Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem

2021. június 15. 11:28 // Forrás: Pannon Egyetem
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járműfejlesztői nyilvántartásába vette a Pannon Egyetemet. A járműfejlesztési státusz immár lehetőséget ad az egyetemnek az egyedileg fejlesztett járműrendszerek, mérőberendezések és aktuátorok nem csak tesztpályán, hanem közúton történő tesztjeinek elvégzésére is.

Napjainkban a legaktívabb ipari kutatások a hagyományos és önvezető járművek fejlesztése területén zajlanak. Hazánk gépjárműipara jelentős fejlesztéseken esett át az utóbbi 10-15 évben, ma már a gyártás mellett a kutatás is lényeges szegmense a hazai iparnak, továbbá a kutató- és felsőoktatási intézményeknek. A Pannon Egyetem Mérnöki Karán és a Műszaki Informatikai Karán évekkel ezelőtt elkezdődtek a hagyományos és az önvezető járművekkel kapcsolatos kutatások, melyek a napokban egy újabb mérföldkőhöz érkeztek.

A 2021. májusában benyújtott bejelentése alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járműfejlesztői nyilvántartásába vette a Pannon Egyetemet. A járműfejlesztői státusz immár lehetőséget ad az egyetemnek az egyedileg fejlesztett járműrendszerek, mérőberendezések és aktuátorok nem csak tesztpályán, hanem közúton történő tesztjeinek elvégzésére is. Ennek a kimagasló eredménynek a megvalósulása nagymértékben köszönhető a TKP2020-NKA-10 azonosító számú „Tématerületi Kiválósági Program 2020” Hagyományos és önvezető járművekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztések a zalaegerszegi tesztpálya bevonásával című tématerület keretében zajló kutatásoknak. A projekt révén együttműködik az intézmény a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályával, így kölcsönösen tudják segíteni egymás munkáját - például a tesztpálya biztosít lehetőséget az aktuális fejlesztések első éles tesztelésére.

A projekttel a kutató-fejlesztő tevékenység révén számos jövőbe mutató célt kíván megvalósítani az intézmény, mint például:

  • Egy olyan mérőberendezés kifejlesztése, amely főként vibrációs mérések alapján az útfelületek minőségére vonatkozó információt szolgáltat gyorsulás, giroszkóp és lézeres távolságmérő szenzorok jeleinek feldolgozásával. A kutatás eredményeként egy olyan egyedi és korszerű villamos és hibrid járművek hajtásrendszereinek tesztelésére alkalmas demonstrációs platform jön étre a régióban, mely mind az ipari partnerek számára, mind az oktatásban kiválóan alkalmazható.
     
  • Autonóm járművek tesztkörnyezetébe integrálható eszközöket (önjáró, illetve mechatronikai rendszerrel mozgatott Pedestrian Target) fejleszt ki, amelyeket olyan szenzorokkal látnak el, amelyek képesek mérni a gépjárművel való ütközés dinamikájának időfüggő paramétereit. Intelligens forgalomirányító lámpák hardverének és működtető szoftverének fejlesztésével bővítve a zalaegerszegi tesztpályán megvalósítható tesztelési lehetőségeket.
     
  • Egy olyan speciális „dummy target car” kifejlesztése a zalaegerszegi tesztpályán való használatra, mely nagyban segíti veszélyes vezetési szcenáriókban az autonóm járművek viselkedésének vizsgálatát, hozzájárulva a fejlett autonóm funkciók fejlesztéséhez és teszteléséhez. A veszélyes közlekedési szcenáriók korszerű autóipari szoftverkörnyezetben kerülnek kialakítására és szimulálásra a valós tesztek végrehajtása előtt.

A projektben a Mérnöki Kar egyes intézetei és a Zalaegerszegi Egyetemi Központ érintett, ezen belül főként a zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet végzi a mérőrendszerek fejlesztését és tesztelését a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán.

vehir.hu
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.