka- és Lencsefesztivált. 2024. február 11. 0:10 Idén 10 milliárd forint értékben írnak ki pályázatokat a Magyar falu programban Idén 10 milliárd forint értékben írnak ki pályázatokat a Magyar falu programban Idén még legalább két, egyenkénkt 5 milliárd forint keretösszegű pályázat kiírása várható a Magyar falu programban - közölte Gyopáros Alpár kormánybiztos csütörtökön. 2024. január 25. 18:01 Öt település, öt intézménye újult meg a Magyar Falu Program keretében Öt település, öt intézménye újult meg a Magyar Falu Program keretében Csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Veszprémi Tankerületi Központ, amelynek keretében a Magyar Falu program támogatta ,,Iskolaépület felújítása és iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése" elnevezésű projekt eredményeiről számoltak be.   2023. december 15. 16:43 Gyopáros Alpár: egymilliárd forintra pályázhatnak falusi civil szervezetek Magyar Falu Program Gyopáros Alpár: egymilliárd forintra pályázhatnak falusi civil szervezetek Egymilliárd forintos keretösszegre pályázhatnak falusi civil szervezetek a Magyar Falu Program keretében - jelentette be a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. 2023. július 31. 15:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.