2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Zenés utcai felvonulással és előadásokkal indult a Rátonyi Róbert Operettfesztivál

Az egykor Veszprémi Petőfi Színházban is alkotó színész-rendezőről elnevezett fesztivál város-szerte zajlik vasárnap estig.

Veszprém immár negyedik alkalommal válik operettektől hangos várossá. A június 11-13 között megrendezett ingyenes fesztivált rendhagyó módon nem egy helyszínen, hanem a város különböző pontjain rendezik meg: a három nap alatt a színművészek és szakmabeliek éttermekben, kávézók teraszain, erkélyeken, lakótelepeken és parkokban is megjelennek, hogy szórakoztassák a helyieket. Az érdeklődők az operett-összeállítások mellett szakmai beszélgetéseken is részt vehetnek.

Az életének utolsó szakaszában négy előadást is Veszprémben rendező Rátonyi Róbertről elnevezett program pénteki nyitónapja zenés belvárosi felvonulással indult, melynek végállomása a teátrum előtti tér volt. Az itt tartott nyitóceremónián Oberfrank Pál színházigazgató a közönség előtt felidézte: „nehéz heteken, hónapokon és éven vagyunk túl, de már nagyon vártunk erre a találkozóra és fesztiválra”, amely szerinte egy nagy lépés a 2023-as Európa Kulturális Főváros program felé.

Oberfrank Pál színházigazgató a 2021. június 11-én nyitóceremónián.Oberfrank Pál színházigazgató a 2021. június 11-én nyitóceremónián.

Az EKF említése nem véletlen, hiszen az ingyenes IV. Rátonyi Róbert Operettfesztivált a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával rendezik meg. Navracsics Tibor, az EKF-programért felelős kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt,

a fesztivál nem csak kulturális rendezvény, hanem találkozási pont, amely képes arra, hogy közösséget hozzon létre: „Olyan közösséget, amely az abban résztvevő egyéneknek szellemiségben, dallamban és szórakozásban is sokat ad.”

Kiemelte, az operett különösen alkalmas erre, hiszen létrehozása annak idején az opera magas kultúrából az emberek felé nyitás jegyében jött létre, a veszprémi fesztivál ezért kétszeresen is közösségközpontúnak tekinthető.

Navracsics Tibor szerint a fesztivál kétszeresen is közösségközpontú.Navracsics Tibor szerint a fesztivál kétszeresen is közösségközpontú.

„Nem véletlen, hogy mi magyarok ennyire magunkénak érezzük az operettet és részévé vált annak a kultúrának, amit a külföld felé megmutathatunk”, hiszen az operett jól azonosíthatóan magyar specialitássá vált- mondta.

Porga Gyula: az ingyenes fesztivál egy ajándék Veszprém felé.Porga Gyula: az ingyenes fesztivál egy ajándék Veszprém felé.

Porga Gyula polgármester beszédében szintén a közösség, és a Veszprémi Petőfi Színház dolgozóinak fontosságát emelte ki, akik a pandémia ideje alatt számos társadalmi munkából vették ki részüket. „Veszprémben egy olyan összefogás jött létre, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Amikor igazán nagy volt a baj, részt vettek abban a közös munkában, ami ránk nehezedett. Ha kellett, segítettek a mentősöknek, amikor maszkokból volt hiány, akkor maszkokat varrtak. Példájuk ragadós volt, amihez később civil szervezetek is csatlakoztak."

Porga Gyula a program kapcsán arról beszélt, a fesztivál ingyenessége és az utcán való megjelenése egy ajándék Veszprém felé, hisz a mögöttünk hagyott időszakban nem volt olyan család, aki ne szenvedte volna meg a pandémiás helyzetet.

Ifjabb Rátonyi Róbert köszönetet mondott a Veszprémi Petőfi Színháznak apja emlékének ápolásáért.Ifjabb Rátonyi Róbert köszönetet mondott a Veszprémi Petőfi Színháznak apja emlékének ápolásáért.

Ifjabb Rátonyi Róbert hangsúlyozta, apjának sokat jelentett Veszprém: életének utolsó éveit itt töltötte, és legszebb rendezéseit itt vitte végbe.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Próbálok a saját határaimon belül tudatosan élni
Próbálok a saját határaimon belül tudatosan élni
A Veszprémi Petőfi Színház IV. Érzékenyítő Fesztiválján vendégszerepelt a Katona József Színház Lélegezz című kétszereplős produkciója, melyet Duncan Macmillan írt, a magyar fordításért pedig Tóth Krisztina felel. Pálos Hanna és Vizi Dávid kettőse a gyerekvállalás kérdéskörét járja körbe. A darab női szereplőjével, Pálos Hannával beszélgettünk a mű kapcsán…
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
A vasárnap estig tartó fesztiválon többek között kihívással élő művészek életébe és alkotásaiba tekinthetünk bepillantást, valamint a társadalmi érzékenyítést elősegítő előadásokon vehetünk részt.
Ahol a valóság és a varázslat egybeér
Ahol a valóság és a varázslat egybeér
Egy színház műszaki vezetőjének egy kicsit mindenhez értenie kell: a világításhoz, a díszletezéshez, a hangosításhoz. De leginkább ahhoz, hogy ami a színpadon varázslatnak tűnik, a háttérben a valóság szabályainak is megfeleljen.
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.
A miniszobrok is csatlakoztak a szurkolók táborához
A miniszobrok is csatlakoztak a szurkolók táborához
Nemzeti színű mezbe bújt Ödön, az utcazenész és LeoNóra, a kislány, de még a folyamatos szolgálatot teljesítő Ernő is felkapta szurkolói sálját.